Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέρασε με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για την ΕΥΠ, μετά από έντονη αντιπαράθεση

Πέρασε με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία για την ΕΥΠ, μετά από έντονη αντιπαράθεση
Πέρασε η τροπολογία για την ΕΥΠ
Με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας εγκρίθηκε σήμερα (30/8) από τη Βουλή η τροπολογία που αλλάζει τα απαιτούμενα προσόντα για τον διοικητή της ΕΥΠ, με 150 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να ψηφίζουν υπέρ.
Κατά ψήφισαν 70 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, ενώ είχαν αποχωρήσει Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.
Επίσης, στην Ολομέλεια ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, με την αντιπολίτευση να διαμαρτύρεται για την κατεπείγουσα διαδικασία.
Επί της αρχής το νομοσχέδιο υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία, «όχι» είπαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ είχαν αποχωρήσει ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για την ΕΥΠ, προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πριν την ψηφοφορία.
Η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία «ως προτεινόμενα προσόντα για το διοικητή της ΕΥΠ ορίζονται η κατοχή πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών της αλλοδαπής ή της ημεδαπής ή δεκαετής τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπογραμμίζει πως «δεν θα πάρει μόνο την ευθύνη ο κύριος Μητσοτάκης.
Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα έχει και συνεργούς εσάς, έναν προς έναν», προαναγγέλλοντας το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία.
«Σας είχαμε επισημάνει πως ο διορισμός διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαιτούμενους τίτλους είναι παράνομη.
Τινάξατε στον αέρα τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Η συνταγματικότητα της τροπολογίας επίσης θα κριθεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει πως δεν θα κάνει καμία αλλαγή του νόμου.
Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι.
Είστε βαρύτατα υπεύθυνοι».
Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον Γ. Γεραπετρίτη λέγοντας «ποιος σας αναγκάζει να εξευτελιστείτε με αυτό τον τρόπο νομιμοποιώντας αυτό τον κύριο» και προσέθεσε «οφείλετε άμεσα να αποσύρετε αυτή την τροπολογία για να μην εξευτελίζετε τη χώρα με τον τρόπο αυτό».
Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως φράσεις που είχαν ειπωθεί νωρίτερα από τον Δ. Τζανακόπουλος, «όπως “μην τολμήσετε” είναι προσβολή της Δημοκρατίας”.
«Δημοκρατία σημαίνει να σέβεστε τους κανόνες που έφεραν αυτό το ισοζύγιο πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή», πρόσθεσε.
Όσον αφορά στην ΕΥΠ ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «αναζητήστε ένα κοινοβούλιο παγκοσμίως όπου η αντιπολίτευση να μέμφεται τη συμπολίτευση για θέματα που αφορούν αντίστοιχη εθνική υπηρεσία».
Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ.
Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.
Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται.
«Τι έλεγε η αρχική διάταξη;
Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο.
Τι λέει η δική μας;
Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία.
Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει.
Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας.
Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει.
Η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης