Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα επιδεινωθεί – Underweight για μετοχές

tags :
Saxo Bank: Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα επιδεινωθεί – Underweight για μετοχές
Στροφή στα ομόλογα συστήνει η Saxo Bank στους επενδυτές
Διόλου αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών έναντι των ομολόγων εμφανίζεται σε report της η Saxo Bank, η οποία διατηρεί τη σύσταση «underweight» για τις μετοχές, καθώς συνεχίζεται η αδύναμη πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με την τράπεζα η κινητήριος δύναμη της επόμενης ύφεσης θα είναι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, τις αρνητικές συνέπειες του οποίου δεν θα μπορέσει να σώσει ούτε η Fed ακόμη και εάν μειώσει τα επιτόκια πριν να είναι πολύ αργά.
Τονίζει ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παραμένει αδύναμη, ενώ θεωρεί ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα κλιμακωθεί περαιτέρω πλήττοντας αγορές και οικονομίες.

Underweight για μετοχές

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησαν τον Αύγουστο κατά 2% καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώθηκε και οι επενδυτές δεν «είδαν» κάποια στοιχεία που μπορεί να υποδεικνύουν ότι θα βρεθεί λύση.
Τον Αύγουστο τα κρατικά ομόλογα ενισχύθηκαν 2,9% σε τοπικά νομίσματα και η Saxo Bank συστήνει στους επενδυτές να στραφούν στην αγορά ομολόγων και να διατηρήσουν «underweight» σύσταση μετοχών στο χαρτοφυλάκιό τους.
Θεωρεί ότι τα ομόλογα θα συνεχίσουν να έχουν καλύτερη πορεία από τις μετοχές.

Η παρατηρούμενη σχέση των αγορών, το πολιτικό ρίσκο οδηγεί όλο και χαμηλότερα τις τοποθετήσεις σε μετοχές.
Βάσει του μοντέλου της Saxo Bank (Stronghold Model) σε ένα χαρτοφυλάκιο η βαρύτητα των μετοχών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 45%.

Αδύναμη παγκόσμια οικονομία

Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε πορεία επιβράδυνσης.
Εξακολουθούμε, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, να πιστεύουν ότι στο επίκεντρο της ύφεσης θα βρεθεί ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας και οι επιπτώσεις που θα έχει στην κινεζική οικονομία, η οποία βρίσκεται, ήδη, σε μία περίοδο χαλάρωσης του ρυθμού ανάπτυξής της.
Θεωρούν ακόμη ότι η Fed δεν έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ένταση των δυνάμεων της ύφεσης, ενώ στο report υποστηρίζεται ότι είναι λάθος αρκετών αναλυτών η εκτίμηση ότι επειδή η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει σχετικά ισχυρή αυτό θα αποτρέψει την ύφεση.
«Πρώτον η απασχόληση είναι ένας δείκτης όχι και τόσο χρονικά έγκυρος και δεύτερο τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ήταν ισχυρά και πριν την ύφεση του 2008.
Άλλωστε οι εταιρείες είναι οι τελευταίες που συνειδητοποιούν ότι η ύφεση έχει φθάσει», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο report.
Ενας ακόμη δείκτης που εξετάζεται είναι οι εξαγορές της Ν. Κορέας προς την Κίνα.
Όπως φαίνεται και στο γράφημα που ακολουθεί έχουν υποχωρήσει και μάλιστα σε επίπεδα ανάλογα με αυτά την αρνητική περίοδο του 2015 ή την ύφεση του 2008.


Κλιμάκωση εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Όπως προαναφέρθηκε η Saxo Bank θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και οι δύο χώρες παραμένουν πεισματικά κολλημένες στις απαιτήσεις τους.
Άλλωστε πρόσφατα ο D. Trump ζήτησε από τις αμερικανικές εταιρείες να φύγουν από την Κίνα και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα εάν θα τον υπακούσουν ή όχι αυτό που ισχύει είναι ότι μεταφέρουν αρκετές μονάδες τους, κυρίως μεταποίησης, σε άλλες χώρες και τις αποσύρουν από την Κίνα.
Βέβαια όλες αυτές οι αλλαγές θα είναι επώδυνες και κυρίως δαπανηρές.
Πολλές επιχειρήσεις της Δύσης θεωρούν την Κίνα ως τη βασική τους αγορά, αλλά το κάνουν γιατί η χώρα διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα, κυρίως καλές υποδομές και φθηνό εργατικό δυναμικό, προκειμένου να διατηρήσει υψηλή ανταγωνιστικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης