Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Νέα παράνομη γεώτρηση του Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία – Νέα παράνομη γεώτρηση του Fatih στην κυπριακή ΑΟΖ
Το γεωτρύπανο Fatih θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση στις 4/9 που θα διαρκέσει έως τις 1/11
Ακάθεκτη προχωρά η Τουρκία στις παράνομες γεωτρήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις κυρώσεις από την ΕΕ και τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις ΗΠΑ, οι οποίες καλούν την Άγκυρα να βάλει ένα τέλος στις προκλήσεις.
Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες 29/8 το βράδυ νέα παράνομη γεώτρηση του πλοίου Fatih με Navtex.
Βάσει αυτής, το γεωτρύπανο Fatih από τις 4 Σεπτεμβρίου, θα μετακινηθεί περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα του σημείου που βρίσκεται τώρα (δυτικά της Πάφου), για νέα γεώτρηση που θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η παράνομη γεώτρηση στον στόχο «Αλάνια-1» που βρίσκεται τώρα το γεωτρύπανο, διήρκεσε περισσότερο από 120 μέρες, ενώ για την νέα παράνομη ενέργεια η Τουρκία θεωρεί ότι θα χρειαστεί περίπου 55 μέρες.
Με την κίνηση αυτή πάντως η Τουρκία δημιουργεί νέα εμπόδια στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου αναμένεται στην Κύπρο η ειδική εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό προκειμένου να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων M. Akinci σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ωστόσο, η Λευκωσία έχει διαμηνύσει ότι όσο συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης