Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Την κυβέρνηση του σχηματίζει ο Conte – Έτοιμη ως την Τετάρτη 4/9 – Αύριο το κρίσιμο δημοψήφισμα του M5S

tags :
Ιταλία: Την κυβέρνηση του σχηματίζει ο Conte – Έτοιμη ως την Τετάρτη 4/9 – Αύριο το κρίσιμο δημοψήφισμα του M5S
Πιθανότατα ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte να μην στελεχώνεται από αντιπροέδρους
Τις τελευταίες πινελιές στην προγραμματική συμφωνία και στη σύνθεση της κυβέρνησης του βάζει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, ο οποίος σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ αναμένεται να έχει οριστικοποιήσει και τα δύο το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να επισκεφθεί εκ νέου τον πρόεδρο Sergio Mattarella.
Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το σχεδιασμό του Conte για τη σύνθεση της κυβέρνησης φαίνεται να διευκολύνει η πρόθεση από το Δημοκρατικό Κόμμα να μη διεκδικήσει κάποια θέση αντιπροέδρου, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να «υποχρεώσει» και τον επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων (Μ5S) Luigi Di Maio να υπαναχωρήσει από το αίτημα του να καταλάβει μια από τις δύο θέσεις αντιπροέδρων, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το πιθανότερο είναι ο Di Maio να αναλάβει κάποιο σημαντικό υπουργείο.
Άλλωστε ο   Conte έσπευσε να σημειώσει πως «είμαι πεπεισμένος πως ο Luigi εργάζεται σε αυτό το project με μεγάλο ενθουσιασμό».
Σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano o Conte αφού κατέστησε σαφές πως δεν ανήκει στο Κίνημα 5 Αστέρων, τόνισε πως το πολιτικό κλίμα μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος είναι καλό, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών θα έχουν θετική έκβαση και τόνισε ότι αύριο Τρίτη, ή Τετάρτη το αργότερο θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να παρουσιάσει στον πρόεδρο την κυβέρνηση του.
Όπως είπε ο Conte, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή δεν είναι το θέμα των υπουργών αλλά το πρόγραμμα και οι στρατηγικές γραμμές.
Εν τω μεταξύ, η αυριανή ημέρα είναι αυτή της κρίσης, καθώς τα μέλη του Κινήματος 5 Αστέρων καλούνται να εγκρίνουν την κυβερνητική συμφωνία του κόμματος τους με τους Δημοκρατικούς.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κινήματος καλούνται αύριο Τρίτη 3/9 από τις 10:00 ως τις 19:00 (ώρες Ελλάδας) να δώσουν πράσινο φως στη συμμαχία με το PD μέσω Διαδικτύου, στην πλατφόρμα του που έχει βαπτίσει «Ρουσό».
Τα μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν επίσης τον σχηματισμό της κυβέρνησης υπό τον Conte όπως ορίζει το credo του κινήματος περί άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, τα μέλη του Κινήματος θα κληθούν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: «Είστε σύμφωνοι το Κίνημα 5 Αστέρων να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με το Δημοκρατικό Κόμμα με τον Giuseppe Conte πρωθυπουργό;».
Όπως διαμηνύουν από το Κίνημα τα μέλη του είναι αυτά που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το εάν τελικά το M5S θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση υπό τον Conte.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης