Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπακούσουν στον Donald Trump στο θέμα της Κίνας

Οι αμερικανικές εταιρείες δεν πρόκειται να υπακούσουν στον Donald Trump στο θέμα της Κίνας
Οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν
Οι αμερικανικές εταιρείες είναι απίθανο να ακούσουν τον Donald Trump και να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από την Κίνα, παρά το πιο σκληρό επιχειρηματικό περιβάλλον στην χώρα και την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κίνα δηλώνουν πως θέλουν να ενισχύσουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και τονίζουν πως "δραστηριοποιούμαστε χρόνια στην Κίνα. Κανένας δεν περιμένει εντολές για να φύγει". Ελπίζουν παράλληλα πως οι εντάσεις θα περιοριστούν με την επανέναρξη των συνομλιών.
Από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κατέρρευσαν στην Σαγκάη στα τέλη Ιουλίου 2019 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει νέους, υψηλότερους δασμούς σχεδόν σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, πολιτική βέβαια που δεν έχει μείνει αναπάντητη από το Πεκίνο. Η Κίνα με την σειρά της επέβαλε δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, για να απαντήσει ο Trump κ.ο.κ.. Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Πεκίνο για "χειραγώγηση του νομίσματος" οξύνοντας την κατάσταση.
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχε άμεσο αντίκτυπο στις αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ασιατική χώρα, κάτι που εξυπηρέτησε κυρίως την κινεζική αγορά. Σε ετήσια έρευνα το 49% ανέφερε απώλειες στις πωλήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα απώλειες μεριδίου, επτά φορές μεγαλύτερο σε σχέση με το 2018.
Αποτέλεσμα εικόνας για usa companies china
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με διακρίσεις κατά των αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και προς όφελος των εγχώριων.
Παρ' όλα αυτά οι επενδυτές δεν σκοπεύουν να φύγουν από την κινεζική αγορά, μιας και οι περισσότερες δραστηριότητές τους είναι κερδοφόρες. Οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι η Κίνα θα παραμείνει μία από τις πρωταρχικές κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας σκηνής.
Το παράδοξο είναι ότι σε συνέντευξή του στο Fox News ο Donald Trump δήλωσε πως θεωρεί ότι η Κίνα εν τέλει θα υποχωρήσει επειδή χάνει ήδη εταιρείες που την εγκαταλείπουν. Κάθε φορά που οι αγορές βυθίζονται ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα τονίζοντας ότι οι συνομιλίες δεν έχουν διακοπεί. "Μιλάμε, συνεχίζουμε να συνομιλούμε", τόνισε.

www.bankingnews.gr







Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης