Ασφαλιστικά Νέα

Νέο μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου με διεκδίκηση αναδρομικών ως 10.000 ευρώ

Νέο μπαράζ προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου με διεκδίκηση αναδρομικών ως 10.000 ευρώ
Θα πραγματοποιούν από συνταξιούχους
Νέο μπαράζ προσφυγών στη δικαιοσύνη αναμένεται από χιλιάδες συνταξιούχους εν αναμονή τις επόμενες μέρες της νέας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο επίκεντρο των νέων προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου βρίσκονται σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συνδέσμου Συνταξιούχων:

- Οι συνταξιούχοι Δικαστές που εισέπραξαν τα αντίστοιχα αναδρομικά ποσά για τους συγκεκριμένους νόμους με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου άρθρ. 88Σ (Μισθοδικείο) το 2018.
- Έχει εκτελεστεί ήδη από τον ΕΦΚΑ πρωτόδικη απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που αφορούσε διεκδικήσεις αναδρομικών (των συγκεκριμένων νόμων), η οποία αναφέρεται σε συνταξιούχους της ΔΕΗ.
- Με νομοθετική ρύθμιση επεστράφησαν αναδρομικά σε ένστολους, καθηγητές Πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ.

Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, επισημαίνει οτι «είναι δεδομένη η υποχρέωση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις υπ’αρίθμ. 2287-2290/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, που υποχρεώνουν την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις στα προ του 2012 επίπεδα».
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζει ότι οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης οι οποίες, αναφέρονται σε ταύτιση και συσχετισμό των αξιώσεων των συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές των νόμων 4051/12, 4093/12, καθώς και των νόμων 3863/10 και 3865/10 (Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης) που έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ΣτΕ και από το Ελεγκτικό Συνέδριο αντίστοιχα, μόνο αδικαιολόγητη σύγχυση δημιουργούν και τίποτα άλλο στους συνταξιούχους.
Τα μόνα αναδρομικά που προκύπτουν και σχετίζονται με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/16) είναι τα ποσά που έχουν περικοπεί παρανόμως στις επικουρικές συντάξεις από τον 6ο του 2016 και μετά (Αναπροσαρμογή συντάξεων).
Υπογραμμίζεται ότι η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ που αναμένεται η έκδοσή της, έχει ως κύρια θέματα να επιλύσει την συνταγματικότητα ή όχι του επανυπολογισμού των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την νομιμότητα θεσπίσεως ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ).
Ο ν.4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) έχει εφαρμογή ως προς τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριων και επικουρικών από 01/01/2019 και μετά. Γι’ αυτό, λοιπόν, και τα ενημερωτικά σημειώματα των κύριων συντάξεων περιλαμβάνουν όλες τις περικοπές των συγκεκριμένων νόμων (4093/12, 4051/12 κλπ.) έως τον Δεκέμβριο του 2018 τουλάχιστον.
Κατά το ΕΝΔΙΣΥ, εφαρμόστηκε παρανόμως ο ν. Κατρούγκαλου τον Ιούνιο του 2016 στις επικουρικές συντάξεις, όπου προέκυψαν περικοπές και τα ενημερωτικά σημειώματα άλλαξαν.
Για τους συνταξιούχους που απεβίωσαν χωρίς να έχουν προσφύγει δικαστικά μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι οι κληρονόμοι διατηρούν το δικαίωμα διεκδικήσεως των αναδρομικών, μέχρι την ημερομηνία θανάτου του συνταξιούχου.
Προϋπόθεση είναι, όμως, να μην έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας είναι προφανές ότι επιλέγει τη λύση της σταδιακής καταβολής σε ορίζοντα πενταετίας για τα ποσά του 12μηνου που δεν θα ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ (εάν ο νόμος Κατρούγκαλου χαρακτηριστεί συνταγματικός) ενώ η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει και την κυβερνητική πολιτική, δηλαδή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατρούγκαλου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης