Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Η Ελλάδα ζητά στήριξη για μεταρρυθμίσεις

Γερμανικός Τύπος για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο: Η Ελλάδα ζητά στήριξη για μεταρρυθμίσεις
Ο Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί αναφέρει το Focus
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο και στη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Angela Merkel αναφέρεται ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος αναφέρεται στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να δείξει ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα έχει ξεπεραστεί.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην ιστοσελίδα του προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης tagesschau.de, αναφέρεται πως η Ελλάδα ζητά στήριξη για τις μεταρρυθμίσεις.
«Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη θέλει να εφαρμόσει πιο εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις από αυτές που επέβαλε η ΕΕ (...)
Γι αυτό χρειάζεται τη Γερμανία στο πλευρό του», σημειώνει η ιστοσελίδα συμπληρώνοντας ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδα «ανακοίνωσε ότι θέλει να αλλάξει το πλαίσιο των ελληνογερμανικών σχέσεων και να μη μιλά πλέον μόνο για την αποπληρωμή του χρέους και τα χρηματοοικονομικά ζητήματα αλλά και για τους αναπτυξιακούς στόχους».
Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα «ο Μητσοτάκης δεν βλέπει την ανάγκη για μια ελάφρυνση χρέους» αφού όπως δήλωσε η Ελλάδα θα επιτύχει τους φιλόδοξους οικονομικούς στόχους της για το 2019 και 2020.
Από την πλευρά της η καγκελάριος, σύμφωνα με το tagesschau.de, «επαίνεσε το οικονομικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης» και θεωρεί ότι «οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι καλές (…) αλλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν».
Από την πλευρά του το γερμανικό περιοδικό Focus εστιάζει στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων, το οποίο ναι μεν δεν αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών, ωστόσο τέθηκε ως ερώτηση από δημοσιογράφο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να δείξει στην Ευρώπη ότι η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί.
Με την καγκελάριο Merkel θέλει να κοιτάξουν πια στο μέλλον.
Υπάρχει ωστόσο ένα ευαίσθητο ζήτημα από το παρελθόν, που βαραίνει τις σχέσεις.
Πάνω από 70 χρόνια μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιθυμεί να διαπραγματευθεί με τη γερμανική κυβέρνηση την αποκατάσταση των πολεμικών ζημιών που προκάλεσε η Γερμανία.
Μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο Merkel ο συντηρητικός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να συμφωνεί με το σχετικό αίτημα της προηγούμενης αριστερής κυβέρνησης, η οποία είχε ως παραλήπτη τη γερμανική κυβέρνηση πριν από περίπου πέντε μήνες» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η κυβέρνηση Τσίπρα απηύθυνε πέρυσι τον Απρίλιο προς τη γερμανική κυβέρνηση ρηματική διακοίνωση ζητώντας επισήμως την έναρξη διαπραγματεύσεων για το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ είχαν ψηφίσει υπέρ αυτής της κίνησης στο κοινοβούλιο, ωστόσο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι τώρα για το θέμα.
Μετά τη συνάντηση με τη Merkel κατέστησε πλέον σαφές ότι θα συνεχίσει την γραμμή Τσίπρα σε αυτό το ζήτημα.
Και τόνισε ότι το δύσκολο κεφάλαιο των επανορθώσεων μπορεί να κλείσει σύντομα» υποστηρίζει το Focus, το οποίο αναφέρεται στην πάγια γερμανική γραμμή ότι το θέμα έχει κλείσει με τη Συμφωνία 2+4 που υπεγράφη το 1990 ως συνέπεια της Γερμανικής Επανένωσης.
«Εντούτοις στις τότε διαπραγματεύσεις δεν συμμετείχαν πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τους ναζί όπως και η Ελλάδα και η Πολωνία που βρέθηκαν υπό κατοχή» τονίζει το Focus, το οποίο επισημαίνει ότι η επιστημονική επιτροπή της γερμανικής βουλής σε γνωμοδότησή της υποστηρίζει ότι «η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο, αλλά όχι και δεσμευτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης