Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σενάριο πρόωρων εκλογών στη Μ. Βρετανία - Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Johnson - Στον αέρα το Brexit

Σενάριο πρόωρων εκλογών στη Μ. Βρετανία - Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Johnson - Στον αέρα το Brexit
Κρίσιμη εβδομάδα για το εάν ο Johnson θα παραμείνει πρωθυπουργός και το για το εάν και πώς θα γίνει το Brexit
(upd2) Νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας ανακύπτουν τα τελευταία 24ωρα με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να επιχειρεί έναν ακόμα «αιφνιδιασμό» που απειλεί την όλη διαδικασία του Brexit να τιναχθεί στον αέρα καθώς πλέον στο τραπέζι μπαίνει ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, με την προκήρυξη τους μάλιστα να αναφέρεται ότι μπορεί να είναι και θέμα ημερών.
Μάλιστα το σενάριο των πρόωρων εκλογών λαμβάνει μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς ο Johnson συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.
Το σενάριο αυτό πυροδοτούν δύο σημαντικές παράμετροι.
Πρώτον, η προειδοποίηση του πρωθυπουργού Boris Johnson και των whips - των στελεχών των Συντηρητικών που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο – πως όσοι Συντηρητικοί βουλευτές ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο για το Brexit θα τεθούν εκτός κόμματος και δεν θα τους επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιοι με το κόμμα στις επόμενες εκλογές.
«Το μήνυμα προς τους βουλευτές των Συντηρητικών είναι πολύ απλό.
Εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης αύριο Τρίτη 3/9 (όταν και επαναλαμβάνονται οι εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων) θα καταστρέψουν τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης και θα παραδώσουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον Jeremy Corbyn» αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή των whips των Συντηρητικών.
Δεύτερον, η προειδοποίηση αυτή γίνεται τη στιγμή που είναι γνωστό πως υπάρχουν αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών που εναντιώνονται στην πρόθεση του πρωθυπουργού Johnson να προχωρήσει στο Brexit έως την 31η Οκτωβρίου είτε υπάρξει είτε όχι συμφωνία με την ΕΕ.
Εφόσον λοιπόν συνδυαστούν αυτές οι δύο παράμετροι, είναι προφανές πως ο Johnson, ο οποίος διαθέτει μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα χάσει την πλειοψηφία και άρα τη δυνατότητα να κυβερνήσει με μια ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που είναι απαραίτητο σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή για τη Μ. Βρετανία.
Άρα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κάθε άλλο παρά ως απίθανο σενάριο προβάλλει.
Σενάριο που ο επικεφαλής των Εργατικών Jeremy Corbyn καλωσορίζει, καθώς σε σημερινή του ομιλία υποστήριξε ότι οι Εργατικοί θέλουν την προσφυγή στις κάλπες, αναφέροντας πως μεταξύ των επιλογών που είναι στο τραπέζι προκειμένου να μπλοκαριστούν τα σχέδια του Johnson για ένα άτακτο Brexit είναι και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Johnson.
Πάντως, βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ήδη γίνονται κινήσεις στη Βουλή και πως βουλευτές έχουν ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο προκειμένου να αποτρέψουν το σενάριο ενός άτακτου Brexit καθώς και ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών και των Εργατικών έτσι ώστε αύριο Τρίτη 3/9 όταν θα επαναληφθούν οι εργασίες της Βουλής (πριν διακοπούν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου από τις 12/9) να αναλάβουν δράση έτσι ώστε να σταματήσουν τα σχέδια του Johnson.
Ωστόσο, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου οι Βρετανοί βουλευτές να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στην απειλή του Johnson να προχωρήσει στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Εκλογές ακόμα και στις 10 Οκτωβρίου 

Εκλογές πριν τις 31 Οκτωβρίου επιδιώκει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Sun.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, o Johnson πιστεύει ότι χρειάζεται φρέσκια εντολή από τους ψηφοφόρους για να προχωρήσει σε συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit, εάν χάσει από τους Remainers τις επόμενες μέρες.
Μάλιστα, θα μπορούσε να ζητήσει εκλογές ακόμα και την Τετάρτη (4/9/2019), περίπτωση στην οποία οι κάλπες θα στηθούν στις 10 Οκτωβρίου.
Ο Boris έχει δηλώσει στους συμμάχους του υπουργικού συμβουλίου ότι φοβάται ότι οι Remainers από τους Tories σε συνεργασία με τους Εργατικούς του στείνουν παγίδα για να ανατρέψουν τις προσπάθειες του ενόψει της Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου.
Οι βουλευτές θα προσπαθήσουν να του δέσουν τα χέρια αύριο (3/9/2019) και να σταματήσουν το No Deal Brexit καταθέτοντας νόμο στο Κοινοβούλιο, αναγκάζοντας τον Boris να ζητήσει παράταση 3 μηνών στο Brexit.

Κρίσιμη εβδομάδα

Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά.
Το τέλος αυτής της εβδομάδας μπορεί να βρει τον Βρετανό πρωθυπουργό είτε να έχει θριαμβεύσει και να είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί σκληρά με τους Ευρωπαίους την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας είτε να έχει και αυτός την τύχη της προκατόχου του Theresa May, η οποία αφού ταπεινώθηκε από το ίδιο της το κόμμα, τελικά αποπέμφθηκε.
Και βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών.
Για αυτό και ο Johnson μιλώντας στους Sunday Times έθεσε το ερώτημα στους βουλευτές του κόμματος του για το εάν προτίθενται να συμπορευτούν με τον επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn και με εκείνους που θέλουν να ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να οδηγήσουν την χώρα στο χάος.
Πάντως το τελεσίγραφο του Johnson προς τους αντάρτες Τόρις έγινε δεκτό με έντονες ενστάσεις με τον πρώην ΥΠΟΙΚ Philip Hammond να λέει πως θα ήταν υποκριτικό να τεθούν εκτός κόμματος οι «αντάρτες» βουλευτές, υπενθυμίζοντας πως και ο ίδιος ο Johnson είχαν ψηφίσει κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για ευρωπαϊκά θέματα πριν μερικούς μήνες.
Σε κάθε περίπτωση ούτε οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις τους ούτε είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση Johnson σε ένα νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποκλείσει το σενάριο εντός άτακτου Brexit.

Εργατικοί: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα άτακτο Brexit – Παγίδα βλέπει ο Blair

Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα, καθιστά σαφές ότι θα κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Οι Εργατικοί θα ολοκληρώσουμε σήμερα (2/9/2019) το σχέδιο μας για να σταματήσουμε το no deal Brexit» δήλωσε χαρακτηριστικά o επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, ο οποίος υποστήριξε πως το κόμμα του θέλει να πάει σε εκλογές και ότι ανάμεσα στις κινήσεις που μελετά είναι και η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της βρετανικής κυβέρνησης.
Παράλλλα ο Corbyn τονίζει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Boris Johnson να ανασταλούν οι εργασίες του κοινοβουλίου αποτελεί «επίθεση στη δημοκρατία στην οποία θα προβληθεί αντίσταση».
«Εργαζόμαστε μαζί με άλλα κόμματα για να κάνουμε τα πάντα, ότι χρειάζεται για να απομακρύνουμε τη χώρα από το χείλος του γκρεμού» θα πει ο Corbyn, τη στιγμή πάντως που αρκετοί στο Εργατικό Κόμμα φοβούνται ότι ο Johnson θα επιχειρήσει να βγάλει τον Corbyn από το παιχνίδι δίνοντας του το χαρτί των πρόωρων εκλογών.
Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών, Tony Blair κάλεσε τον Corbyn να αποκλείσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών έως ότου επιλυθεί το θέμα του Brexit.
«Ο Boris Johnson γνωρίζει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία ως πρόταση από μόνο του μπορεί να αποτύχει, αλλά εάν την αναμείξει με το ζήτημα Corbyn στις εκλογές, θα μπορούσε να επιτύχει, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία αντιτίθεται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, διότι ορισμένοι μπορεί να φοβούνται περισσότερο μία πρωθυπουργία Corbyn» υποστήριξε ο Blair.

Williamson (υπ. Παιδείας): Δεν είναι στις προθέσεις του Johnson οι εκλογές

Την απειλή του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson ότι όποιος βουλευτής των Συντηρητικών ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit θα πρέπει να αποπεμφθεί από το κόμμα υπερασπίζεται ο υπουργός Παιδείας της Μ. Βρετανίας, Gavin Williamson, ο οποίος πάντως υποστηρίζει πως δεν είναι στις προθέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές.
«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού» είπε μιλώντας στο ITV ο Williamson.
«Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του.
Πιστεύω ότι αν αυτοί (η κυβέρνηση) θεωρήσουν ότι είναι αρκετά σοβαρό, ότι υπονομεύει τη θέση του έθνους και τη θέση του πρωθυπουργού, αν λάβουν αυτήν την απόφαση θα είναι η σωστή απόφαση.
Αν αυτό είναι απαραίτητο» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας της Μ.Βρετανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης