Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street, λόγω υποχώρησης των εμπορικών ανησυχιών

tags :
Ήπια άνοδος στη Wall Street, λόγω υποχώρησης των εμπορικών ανησυχιών
ΗΠΑ και  Κίνα δείχνουν πρόθυμες να επιλύσουν τη μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη
Με ήπια άνοδο άνοιξαν σήμερα (30/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω ελπίδων για μια εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δείχνουν πρόθυμες να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαμάχη τους.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,5% στις 26.499 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.939 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% υψηλότερα, στις 8.007 μονάδες.

Image
Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση αύξηση των δασμών, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους.
Μέσω των παραπάνω δηλώσεων, το Πεκίνο επιχείρησε να στείλει ένα «μήνυμα» προς την Ουάσιγκτον ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ότι θα επιδιώξει μία «ήρεμη» επίλυση της σχετικής διαμάχης.
Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν τη θετική αντίδραση της Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω ελπίδων ότι δεν θα υπάρξει άμεσα άλλη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την Jingyi Pan της IG, τα σχόλια της Κίνας προσέφεραν «μία προσωρινή ανακούφιση για τις αγορές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο «ενδέχεται να καθυστερήσει μία συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του 2020».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις, στον απόηχο της τελευταίας συνάντησης τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία δε σημειώθηκε πρόοδος.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα ευνοούν περαιτέρω ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον λόγους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι 2019 οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούλιο ισχυρή αύξηση 0,6%, καθώς τα νοικοκυριά αγόρασαν μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μετριάσει προσωρινά τους φόβους για ύφεση.
Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) -που παρακολουθεί στενά η Fed- αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας το ίδιο ποσοστό αύξησης με τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,6%.
Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στα αμερικανικά ομόλογα, όπου η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, σε ένα πιθανό σημάδι επικείμενης ύφεσης.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 1 μονάδας βάσης στο 1,526%, από 1,516% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του 2ετούς ενισχύεται οριακά στο 1,536%, από 1,530%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης