Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «BBB (low)» τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς

DBRS: Επιβεβαιώνονται σε «BBB (low)» τα καλυμμένα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς
H DBRS Ratings διατηρεί αμετάβλητη την αξιολόγηση για το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς 
Σε «BBB (low)» επιβεβαίωσε σήμερα (29/8) τα καλυμμένα ομόλογα (Global Covered Bonds Programme, αφορά 10 δισεκ. ευρώ) της Τράπεζας Πειραιώς η DBRS Ratings.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες, ο καναδικός οίκος ανέφερε πως έδειξαν ότι έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού στα τέλη του 2018 με μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41,2%
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο όγκο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), το οποίο απαιτεί ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπισή του.
Και αυτό πιθανό να διαρκέσει τουλάχιστον 2-5 χρόνια ακόμη.
Αυτό αναφέρει η DBRS, στη σημερινή (4 Ιουνίου 2019) ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο ελληνικός.
Ειδικότερα, στη 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "DBRS: What’s Next For European Banks’ NPLs" (τι θα επακολουθήσει για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η DBRS, επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών, ορισμένες ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν αυξημένο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η πρόοδος σημειώθηκε ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Ιρλανδία, ενώ η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εξακολουθούν να έχουν αναλογία NPLs πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας:
• Οι περισσότερες τράπεζες σε χώρες με ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανακοινώσει συγκεκριμένους στόχους για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
• Ωστόσο, οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα ποικίλλουν μεταξύ των τραπεζών και των χωρών.
• Εξετάζονται λύσεις σε όλο το σύστημα για την επιτάχυνση της μείωσης των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι πιθανόν να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2019.
"Δεδομένου ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένουν πολύ υψηλότεροι από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών, βλέπουμε ότι χρειάζονται περαιτέρω εργασίες για μειώσεις NPL στις περισσότερες τράπεζες της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.
Αναμένουμε ότι αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-5 χρόνια τουλάχιστον.



Οι μεγαλύτερες τράπεζες στην Ιταλία και την Πορτογαλία είναι πιθανό να καταλήξουν σε ποσοστό 5% των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2020 έως 2021, ενώ θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα περισσότερος χρόνος για τις μικρότερες ιταλικές τράπεζες και τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε η Maria Rivas, Senior Vice President της DBRS.
Αυτές οι τρεις χώρες είχαν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αντιπροσωπεύουν το 37% του συνόλου των αποθεμάτων NPLs των ευρωπαϊκών τραπεζών στα τέλη του 2018.
Στην Ελλάδα οι μειώσεις NPLs έγιναν κυρίως μέσω διαγραφών και πωλήσεων, ενώ στην Ιταλία για έγιναν μέσω τιτλοποιήσεων.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η DBRS επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι έχουν πολύ χαμηλή ποιότητα ενεργητικού στα τέλη του 2018 με μέσο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 41,2% και συνολικό υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 86 δισ. ευρώ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 31% από το τέλος του 2014 έως τα τέλη του 2018, ωστόσο, ο δείκτης επηρεάστηκε επίσης από τη μείωση του παρονομαστή λόγω της αποπληρωμής δανείων.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει επί του παρόντος ορισμένες εναλλακτικές λύσεις για να διευκολύνει τις προσπάθειες των τραπεζών.
Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος πρότεινε ένα σύστημα με το οποίο οι τράπεζες μεταβιβάζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαζί με ένα μέρος των αναβαλλόμενων φορολογικών τους πιστώσεων σε φορέα ειδικού σκοπού (SPV), ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί μέσω τιτλοποιήσεων.
Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων NPL με κρατικές εγγυήσεις για τα ανώτερα τμήματα, παρόμοια με το μοντέλο GACS στην Ιταλία.
Τα δύο σχέδια, εφόσον εγκριθούν, θα είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους και η DBRS αναμένει την εφαρμογή των σχεδίων προς το τέλος του 2019 το νωρίτερο.
Παράλληλα, έχουν ήδη εισαχθεί κάποιες αλλαγές στον νόμο περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, ο οποίος θα συμβάλει επίσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης