Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλεί με νέο 1974 την Κύπρο ο Akar (υπ. Άμυνας Τουρκίας) – Ούτε βήμα πίσω στην ανατ. Μεσόγειο – Νέα παράνομη γεώτρηση από το Fatih

Απειλεί με νέο 1974 την Κύπρο ο Akar (υπ. Άμυνας Τουρκίας) – Ούτε βήμα πίσω στην ανατ. Μεσόγειο – Νέα παράνομη γεώτρηση από το Fatih
Να μη δοκιμάσει κανείς τη δύναμη και την ισχύ μας, να μην κάνει λάθος υπολογισμούς προειδοποιεί και προκαλεί ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας
(upd) Με ένα νέο 1974 απειλεί την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω όσον αφορά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Άγκυρα διαμηνύει πως το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih προγραμματίζει μια ακόμα παράνομη γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου.
«Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο.
Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα» υποστήριξε ο Akar μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες.
Μάλιστα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επιχείρησε για άλλη μια φορά να διαμηνύσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις δραστηριότητες της στην ανατ. Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, αποδεικνύοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο πως αδιαφορεί τόσο για τις κυρώσεις της ΕΕ όσο και για τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ που έχουν καταδικάσει ως παράνομη κάθε ενέργεια της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο.
 Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς» είπε ο Akar, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.
«Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία.
Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας.
 Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», τόνισε ο Akar.

«Προειδοποίηση» Cavusoglu: Επίκειται νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη

Με νέο κύμα προσφύγων... απειλεί τώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με αφορμή την κρίση στη Συρία.
Όπως φέρεται να δήλωσε, οι συγκρούσεις στο Ιντλίμπ θα επιφέρουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη.
«Όσο συνεχίζεται η επιχείρηση του Assad στο Ιντλίμπ της Συρίας, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων» υποστήριξε και «φωτογράφισε» τη Ρωσία πίσω από τις εξελίξεις στη Συρία, εφόσον αποτελεί την εγγυήτρια δύναμη πίσω από τον Bashar al-Assad.
Στόχος του Cavusoglu είναι να ταρακουνήσει την Ευρώπη να πιέσει τη Ρωσία αλλά και τη Ρωσία για να πιέσει τον Assad να σταματήσει την προέλαση προς τη βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατό.

Νέα παράνομη γεώτρηση του Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια στιγμή ακάθεκτη προχωρά η Τουρκία στις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις, οι οποίες καλούν την Άγκυρα να βάλει ένα τέλος στις προκλήσεις.
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες 29/8 το βράδυ με Navtex ότι το πλοίο Fatih θα προχωρήσει σε νέα γεώτρηση εντός της κυπριακή ΑΟΖ.
Βάσει αυτής, το γεωτρύπανο Fatih από τις 4 Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα του σημείου που βρίσκεται τώρα (δυτικά της Πάφου), για νέα γεώτρηση που θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» που βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο, διήρκεσε περισσότερο από 120 μέρες, ενώ για την νέα παράνομη ενέργεια η Τουρκία θεωρεί ότι θα χρειαστεί περίπου 55 μέρες.
Με την κίνηση αυτή πάντως η Τουρκία δημιουργεί νέα εμπόδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων M. Akinci σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ωστόσο, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Προδρόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρου): Αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού οι προκλήσεις της Άγκυρας

Αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας σχετικά με τη δραστηριότητα του Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο κ.Προδρόμου είπε ότι η Τουρκία τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, κάνοντας λόγο για απόπειρα της Τουρκίας να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι αποτρεπτικές αυτές οι κινήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευθούμε μια πραγματική λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσει την πολιτική αυτή της έντασης.
Οι ενέργειες αυτές της Τουρκία είναι πάντοτε παράνομες, έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως, η Τουρκία δεν πρέπει να αυταπατάται.
Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου.
Εάν η Τουρκία θέλει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα, όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα άλλα κράτη, και με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται, θα πρέπει να βαδίσει σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και όχι αυθαίρετα.
Αυτά τα οποία γίνονται τώρα εκλαμβάνονται ως προκλήσεις και πιθανώς απόπειρες για να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο κ.Προδρόμου.

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 30/8 12:03)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης