Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των ΕΛΠΕ και τι δείχνει η αποτίμηση

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των ΕΛΠΕ και τι δείχνει η αποτίμηση
Η προσπάθεια απομόχλευσης αποδίδει, ενώ το δεύτερο εξάμηνο λόγω περιθωρίων διύλισης θα πρέπει να αναμένεται καλύτερο
Μειωμένα αποτελέσματα όπως αναμενόταν από τους αναλυτές εμφάνισαν τα ΕΛΠΕ.
Δεν πρόκειται για καμιά μεγάλη έκπληξη και μάλιστα τα κέρδη που δημοσίευσε ήταν κοντά στις εκτιμήσεις.
Η αγορά γνώριζε πως τα περιθώρια διύλισης ήταν αδύναμα στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ για το τρίτο τρίμηνο η εταιρεία ανέφερε πως είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα.
Σε επίπεδο εξαμήνου τα συγκρίσιμα EBITDA (χωρίς την επίδραση της αποτίμησης των αποθεμάτων) ήταν στα 252 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ στο προηγούμενο εξάμηνο.
Αυτά δίνουν μία βάση και θα πρέπει να περιμένουμε ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι σημαντικά καλύτερο, λόγω περιθωρίων διύλισης.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 70 εκατ. ευρώ από 128 εκατ. ευρώ και ισχύει και εδώ ότι και στα EBITDA.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων υποχώρησε στα 2,36 δισ. ευρώ με την αποτίμηση στο ταμπλό του ΧΑ να είναι στα 2,86 δισ. ευρώ (p/bv 1,21x).
Ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε στα 1,4 δισ. ευρώ από 1,91 δισ. ευρώ και έχουν μειωθεί τα χρηματοοικονομικά κόστη, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση στο τρίτο τρίμηνο αφού αποπληρώθηκε και ένα ομόλογο το οποίο είχε ακριβό επιτόκιο.
Η μόχλευση είναι πλέον στο 37% από 43% και ο όμιλος έχει πετύχει μία σημαντική απομόχλευση.
Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 225,9 εκατ. ευρώ από 34 εκατ. ευρώ και οι επενδυτές ήταν αρνητικές κατά 79,5 εκατ. ευρώ από 75,6 εκατ. ευρώ.
Οι χρηματοδοτικές ήταν αρνητικές κατά 102,9 εκατ. ευρώ και έτσι τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 43,4 εκατ. ευρώ παρά την καταβολή τόκων (63,1 εκατ. ευρώ από 69,9 εκατ. ευρώ), πληρωμές δανείων και υποχρεώσεων μισθωμάτων.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 1,32 δισ. ευρώ.
Στα τρέχοντα επίπεδα η αποτίμηση θα πρέπει να θεωρείται δίκαιη και η αγορά έχει ως καταλύτη την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ποσοστό.
Περαιτέρω μείωση των δανείων και σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία του δευτέρου εξαμήνου θα βελτίωνε σημαντικά συγκεκριμένους δείκτες.
Προς το παρόν φαίνεται πως η μετοχή της Motor Oil είναι πιο ελκυστική, αλλά θα επανέλθουμε με ένα συγκριτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης