Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τι αποφάσισε ο πρωθυπουργός και το ΚΥΣΕΑ στην έκτακτη συνεδρίαση για το μεταναστευτικό - Πως θα γίνει η αποσυμφόρηση της Μόρια

Τι αποφάσισε ο πρωθυπουργός και το ΚΥΣΕΑ στην έκτακτη συνεδρίαση για το μεταναστευτικό - Πως θα γίνει η αποσυμφόρηση της Μόρια
Δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών - Πάνω από 10.000 πρόσφυγες στην Λέσβο
(upd7) Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ, αλλά και  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών, αποφάσισε μεταξύ άλλων το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 το μεσημέρι του Σαββάτου 31/8.
Όπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση προχωρά στη μεταφορά 1.002 ατόμων οι οποίοι θεωρούνται «ευάλωτη ομάδα» από τη Μόρια στον καταυλισμό προσφύγων στη Νέα Καβάλα στις 3 Σεπτεμβρίου για την οποία ενημερώθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.
Οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν με δυο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην κίνηση αυτή η κυβέρνηση προχωρά προκειμένου να αποσυμφορήσει τον καταυλισμό της Μόριας, που σήμερα έφτασε τους 10.241 κατοίκους.
Ο αριθμός αυτός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ από δημιουργίας του ΚΥΤ. Ενώ όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε από τη διεύθυνση του ΚΥΤ ο καταυλισμός της Μόριας είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης.
Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ξεκίνησε στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με σκοπό να ληφθούν άμεσα μέτρα για το μεταναστευτικό μετά την χθεσινή (30/8) μαζική άφιξη 547 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, ανάμεσά στους οποίους ήταν και 250 παιδιά. 
Πρόκειται για μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, καθώς το τελευταίο διάστημα, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, η οποία χρησιμοποιεί τους πρόφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης σε Ελλάδα και ΕΕ.
Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1.    Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2.    Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3.    Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων,  μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4.    Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5.    Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η  διαδικασία επιστροφής τους.
6.    Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα  τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7.    Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες (30/8) το bankingnews έγραφε:

Αποβιβάστηκαν στις (29/8) στη Λέσβο περισσότεροι από 500 πρόσφυγες σε μία από τις μαζικότερες αφίξεις μετά την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016.
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας και το διάβημα στην Τουρκία του υπουργού Εξωτερικού, Νίκου Δένδια.
Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας κάλεσε εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη, Burak Ozugergin, για να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας υπενθύμισε στον Ozugergin στις τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, καθιστούν με σαφήνεια οι διπλωματικές πηγές.

Η "εισβολή" μεταναστών στη Λέσβο

Ειδικότερα, το απόγευμα της Πέμπτης 13 βάρκες με 547 μετανάστες έφτασαν στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο.
Όλες οι βάρκες μάλιστα έφτασαν στην ίδια περιοχή σε λιγότερο από μία ώρα, ξυπνώντας μνήμες του 2015, όταν είχε συμβεί το ίδιο πράγμα στην έξαρση της προσφυγικής κρίσης.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα τα σκάφη εντοπίστηκαν στην θάλασσα, κατευθυνόμενα προς την Συκαμιά.
Οι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν εκεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ΜΚΟ.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μαζικής άφιξης προσφύγων στην Λέσβο από τις τουρκικές ακτές, από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης το 2015-16.
Εν τω μεταξύ από τις 19 ως τις 25 Αυγούστου, έφτασαν στο νησί 1.132 πρόσφυγες. Ακολουθεί με απόσταση η Χίος με 114 αφίξεις μεταναστών.
Η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας είναι δραματική, καθώς φιλοξενούνται εκεί πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά της είναι 3.000.



Δραματική η κατάσταση στην Μόρια - 1000 πρόσφυγες μεταφέρονται στην Νέα Καβάλα

Η κυβέρνηση εν τω μεταξύ προσπαθεί να αποσυμφορήσει την Μόρια και προχωρά στην μεταφορά 1000 προσφύγων στην Νέα Καβάλα.
Τα άτομα αυτά θα μεταφερθούν την ερχόμενη Τρίτη (3/9) στην Νέα Καβάλα με δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού.
Η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας είναι δραματική, καθώς φιλοξενούνται εκεί πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η χωρητικότητά της είναι 3.000.
Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Αυγούστου, έφτασαν μαζικά στην Σκάλα Συκαμιάς στην Λέσβο 546 πρόσφυγες.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης