Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Βουλιάζει» η Λέσβος από τους πρόσφυγες - Πάνω από 11 χιλ. στον καταυλισμό της Μόρια - Άρχισε η μεταφορά 1.500 στο Κιλκίς - Κουμουτσάκος: Σύνθετη επιχείρηση

tags :
«Βουλιάζει» η Λέσβος από τους πρόσφυγες - Πάνω από 11 χιλ. στον καταυλισμό της Μόρια - Άρχισε η μεταφορά 1.500 στο Κιλκίς - Κουμουτσάκος: Σύνθετη επιχείρηση
Περίπου 6.000 μετανάστες να μην έχουν καταγραφεί ιατρικά
(upd) Στη δομή φιλοξενίας της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς αναμένεται να φτάσουν οι πρώτοι 650 πρόσφυγες από τη Μόρια, καθώς το ένα αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού έφυγε το βράδυ της Κυριακής προς τη Λέσβο για να τους παραλάβει.
Από την Κυριακή, οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας συγκέντρωναν τους αιτούντες άσυλο που θα μετακινηθούν σύμφωνα με λίστες που καταρτίσθηκαν στην Αθήνα.
Η μετακίνηση θα γίνει σε δυο δόσεις, μια 650 ατόμων και μία δεύτερη ανεβάζοντας στους 1.000 τους πρόσφυγες που θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.
Στο μεταξύ άλλοι 300 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν σε ακτές της Λέσβου το Σαββατοκύριακο, αυξάνοντας τον αριθμό όσων ζουν στη Μόρια στους 11.000 περίπου.
Πρόκειται πλέον για την μεγαλύτερη προσφυγική δομή στην Ευρώπη.
Οι συνθήκες υγιεινής είναι πραγματικά ανύπαρκτες.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί, τη στιγμή που εκτός από το πρόβλημα του υπερπληθυσμού έχουν να αντιμετωπίσουν την υπολειτουργία του ιατρικού κλιμακίου, με αποτέλεσμα περίπου 6.000 μετανάστες να μην έχουν καταγραφεί ιατρικά.

Κουμουτσάκος: Χαοτική η μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – Σύνθετη η επιχείρηση μεταφοράς από τη Λέσβο

Την θέση ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαοτική διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιχείρηση μεταφοράς 1.500 μεταναστών/προσφύγων από την Μυτιλήνη στο Κιλκίς.
Σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Κουμουτσάκος ανέφερε πως η επιχείρηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης του νησιού, η οποία θα γίνει σε δύο φάσεις.
«Είναι μια επιχείρηση σύνθετη, δεν είναι απλή.
Δεν στοιβάζεις ανθρώπους.
Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων που χαρακτηρίζονται είτε ευάλωτοι είτε έχουν ανοιχτό δελτίο, είτε είναι οικογένειες με παιδιά.
Είναι μια επιχείρηση με χειρισμούς λεπτούς και σοβαρούς» είπε ο κ.Κουμουτσάκος.
Αναφορικά με τις αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών που καταγράφονται, ο κ.Κουμουτσάκος έκανε λόγο για «μία πραγματική έξαρση».
«Άρχισε από τον Ιούνιο, προχώρησε τον Ιούλιο και συνεχίζεται τον Αύγουστο και ο Σεπτέμβριος, αν κρίνουμε από τα προηγούμενα χρόνια που παρουσίαζε πάντα μία αύξηση θα συνεχιστεί.
Η τωρινή αύξηση μας δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες διότι υπάρχει μία πραγματική έξαρση.
Και οι αιτίες - διότι για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να ξέρεις και τις αιτίες -  σαφώς έχουν να κάνουν με το πώς τα πράγματα εξελίσσονται στην Τουρκία που εδώ και εβδομάδες μια επιχείρηση-σκούπα [...] επιβαρύνεται λοιπόν το μέτωπο στο Αιγαίο.
Υπάρχουν και εξελίξεις στη Συρία που σπρώχνουν ανθρώπους να φύγουν από περιοχές όπου γίνονται βομβαρδισμοί [...] υπάρχει μία αύξηση της πίεσης και το ερώτημα είναι πώς θα γίνει η διαχείριση;
Πρώτα απ' όλα πρέπει να φτάσουμε στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Κι εδώ η Ελλάδα είναι ανοιχτή» είπε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτήρισε «χαοτική, αναποτελεσματική, προβληματική» την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.
«Παραλάβαμε ένα ιδεοληπτικό χάος και προσπαθούμε να το κάνουμε δημοκρατικό κράτος που σέβεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των πολιτών να αισθάνονται ασφαλείς, μια χώρα να είναι ασφαλής» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των κατοίκων στα νησιά, όπου η χωρητικότητα είναι για μερικές εκατοντάδες πάνω από τις 6.000 και πριν από λίγες ημέρες είχαν φτάσει τις 22-23.000.
«Αυτά έγιναν στον ενάμιση μήνα;
Εικόνα κολαστηρίου παρέδωσαν.
Παρέδωσαν τεράστια εκκρεμότητα στις αιτήσεις ασύλου.
Παρέδωσαν ένα σύστημα που είναι κλειστό στον βορρά και ανοιχτό στα ανατολικά.
Γιατί έκλεισε ο περιβόητος βαλκανικός διάδρομος;
Γιατί έκλεισαν τα βόρεια σύνορα της χώρας;
Διότι στην αρχή διαμορφώθηκε η φιλοσοφία του "μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν".
Μέχρι που οι "κουτόφραγκοι", δηλαδή άνθρωποι στην Κεντρική Ευρώπη και οι σκληρές ηγεσίες της Κεντρικής Ευρώπης αντέδρασαν και έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο.
Και τώρα τι μας κληροδότησαν;
Ένα κλειστό σύστημα.
Μόνο με εισροές, χωρίς εκροές, χωρίς επιστροφές.
Είναι πολύ κοντά όλα αυτά στη μνήμη και τη ζωή για να ασκείται κριτική σ' αυτή την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κάνει το χάος, κράτος» τόνισε ο κ.Κουμουτσάκος.

Το Σάββατο συνεδρίασε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ αποφασίζοντας επτά μέτρα:
1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2.Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση."

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στο ΚΥΤ Λέσβου

Οι εργαζόμενοι/ες στο ΚΥΤ Λέσβου, τώρα όσο ποτέ άλλοτε, έχουν την ανάγκη να απευθυνθούν δημόσια, στους πολίτες της Λέσβου αλλά και ευρύτερα, για να γνωστοποιήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΚΥΤ Λέσβου και να εκφράσουν την ανησυχία τους τόσο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται όσο και για τις συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν οι νεοεισερχόμενοι Υπήκοοι Τρίτων Χωρών.
Η διόγκωση του αριθμού των φιλοξενουμένων, κατόπιν των ιδιαίτερα αυξημένων ροών τους τελευταίους μήνες, έχει διαμορφώσει μια ασφυκτική κατάσταση στους χώρους διαμονής του ΚΥΤ Λέσβου.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τους δύο τελευταίους μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο 2019 οι νέες αφίξεις άγγιξαν τους 6.000 Υπηκόους Τρίτων Χωρών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός διαμενόντων στο χωρητικότητας 3.000 ατόμων ΚΥΤ Λέσβου να εκτοξευθεί στα 10.000 περίπου άτομα γεγονός το οποίο δύναται να οδηγήσει σε κατάρρευση τις υποδομές του.
Το Ιατρικό κλιμάκιο λειτουργεί αποδυναμωμένο χωρίς να μπορεί να εξυπηρετήσει την ιατρική καταγραφή των νεοεισερχόμενων Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για τους ίδιους τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους. Τουλάχιστον 6.000 άτομα δεν έχουν περάσει από ιατρική καταγραφή, ενώ οι δύο ιατροί που διαθέτει το ιατρικό κλιμάκιο ( ένας το πρωί και ένας το απόγευμα) μπορούν και εξετάζουν μόνο επείγοντα περιστατικά και μάλιστα χωρίς την συνδρομή νοσηλευτικού προσωπικού.
Μέχρι τώρα δε, δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για το πότε θα ενισχυθεί το κλιμάκιο με νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό και κάθε μέρα που περνάει επιβαρύνει την κατάσταση.
Η αστυνομική δύναμη είναι αριθμητικά η ίδια με την εποχή που το ΚΥΤ Λέσβου φιλοξενούσε μόνο 2.500 και δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών.
Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των φιλοξενουμένων κάνει επιτακτική την ανάγκη της αποσυμφόρησης αφενός του ΚΥΤ και της ενίσχυσης της αστυνομικής δύναμης αφετέρου.
Το ΚΥΤ Λέσβου έχει παραμείνει για πολύ μεγάλο διάστημα χωρίς σταθερή συνεργασία με διερμηνείς.
Ευκόλως αντιληπτό γίνεται ότι αυτό ως γεγονός δυσχεραίνει την εργασία των υπαλλήλων και μειώνει σε πολλές των περιπτώσεων την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κατάσταση αυτή επισύρει ένα πλήθος επιβαρυντικών συνεπειών:
· Οι εργαζόμενοι εργάζονται κάτω από συνθήκες διαρκούς και έντονης ψυχικής πίεσης σε ένα ανασφαλές και ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον.
· Οι συνθήκες ζωής των πλεοναζόντων φιλοξενουμένων είναι τουλάχιστον προσβλητικές για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας.
· Οι φιλοξενούμενοι όντας άτομα με οδυνηρές εμπειρίες πολέμου, απώλειας προσφιλών τους προσώπων και αντιμετωπίζοντας επιπλέον αυτές τις συνθήκες φιλοξενίας στο Camp γίνονται αναπόφευκτα επιρρεπείς σε ψυχικά νοσήματα και παραβατικές συμπεριφορές.
· Η αστυνομική δύναμη που διαθέτει το ΚΥΤ Λέσβου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα ασφάλειας των εργαζομένων και των φιλοξενούμενων τώρα που ο αριθμός των φιλοξενουμένων έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε διαχειρίσιμο όριο και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές.
· Υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην επικοινωνία των υπάλληλων με τους ωφελούμενους εξαιτίας της παντελούς έλλειψης διερμηνείας, γεγονός που επηρεάζει και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι/ες του ΚΥΤ Λέσβου γνωστοποιούμε και μεταφέρουμε τους προβληματισμούς προς άπαντες καθότι:

· Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σε τέτοιες συνθήκες εξοντωτικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και κατάρρευσης των υποδομών φιλοξενίας.
· Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί κινδύνους για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών από την πλευρά των φιλοξενουμένων καθώς οι υπεράριθμοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
· Η άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να γυρίσουμε σε συνθήκες κανονικότητας ενώ δική μας εκτίμηση είναι ότι το ΚΥΤ Λέσβου θα πρέπει να λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης και όχι ως χώρος μακροχρόνιας φιλοξενίας και μάλιστα αριθμού πολλαπλάσιου από αυτόν που προβλέπουν οι προδιαγραφές του.
· Η ευθύνη μας τόσο απέναντι στους φιλοξενούμενους του ΚΥΤ Λέσβου όσο και απέναντι στο Δημόσιο σε συνάρτηση με την εργασιακή και κοινωνική μας ευαισθησία, δεν μας επιτρέπουν ούτε να σιωπούμε ούτε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΚΥΤ Λέσβου κάλεσε τα μέλη του συλλόγου σε συνέλευση σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019 με θέμα τις αυξημένες ροές Υπηκόων Τρίτων Χωρών στο ΚΥΤ Λέσβου και την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή δελτίου τύπου στα ΜΜΕ με σαφή αναφορά στις διεκδικήσεις και την πρόθεση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Διεκδικούμε:

· Την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Λέσβου
· Την αύξηση της αστυνομικής δύναμης για την επιτήρηση των χώρων του ΚΥΤ Λέσβου και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των Υπηκόων Τρίτων Χωρών
· Την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας
· Τη μέριμνα για την ενίσχυση του ιατρικού και ψυχοκοινωνικού κλιμακίου
· Τη μέριμνα για συνεργασία της υπηρεσίας με διερμηνείς που θα συνδράμουν στο έργο μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης