Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,19% και τις 20.704,37 μονάδες ο Nikkei

tags :
Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές μετά τα κέρδη στη Wall - Στο +1,19% και τις 20.704,37 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,78% στις 1.967,79 μονάδες
Κέρδη κατέγραψαν σήμερα Παρασκευή (30/8) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή της Κίνας, δεχόμενες ώθηση από τη νέα άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street, στον απόηχο της αποκλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,19% στις 20.704,37 μονάδες, με τις μετοχές των Japan Steel Works και Rakuten να ενισχύονται κατά +5,99% και +4,93% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,49% και τις 6.604,20 μονάδες.
Η άνοδος του δείκτη Nikkei έρχεται μετά από τη δημοσίευση των στοιχείων που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας για τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος της τάξεως του +1,3% σε μηνιαία βάση, όταν και είχε σημειωθεί πτώση της τάξεως του -3,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο +0,3%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,7% έναντι πτώσης -3,8% τον Ιούνιο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,6%.
Ο δείκτης αποστολών κατέγραψε πτώση της τάξεως του -4% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο +4,7%, ενώ ο δείκτης αποθεμάτων αυξήθηκε κατά +0,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 και κατά +3% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας υποχώρησαν κατά -2,3% σε μηνιαία βάση, ενώ τον προηγούμενο μήνα δεν είχε σημειωθεί κάποια μεταβολή, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,9%.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, οι λιανικώς πωλήσεις υποχώρησαν κατά -2% έναντι ετήσιας ανόδου +0,5% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -0,7%.
Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας στην Ιαπωνίας για τον ίδιο μήνα, όπου καταγράφηκε πτώση στο 2,2% έναντι 2,3% προηγουμένως, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι δεν θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Ο συνολικός αριθμός ανέργων διαμορφώθηκε στα 1,56 εκατ. άτομα, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του -9,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,78% στις 1.967,79 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και LG Electronics ενισχύθηκαν κατά +1,38% και +2,51% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία ενισχύεται κατά +0,42% στις 6.315,26 μονάδες.
Ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωε κέρδη της τάξεως του +1,49% στις 10.618,05 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 25.631,19 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,16% στις 2.889,24 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,45% και τις 9.356,21 μονάδες.
Χθες (29/8) το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση αύξηση των δασμών, ως «απάντηση» στην αντίστοιχη κίνηση των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πραγματοποιούν συνομιλίες ώστε να οριστικοποιήσουν την επόμενη συνάντησή τους.
Οι σχετικές δηλώσεις προκάλεσαν τη θετική αντίδραση της Wall Street, εν μέσω πεποιθήσεων στις τάξεις των επενδυτών ότι δεν θα υπάρξει άμεσα άλλη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την Jingyi Pan της IG, τα σχόλια της Κίνας αποτέλεσαν «μία προσωρινή ανακούφιση για τις αγορές», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το Πεκίνο «ενδέχεται να καθυστερήσει μία συμφωνία τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του 2020».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσουν τις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις, στον απόηχο της τελευταίας συνάντησης τον περασμένο Ιούλιο, κατά την οποία δε σημειώθηκε πρόοδος.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, παραμένοντας ωστόσο σε τροχιά ώστε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Ιουλίου 2019.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,26% στα 60,33 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,65% στα 56,34 δολ. ανά βαρέλι.
Μέχρι στιγμής η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά +3% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τη τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στο +4%.
Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (29/8) έδειξαν ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 10 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν πτώση κατα 2 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας σημείωσε άνοδο στα 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για άνοδο των αποθεμάτων μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, τα «βλέμματα» στρέφονται και στον τυφώνα Dorian, ο οποίος κατευθύνεται προς την αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού κατά τις επόμενες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης