Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και μάκρο - Στο +0,02% και τις 20.625,16 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και μάκρο - Στο +0,02% και τις 20.625,16 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 25.508 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/9) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και την πορεία των οικονομιών στην ευρύτερη περιοχή.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,02% στις 20.625,16 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο -0,09% και τις 6.573,40 μονάδες.
Νωρίτερα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 1%, με τον επικεφαλής της Τράπεζας Philip Lowe να διευκρινίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο.
«Η κύρια εγχώρια ανησυχία εξακολουθεί να είναι οι προοπτικές για την κατανάλωση, αν και η ανάκαμψη στην ανάπτυξη εισοδήματος και η σταθεροποίηση στην αγορά ακινήτων αναμένεται να στηρίξουν τις δαπάνες», τόνισε ο κ. Lowe, προσθέτοντας ότι «είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα χρειαστεί μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων στην Αυστραλία ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στη μείωση της ανεργίας και στην επίτευξη στόχου για τον πληθωρισμό».
Σημειώνεται ότι η Royal Bank of Australia αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 2% για το 2020.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στις 25.508 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,46% και τις 10.558,21 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,21% στις 2.930,15 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,65% στις 9.631,96 μονάδες.
Παράλληλα, στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,18% στις 1.965,69 μονάδες, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσίευσε νωρίτερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας για τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεασίας της Νότιας Κορέας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Αύγουστο του 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος κατά 0,2%.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Κορέας προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων για την ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, και συγκεκριμένα στο 1% έναντι 1,1% προηγουμένως, επικαλούμενη μικρότερο όγκο εξαγωγών σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Η Τράπεζα της Κορέας διατηρεί την ίδια άποψη με το Υπουργείο Οικονομικών ότι δεν βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κατά την οποία πρέπει να ανησυχούμε για τον αποπληθωρισμό», σχολίασε ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας, Yoon Myun-shik, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός θα καταγράψει σύντομα επιτάχυνση.
Τις προηγούμενες ημέρες, οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως κλιμακώθηκαν περαιτέρω, μετά την επιβολή δασμών 15% στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων από την Ουάσιγκτον, και την επιβολή δασμών 5% με 10% σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων από το Πεκίνο.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις αργότερα εντός του μήνα στην Ουάσιγκτον, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας διευκρίνησε ότι βρίσκεται ακόμα σε συζητήσεις σχετικά με το αν θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ.
«Έχουμε τόσα προβλήματα στον κόσμο, ξεκινώντας από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και το Brexit, αλλά οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν συνηθίσει να είναι εκτεθειμένοι σε αυτά», τόνισε ο αναλυτής της Sumitomo Mitsui Trust Asset Management, Hiroyuki Ueno.
Ο ίδιος τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύσει στην πραγματικότητα ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο θα λύσουν τα ζητήματά τους, αλλά όσο η αμερικανική οικονομία προχωράει, η πτώση στις αγορές θα είναι περιορισμένη».
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα Τρίτη και οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων προκαλεί ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτές αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,07% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,70 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,29% στα 54,94 δολ. ανά βαρέλι.
«Το πετρέλαιο δυσκολεύεται να καταγράψει ουσιαστική άνοδο αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν υπάρχει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες, δεν υπάρχουν συναντήσεις και τα στοιχέια από την Ασία είναι ασθενή», σχολίασε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών στην OANDA, Jeffrey Halley.
Όσον αφορά τον ΟΠΕΚ, η παραγωγή του Οργανισμού σημείωσε τον Αύγουστο την πρώτη της άνοδο κατά το τρέχον έτος, εν μέσω αυξημένης παραγωγής στο Ιράκ και τη Νιγηρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης