Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το οικολογικό πρόβλημα αποκαλύπτει τα προβλήματά μας είναι κοινά

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Το οικολογικό πρόβλημα αποκαλύπτει τα προβλήματά μας είναι κοινά
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Tο οικολογικό πρόβλημα αποκαλύπτει πως ο κόσμος μας αποτελεί ενότητα, ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και κοινά, τόνισε ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Σήμερα εορτάστηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η αρχή της Ινδίκτου -η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά - και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό.
Η  ημέρα είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επέτειο των 30 ετών από τότε που η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία καθιέρωσε την εορτή της Ινδίκτου ως «Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος» και υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του αυτής το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνθηκε και προς όλους τους χριστιανούς ή τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών,  πολιτικούς ηγέτες, περιβαλλοντολόγους και άλλους επιστήμονες,  διανοούμενους και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.
Στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι το οικολογικό πρόβλημα αποκαλύπτει πως ο κόσμος μας αποτελεί ενότητα, ότι τα προβλήματά μας είναι παγκόσμια και κοινά.
«Διά την αντιμετώπισιν των κινδύνων απαιτείται πολύπλευρος κινητοποίησις, σύγκλισις, συμπόρευσις, σύμπραξις.
Είναι αδιανόητον, η ανθρωπότης να γνωρίζη την σοβαρότητα του προβλήματος και να συνεχίζη να συμπεριφέρεται ως να μη εγνώριζεν. Ενώ κατά τας τελευταίας δεκαετίας, το κυρίαρχον πρότυπον οικονομικής αναπτύξεως εν τω πλαισίω της παγκοσμιοποιήσεως, με πρόσημον τον φετιχισμόν των οικονομικών δεικτών και την μεγιστοποίησιν του κέρδους, ώξυνε τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα, εξακολουθεί να κυριαρχή ευρέως η άποψις ότι ‘'δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή'' και ότι η μη συμμόρφωσις προς την άτεγκτον νομοτέλειαν της οικονομίας θα οδηγήση εις ανεξελέγκτους κοινωνικάς και οικονομικάς καταστάσεις.
Τοιουτοτρόπως, αγνοούνται και δυσφημίζονται αι εναλλακτικαί μορφαί αναπτύξεως και η ισχύς της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.
Ημείς οφείλομεν να δραστηριοποιηθώμεν έτι περαιτέρω διά την εφαρμογήν εν τη πράξει των οικολογικών και κοινωνικών συνεπειών της πίστεώς μας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό, σε συγχοροστασία με πλήθος Αρχιερέων, ενώ στο τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης