Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην ενέργεια η ΕΒΟΛ με επένδυση 20 εκατ. ευρώ - Στα 1,3 εκατ ευρώ τα κέρδη

tags :
Στην ενέργεια η ΕΒΟΛ με επένδυση 20 εκατ. ευρώ - Στα 1,3 εκατ ευρώ τα κέρδη
Το σχέδιο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού και αιολικού πάρκου στο Νομό Μαγνησίας
Την απόφαση του να εισέλθει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μία μεγάλη και φιλόδοξη επένδυση της τάξης των 20 εκατ. ευρώ και μπορεί να φθάσει ως και τα 100 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας ανακοίνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου – ΕΒΟΛ.
Το σχέδιο αφορά την κατασκευή φωτοβολταϊκού και αιολικού πάρκου στο Νομό Μαγνησίας
Στο project, σύμφωνα με το Συνεταιρισμό, θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση 500 αγρότες – μέλη με ένα ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ έκαστος, ήτοι συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ. Άλλα 5 εκατ. ευρώ θα βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ενώ το υπόλοιπο ποσό απ’ τα 20 εκατ. ευρώ της πρώτης φάσης της επένδυσης θα καλυφθεί με δανεισμό.
«Θεωρούμε ότι με την επένδυση αυτήν οι Αγρότες μας θα έχουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, το οποίο θα τους επιτρέψει να ανασάνουν οικονομικά, να μείνουν στο χωριό τους, να καλλιεργήσουν, να παράγουν και να ζήσουν τις οικογένειες τους», σημειώνει ο Συνεταιρισμός.
Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου επενδυτικού σχεδίου θα ακολουθήσει και δεύτερο που θα αφορά άλλα 500 μέλη ώστε σε πρώτη φάση ο αριθμός των Αγροτών να φτάσει τους 1.000 και σε δεύτερο στάδιο να φτάσει τον αριθμό των 2.000 που είναι και ο τελικός στόχος με ορίζοντα πενταετίας.
Το μεγαλόπνοο αυτό όραμα στην τελική του μορφή θα αποτελείται από επένδυση των 100 εκατ. ευρώ.
Ήδη ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας δύο αυτόνομων ενεργειακών κοινοτήτων οι οποίες βάσει των πλεονεκτημάτων του σχετικού νόμου 4513/2018 θα προχωρήσουν στην υλοποίηση όλου του επενδυτικού εγχειρήματος της πρώτης φάσης.
Για το 2018 ο τζίρος της ΕΒΟΛ ανήλθε σε 17,4 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 4,09% περίπου.
Το αποτέλεσμα μετά φόρων της  χρήσης 2018 ανήλθε σε κέρδος 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,2 εκατ. ευρώ το 2017.
Ο Συνεταιρισμός έχει ως στόχο για το έτος 2019 τη διατήρηση της ανάπτυξης που είχε τον προηγούμενο χρόνο για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.
Παράλληλα η ΕΒΟΛ, η οποία πρόσφατα εισήλθε στο γάλα των 18 ημερών, στοχεύει στην  παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας και αφετέρου στην επέκταση δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές.
Να σημειωθεί πάντως ότι η αγορά γάλακτος τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας καταγράφει σημαντική πτώση καθώς από το 2013 μέχρι σήμερα έχει απωλέσει περί το 30% της αξίας της, ήτοι περί τα 80 εκατ .ευρώ.
Το 2018 η αγορά γάλακτος κατέγραψε και νέα υποχώρηση περί το 10%, η οποία προκαλεί εκ νέου προβληματισμό στους παραγωγούς, που βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται σημαντικά και τις τιμές να καταγράφουν πτωτική τροχιά.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης