Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,41% και τις 20.620,19 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές λόγω εμπορίου και μάκρο - Στο -0,41% και τις 20.620,19 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,60% στις 25.571 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (2/9) οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο της νέας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και της Κίνας, καθώς και της δημοσίευσης των στοιχείων που αφορούν την μεταποιητική δραστηριότητα σε Πεκίνο και Τόκιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,41% στις 20.620,19 μονάδες, μετά τη νέα συρρίκωνση που κατέγραψε η συνολική δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Αύγουστο του 2019, εν μέσω πτώσης στην παραγωγή και τη συνολική ζήτηση.
Ο δείκτης δραστηριότητηας PMI υποχώρησε στις 49,3 μονάδες, έναντι 49,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Παράλληλα, οι υποδείκτες που αφορούν την παραγωγή, της νέες παραγγελίες και τον συνολικό όγκο αγορών κατέγραψαν όλοι πτώση σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθεταο μόνος υποδείκτης που σημείωσε άνοδο ήταν αυτός που σχετίζεται με την απασχόληση.
«Οι παραγωγοί ιαπωνικών αγαθών συνέχισαν να αναφέρουν δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, αντικατοπτρίζοντας τον ευρύτερο περιφεριακό τόνο στην μεταποιητική οικονομία της Ασίας και του Ειρηνικού», σχολίασε ο οικονομολόγος της Markit, Joe Hayes, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 1.969,19 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε με απώλειες -0,38% στις 6.579,40 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,60% στις 25.571 μονάδες, ενώ στον αντίποδα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά +0,16% στις 10.634,85 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +1,31% στις 2.924,11 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +2,14% και τις 9.566,37 μονάδες.
Νωρίτερα, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της χώρας υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω περιορισμένης ζήτησης.
Ο είκτης PMI υποχώρησε στις 49,5 μονάδες, ένανι 49,7 μονάδων τον Ιούλιο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στις 49,6 μονάδες.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την παραγωγή κατέγραψε πτώση στις 51,9 μονάδες, έναντι 52,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες υποχώρησε στις 49,7 μονάδες, έναντι 49,8 μονάδων τον Ιούλιο του 2019.
Όσον αφορά τον υποδείκτη που σχετίζεται με τις νέες εξαγωγές, ο οποίος αποτελεί ένδειξη για τη ζήτηση κινεζικών αγαθών από το εξωτερικό, καταγράφηκε άνοδος στις 47,2 μονάδες, έναντι 46,7 μονάδων προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο αρκετά χαμηλότερα από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που αφορά τις νέες εισαγωγές, ο οποίος αποτελεί ένδειξη για την εγχώρια ζήτηση αγαθών, κατέγραψε πτώση στις 46,7 μονάδες, έναντι 47,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
«Η συνολική ζήτηση της αγοράς είναι αντιμέτωπη με πιέσεις», αναφέρει ο οικονομολόγος της κινεζικής Υπηρεσίας, Zhao Qinghe, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η παραγωγή συνεχίζει να επεκτείνεται».
Μεικτά πρόσημα καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, στον απόηχο των νεών δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Κίνα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,27% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 59,09 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,11% στα 55,16 δολ. ανά βαρέλι.
Χθες, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε της επιβολή δασμών 15% σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίαςε 125 δισ. δολ. ενώ το Πεκίνο «απάντησε» με την επιβολή δασμών 5% και 10% σε πάνω από 1700 αμερικανικά προϊόντα.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι «οι εισαγωγείς μπορούν να βρουν προμηθευτές εκτός Κίνας», προσθέτοντας ότι «δεν επιθυμούμε να είμαστε υπηρέτες των Κινέζων».
«Να ανακατευθύνουμε την αλυσίδα εφοδιασμού», υπογράμμισε ο πρόερος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε τα πάντα από την Κίνα».
Σημειώνεται ότι ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργότερα εντός του μήνα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters, η συνολική παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ για τον Αύγουστο του 2019 κατέγραψε άνοδο, καθώς τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγής από το Ιράκ και τη Νιγηρία αντιστάθμισαν την πτώση που σημειώθηκε σε Σαουδική Αραβία και Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης