Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Εννέα δείκτες που αποδεικνύουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή

CNBC: Εννέα δείκτες που αποδεικνύουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή
Από την πορεία των ομολόγων έως αυτή του χαλκού τα σημάδια είναι εμφανή
Οι επενδυτές συνεχώς φαίνεται να ανησυχούν ότι η αμερικανική οικονομία και πιθανώς και η παγκόσμια δεν πρόκειται να ξεφύγουν της ύφεσης.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNBC μία από τις λέξεις που ψάχνουν περισσότερο στη μηχανή αναζήτησης του Google οι Αμερικανοί είναι η λέξη «ύφεση» και το τι μπορεί να την προκαλέσει.
Οι ανησυχίες δεν είναι χωρίς αιτία, καθώς αρκετά μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ δεν είναι τόσο θετικά, ενώ αυξάνεται συνεχώς η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα και πόσο πιο οδυνηρές μπορεί να είναι οι συνέπειές του.
Σύμφωνα, πάντως, με το CNBC υπάρχουν εννέα δείκτες οι οποίοι βρίσκονται στο κόκκινο κάτι που αποδεικνύει ότι η ύφεση δεν είναι κάτι… φανταστικό αλλά μπορεί να καταφθάσει.

Αγορά ομολόγων

Ένας από τους πρώτους παράγοντες κινδύνου είναι η αντιστροφή στην καμπύλη των αμερικανικών ομολόγων (σ.σ.: τα ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας έχουν απόδοση υψηλότερη από τα 10ετή ή ακόμη και τα 30ετή), η οποία συμβαίνει όλο και πιο συχνά.
Image
Σε μία φυσιολογική και υγιή αγορά ένα μακροπρόθεσμο ομόλογο έχει υψηλότερη απόδοση από ένα μακροπρόθεσμο.
Παράλληλα, βάσει της ιστορίας, η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων προηγείται κατά 22 μήνες μίας ύφεσης, όπως υποστηρίζει η Credit Suisse.

Αμερικανικό ΑΕΠ
Image
Η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμό 2% στο β’ τρίμηνο 2019, δηλαδή χαμηλότερο σε σύγκριση με την πρώτη καταμέτρηση από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και σαφώς πιο χαμηλό σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο.
Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό από το δ’ τρίμηνο 2018, ενώ στο α’ τρίμηνο 2019 είχε φθάσει στο 3%.

Εταιρική κερδοφορία
Image
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 συνεχώς υποχωρούν.
Τον Δεκέμβριο 2018 οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι το 2019 θα φθάσουν στο 7,6%, ενώ τώρα αναμένουν ότι θα διαμορφωθούν στο 2,3%, σύμφωνα με την FactSet.
Επίσης τον Αύγουστου 2019 οι κορυφαίοι αναλυτές των Goldman Sachs και Citigroup προχώρησε σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους εξαιτίας, όπως τόνισαν, της παραπαίουσας οικονομίας, του εμπορικού πολέμου και πιθανών υποτιμήσεων νομισμάτων.

Μεταποίηση
Image
Ο ρυθμός ενίσχυσης του δείκτη μεταποίησης PMI στις ΗΠΑ έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο 10 ετών τον Αύγουστο 2019, καθώς διαμορφώθηκε στο 49,9 από 50,4 που ήταν τον Ιούλιο.
Οποιαδήποτε διαμόρφωση ενός δείκτη αυτού του τύπου κάτω από το 50 υποδεικνύει ότι ο κλάδος τον οποίο παρακολουθεί βρίσκεται σε διαδικασία συρρίκνωσης.

Μεταφορά εμπορευμάτων
Image
Πρόκειται για έναν τομέα που δείχνει τόσο την υγεία μίας οικονομίας όσο και του εμπορίου.
Ο δείκτης Cass Shipment Index υποχώρησε 5,5% τον Ιούλιο 2019, αφού είχε εμφανίσει πτώση 5,3% τον Ιούνιο και 6% τον Μάιο.

Χαλκός
Image
Ο χαλκός αποτελεί το εμπόρευμα – βαρόμετρο για την υγεία μίας οικονομίας καθώς χρησιμοποιείται κατά βάση στις κατασκευές είτε κατοικιών είτε εμπορικών ακινήτων.
Όμως ο Dr. Copper, όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι αναλυτές, δεν ακολουθεί διόλου καλή πορεία έχοντας πτώση 13% στο α’ εξάμηνο 2019.

Χρυσός
Image
Η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί άνω του 20% από τον Μάιο του 2019, δηλαδή όταν άρχισε να κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας.
Ο χρυσός, όπως και τα κρατικά ομόλογα, είναι μία τοποθέτηση στην οποία στρέφονται οι επενδυτές όταν φοβούνται για την οικονομία αλλά και την αγορά.

Αβεβαιότητα για την οικονομική πολιτική
Image
Ο δείκτης Economic Policy Uncertainty Index καταγράφει τις ανησυχίες ανά την υφήλιο αναφορικά με τις ανησυχίες για την οικονομική πολιτική που ασκείται.
Τον Ιούνιο 2019 έφθασε στο υψηλότερο επίπεδό του, στο 342.
Ο δείκτης καταγράφει τις φορές που τα ΜΜΕ χρησιμοποιούν επιθετικούς όρους ώστε να περιγράψουν την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί.

Επιχειρηματικές δαπάνες

Στο β’ τρίμηνο 2019 οι ιδιωτικές επενδύσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν 5,5%, εμφανίζοντας τη χειρότερη πορεία τους από το δ’ τρίμηνο του 2019, βάσει των στοιχείων του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης