Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Bank of America προειδοποιεί: Κάτι πολύ μεγάλο θα συμβεί στις αγορές σύντομα

Η Bank of America προειδοποιεί: Κάτι πολύ μεγάλο θα συμβεί στις αγορές σύντομα
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να σκάσουν οι φούσκες στα ομόλογα προκαλώντας ραγδαία επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων...αναφέρει η Bank of America
Κάτι πολύ μεγάλο θα συμβεί στις αγορές σύντομα αναφέρει σε νέα έκθεση της για τις αγορές η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Πριν από 10 χρόνια η Bank of America υποστήριζε ότι πολλές άλλες εταιρείες της Wall Street θα ακολουθήσουν την μεγάλη επανάσταση σε μετοχές και ομόλογα.
Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε την τελευταία 10ετία.
Φθάνοντας στο σήμερα.
Οι εισροές ύψους 160 δισ. δολαρίων σε πάσης φύσεως ομόλογα τους τελευταίους 3 μήνες αποκαλύπτουν τον βαθύ φόβο των αγορών για παγκόσμια ύφεση και τον κίνδυνο Ιαπωνικοποίησης. Πράγματι, όπως αποδεικνύει ένα διάγραμμα από τη Barclays, οι παγκόσμιες εκροές κεφαλαίων το 2019 ανέρχονται στο 3% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων το οποίο είναι σχεδόν το ήμισυ των εκροών που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας μεγάλης κρίσης
Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την Bank of America Merill Lynch οι εισροές σε ομόλογα προηγούνται συχνά μεγάλων πολιτικών αλλαγών (π.χ. περίοδοι 2010, 2012 και 2015), με άλλα λόγια, η αγορά είναι πεπεισμένη ότι πρόκειται να συμβεί κάτι μεγάλο.
Η παρελθούσα εμπειρία διδάσκει ότι οι περίοδοι μεγάλων εκροών ομολόγων (π.χ. 2008, 2013 και 2018) συμπίπτουν με χαμηλές αποδόσεις σε κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων όπως οι μετοχές, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί σε μια εποχή εισροών ρεκόρ στα ομόλογα, οι μετοχές διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά τους υψηλά.



Ποιος αγοράζει μετοχές;

Ίσως ως συνάρτηση των εισροών ομολόγων ρεκόρ, η Bank of America υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι για τις μετοχές το 2019 έχουν κατακόρυφα αυξηθεί.
Από την μια οι αγορές έχουν «bearish positioning δηλαδή οι αγορές θέλουν διόρθωση και bullish monetary policy» αλλά η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συντηρεί υψηλά τις τιμές.
Ο εμπορικός πόλεμος μέχρι στιγμής δεν έχει επηρεάσει τις αγορές καταλυτικά λόγω των χαμηλων επιτοκίων…παρά λόγω της επικείμενης ύφεσης.
Κατά την Bank of America το 2020 θα είναι πολύ διαφορετική χρονιά από το 2019, θα είναι μια χρονιά αρνητικών εκπλήξεων.
Ένα μείγμα κινδύνων ύφεσης, πολιτικής ανικανότητας, φούσκας στα ομόλογα προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα.
Αξιολογώντας την βραχυπρόθεσμη εικόνα, η BofA σημειώνει ότι παρά την μεγάλη αστάθεια της καθημερινότητας, οι τιμές των assets του Αυγούστου 2019 παρέμειναν εκπληκτικά ανθεκτικές με τον δείκτη S & P 500 να χάνει μόλις 100 μονάδες.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας του πόνου παρά τα πολλά θετικά νέα και τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών.



Το θετικό και αρνητικό σενάριο

Το θετικό σοκ:
Το θετικό σοκ είναι να συνεχιστεί το ράλι στα ομόλογα και στις μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν με επιτυχία την ύφεση.
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μετατοπίζονται από ομόλογα σε μετοχές.


Το αρνητικό σοκ:
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να σκάσουν οι φούσκες στα ομόλογα προκαλώντας ραγδαία επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων.
Η βίαιη άνοδος των επιτοκίων στα ομόλογα θα μπορούσε να εγκλωβίσει σε σπιράλ τις αγορές… και νομοτελειακά η ύφεση να πλήξει τις διεθνείς οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης