Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις για το πετρέλαιο λόγω των τυφώνων στις ΗΠΑ - Απώλειες άνω του -2,5% για Brent

Ισχυρές πιέσεις για το πετρέλαιο λόγω των τυφώνων στις ΗΠΑ - Απώλειες άνω του -2,5% για Brent
Το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξης του -3,2%
Ισχυρές πιέσεις σημείωσε σήμερα Παρασκευή (30/8) το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά τις προηγούμενες ημέρες, παραμένοντας ωστόσο σε τροχιά ώστε να ολοκληρώσει την εβδομάδα με τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές Ιουλίου 2019.
Σύμφωνα με τους ειδικούς καθώς τυφώνας πλησιάζει την περιοχή της Florida και υπάρχουν φόβοι, πέραν όλων των άλλων, ότι μπορεί να υπάρξει σημαντική μείωση της ζήτησης.
Την ίδια ώρα ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι η ημερήσια παραγωγή του αυξήθηκε τον Αύγουστο 2019 και μάλιστα για πρώτη φορά από την αρχή του έτους.
Αποτέλεσμα το προθεσμιακό συμβόλαιο Οκτωβρίου 2019 για το Brent να υποχωρήσει κατά -2,55% στα 58,95 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε πτώση της τάξεως του -3,21% στα 54,89 δολ. ανά βαρέλι.
Image

Τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (29/8) έδειξαν ότι τα αποθέματα αμερικανικού αργού για την περασμένη εβδομάδα υποχώρησαν κατά 10 εκατ. βαρέλια, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που τα αποθέματα βενζίνης σημείωσαν πτώση κατα 2 εκατ. βαρέλια.
Image
Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της χώρας σημείωσε άνοδο στα 12,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια για άνοδο των αποθεμάτων μακροπρόθεσμα.
Παράλληλα, τα «βλέμματα» στρέφονται και στον τυφώνα Dorian, ο οποίος κατευθύνεται προς την αμερικανική πολιτεία της Φλόριντα, προκαλώντας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή πετρελαίου στις περιοχές γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού κατά τις επόμενες ημέρες.
Πάντως τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το Brent ενισχύθηκαν σε εβδομαδιαία βάση άνω του +1%.

ΟΠΕΚ: Αύξηση παραγωγής του πετρελαίου τον Αύγουστο 2019 - Στα 80.000 βαρέλια την ημέρα

Η παραγωγή πετρελαίου στον ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Αύγουστο του 2019 για πρώτη φορά φέτος, καθώς ο περιορισμός των εξαγωγών πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή από το Ιράκ και την Νιγηρία και τις απώλειες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Έρευνα του Reuters δείχνει ότι η Σαουδική Αραβία δεν παρεκκλίνει από το πρόγραμμά της για περιορισμό της παραγωγής της, παρά τις εκκλήσεις του Donald Trump να αρθε
"Ακόμη και η μέτρια αύξηση της ζήτησης που αναμένεται, μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή συρρίκνωση της προσφοράς και στην στήριξη της αύξησης των τιμών", δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank, Eugen Weinberg.
Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλα μη μέλη (γνωστά και ως ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2018 να μειώσουν την προσφορά τους κατά 1,2 εκ. βαρέλια/ημέρα από 1/1/2019.
Τον Αύγουστο, τα 11 μέλη του ΟΠΕΚ που δεσμεύονται από την συμφωνία -η οποία ισχύει ως τον Μάρτιο 2020)- πέτυχαν το 136% των περικοπών, από 150% τον Ιούλιο.
Η περισσότερη παραγωγή, 80.000 βαρέλια/ημέρα ήρθε από την Νιγηρία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα της Αφρικής. Στην δεύτερη θέση, με 60.000 βαρέλια/ημέρα βρίσκεται το Ιράν. Μικρότερες αυξήσεις ήρθαν από την Λιβύη και το Κουβέιτ.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία τον Ιούλιο μείωσε την προσφορά κάτω από τον στόχο του ΟΠΕΚ σε μια προσπάθεια να μειώσει τα αποθέματα, διατηρεί την παραγωγή σε παρόμοιο ρυθμό τον Αύγουστο. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας ανήλθε σε 9,63 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα κάτω από την ποσόστωσή της των 10.311 βαρελιών ανά ημέρα.
Μεταξύ των χωρών με χαμηλότερη παραγωγή, βρίσκεται και το Ιράν, το οποίο παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση στα 50.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν και πάλι κυρώσεις στο Ιράν τον Νοέμβριο 2018 μετά από την αποχώρησαν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.
Στη Βενεζουέλα, η προσφορά μειώθηκε ελαφρά λόγω του αντίκτυπου των κυρώσεων των ΗΠΑ στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA και της μακροπρόθεσμης μείωσης της παραγωγής, σύμφωνα με την έρευνα.

ΗΠΑ: Νέα μείωση στις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, στις 742

Νέα μείωση κατέγραψαν αυτή την εβδομάδα οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα (30/8/2019) η Baker Hughes.
Ειδικότερα, οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου μειώθηκαν κατά 12, στις 742, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μειωθεί κατά 16, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τα τέλη Απριλίου, όταν είχαν μειωθεί κατά 20.
Οι πλατφόρμες φυσικού αερίου παρέμειναν αμετάβλητες στις 162.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των πλατφορμών -μειώθηκε κατά 12, στις 904.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης