Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στη Wall Street, παρά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων - Κέρδη στην Ευρώπη, στο +0,85% ο DAX

Νευρικότητα στη Wall Street, παρά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων - Κέρδη στην Ευρώπη, στο +0,85% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,74% στις 379,54 μονάδες
(upd) Έντονη μεταβλητότητα καταγράφουν σήμερα (30/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, παρά την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, καθώς οι δύο χώρες αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή εκατέρωθεν νέους δασμούς το σαββατοκύριακο.
Περί τις 21:00, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,1% στις 26.384 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει οριακή μεταβολή στις 2.925 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,4%, στις 7.944 μονάδες.

Image

Οι τρεις δείκτες έσβησαν τα κέρδη που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς χθεσινές δηλώσεις της Κίνας είχαν ενισχύσει την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.
Χθες, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση αύξηση των δασμών, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους.
Μέσω των παραπάνω δηλώσεων, το Πεκίνο επιχείρησε να στείλει ένα «μήνυμα» προς την Ουάσιγκτον ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και ότι θα επιδιώξει μία «ήρεμη» επίλυση της σχετικής διαμάχης.
Σύμφωνα με την Jingyi Pan της IG, τα σχόλια της Κίνας προσέφεραν «μία προσωρινή ανακούφιση για τις αγορές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο «ενδέχεται να καθυστερήσει μία συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του 2020».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις, στον απόηχο της τελευταίας συνάντησης τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία δε σημειώθηκε πρόοδος.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία θα μπορούσαν να προσφέρουν επιπλέον λόγους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι 2019 οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Ιούλιο ισχυρή αύξηση 0,6%, καθώς τα νοικοκυριά αγόρασαν μια ευρεία γκάμα αγαθών και υπηρεσιών, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να μετριάσει προσωρινά τους φόβους για ύφεση.
Ωστόσο, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτικής δαπάνης (PCE) -που παρακολουθεί στενά η Fed- αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας το ίδιο ποσοστό αύξησης με τον Ιούνιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 1,6%.

Άνοδος στην Ευρώπη, νέες πιέσεις στην Ιταλία

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ - Κίνας.
Την ίδια ώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην προσπάθεια εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υπάρξει μία λύση για το Brexit, η οποία θα επιτρέψει στη χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.
Το κύριο εμπόδιο για την άρση του αδιεξόδου παραμένει το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τέως πρωθυπουργού της Βρετανίας, Theresa May, για τα ιρλανδικά σύνορα.
Η βρετανική αντιπολίτευση σχεδιάζει να ξεκινήσει μια συζήτηση έκτακτης ανάγκης για να αποτρέψει το σενάριο του «no deal Brexit».
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,73% στις 379,5 μονάδες.
Ισχυρή άνοδο 1,1% κατέγραψαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, λόγω του εξαγωγικού τους προσανατολισμού, ενώ ο κλάδος πρώτων υλών ενισχύθηκε κατά 1,6%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,85% κι έκλεισε στις 11.939,28 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 5.480,48 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 7.207,18 μονάδες.
Ώθηση στον DAX προσέφεραν οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την Daimler στο +1,7%, τη Volkswagen στο +0,9% και την BMW στο +1,1%.
Από την άλλη, σε αρνητικό έδαφος γύρισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο, κλείνοντας με πτώση 0,35% στις 21.322,90 μονάδες, μετά το νέο τελεσίγραφο του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi di Maio, ο οποίος προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας εάν δεν υιοθετηθεί το πρόγραμμά του.
Πιέσεις δέχτηκε και η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο άνω των 3 μονάδων βάσης και να διαμορφώνεται στο 1,033%, από 0,990% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ χθες είχε διολισθήσει ενδοσυνεδριακά στο ιστορικό χαμηλό του 0,929%.

Image
Περαιτέρω ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε η αποδυνάμωση του ευρώ, το οποίο υποχωρεί κάτω του 1,10 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2017, στον απόηχο των δηλώσεων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αλλά και νέων πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. 


Ο Ewald Nowotny, απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τάχθηκε κατά της ένταξης των αγορών μετοχών στο πακέτο μέτρων της κεντρικής τράπεζας για την τόνωση της οικονομίας.
«Θα το απέκλεια τελείως από τα εργαλεία, διότι δεν είναι κατάλληλο για την Ευρώπη», δήλωσε ο Nowotny από την Αυστρία.
H EKT επεξεργάζεται μια πρόταση για μέτρα που αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της 12ης Σεπτεμβρίου, αφού ο Mario Draghi υποσχέθηκε να δράσει υπό το φως των επιδεινούμενων οικονομικών προοπτικών.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν παρουσιάσει διαφορετικές απόψεις κατά τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στη στήριξη της ζήτησης.

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall

Κέρδη κατέγραψαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή της Κίνας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε χθες στη Wall Street, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 20.704,37 μονάδες, με τις μετοχές των Japan Steel Works και Rakuten να ενισχύονται κατά 6% και 4,9% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε συγκεκριμένα στο +1,49% και τις 6.604,20 μονάδες.
Η άνοδος του δείκτη Nikkei ήρθε μετά τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος 1,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν και είχε σημειωθεί πτώση 3,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,3%.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομίας της χώρας, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,3% σε μηνιαία βάση, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,9%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με άνοδο 1,78% στις 1.967,79 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics ενισχύθηκαν κατά 1,4% και 2,5% αντίστοιχα.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε κέρδη 1,49% στις 10.618,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε οριακή άνοδο 0,08% στις 25.724,73 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με ήπιες απώλειες 0,16% στις 2.889,24 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα -0,35% και τις 9.365,68 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης