Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το "βλέμμα" σε Βρετανία και εμπόριο - Στο 1,04% το Λονδίνο

Κέρδη στις ευρωαγορές, με το
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,32%
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (2/9) οι ευρωαγορές, καθώς η προσοχή των επενδυτών ήταν στραμμένη τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, όσο και την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ερωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,31% στις 380,67 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διαπραγματεύθηκε στο +0,12% και τις 11.953,78 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε σημαντική ενίσχυση κατά +1,04% στις 7.281,94 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,23% στις 5.493,04 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύθηκε οριακά στο +0,03% και τις 8.815,50 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει κέρδη της τάξεως του +0,61% στις 21.451,98 μονάδες.
Image
Χθες 1/9, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε της επιβολή δασμών 15% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 125 δισ. δολ. ενώ το Πεκίνο «απάντησε» με την επιβολή δασμών 5% και 10% σε πάνω από 1700 αμερικανικά προϊόντα.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι «οι εισαγωγείς μπορούν να βρουν προμηθευτές εκτός Κίνας», προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμούμε να είμαστε υπηρέτες των Κινέζων».
Image
«Να ανακατευθύνουμε την αλυσίδα εφοδιασμού», υπογράμμισε ο πρόερος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε τα πάντα από την Κίνα».
Ο κλάδος των αυτοκινήτων σημείωσε πτώση 0,14% στις 452,45 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα.
Όσον αφορά τη Βρετανία, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος αναμένεται να υποβάλουν αύριο νομοθεσία που επιδιώκει να «μπλοκάρει» το ενδεχόμενο αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson εξέφρασε την πρόθεσή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, ξεκινώντας από τις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποτρέψει την αντιπολίτευση από το να αποτρέψει ένα άτακτο Brexit.
Τόσο ο Boris Johnson, όσο και ο υπουργός Παιδείεας της Βρετανίας, Gavin Williamson, κατέστησαν σαφές πως όποιος βουλευτής των Συντηρητικών ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit θα πρέπει να αποπεμφθεί από το κόμμα.
Image
«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας του Ηνωμένου Βασιλείου, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του».
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να είναι έτοιμη η νέα κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, ο μεταποιητικός κλάδος στη Γερμανία κατέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση τον Αύγουστο του 2019, καθώς η ασθενέσθερη ζήτηση οδήγησε τις επιχειρήσεις να μειώσουν την παραγωγή τους.
Ο δείκτης PMI κατέγραψε πτώση στις 43,5 μονάδες, έναντι 43,6 μονάδων τον Ιούλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η χαμηλότερη ζήτηση, ιδιαίτερα απέναντι στα κεφαλαιουχικά και τα ενδιάμεσα αγαθά, οφείλεται για τη γενικότερη αδυναμία του κλάδου, με τις επιχειρήσεις να αναφέρονται επίσης στη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές του κλάδου για τους επόμενους δώδεκα μήνες υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας την ανησυχία των επιχειρήσεων για το ερχόμενο διάστημα.
Νωρίτερα, η Markit δημοσίευσε και τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν την μεταποιητική δραστηριότητα για το σύνολο της Ευρωζώνης, με τον δείκτη να καταγράφει συρρίκνωση για έβδομο συνεχόμενο μήνα.
Ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες, έναντι 46,5 μονάδων τον Ιούλιο του 2019, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή του κλάδου αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες, έναντι 46,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας για έβδομο συνεχόμενο μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, ενώ ο υποδείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε πτώση για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη που σχετίζεται με τις προοπτικές των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καταγράφηκε σημαντική πτώση στις 50,6 μονάδες, έναντι 52,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης