Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Για οικονομία, προσφυγικό, αποζημιώσεις συζήτησαν Merkel - Μητσοτάκης

Deutsche Welle: Για οικονομία, προσφυγικό, αποζημιώσεις συζήτησαν Merkel - Μητσοτάκης
Ευρεία σειρά θεμάτων κάλυψαν η καγκελάριος Angela Merkel και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο
Σε μία εμφανή προσπάθεια να μην εστιάσουν στις δυσκολίες του παρελθόντος, αλλά σε ευκαιρίες του μέλλοντος, οι δύο ηγέτες έκαναν λόγο για ένα ελληνογερμανικό επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει σε δημοσίευμά της η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, αναφερόμενη στη σημερινή (29/8) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για "ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την πράσινη οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση- παραγωγικές δραστηριότητες φιλικές προς το περιβάλλον.
Έχουμε πολλά κοινά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα".
Κάποιοι θυμήθηκαν παλαιότερες απόπειρες γερμανικών επιχειρήσεων να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα - απόπειρες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν συνέχεια ή προσέκρουσαν σε νομικά κωλύματα.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές στις αρχές του 2020, όταν οι δύο ηγέτες θα παρουσιάσουν από κοινού το επενδυτικό σχέδιο, πιθανότατα σε μία ελληνογερμανική επιχειρηματική ημερίδα.
Απαντώντας στο ερώτημα τί μπορεί να συνεισφέρει η γερμανική πλευρά στο εγχείρημα, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: "Δύο πράγματα μπορούμε να κάνουμε: πρώτον, να προσκαλέσουμε επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόσο στη διαχείριση απορριμμάτων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και στη συμβατική ενέργεια.
Και επίσης, γνωρίζουμε ότι, ιδιαίτερα στις φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ρυθμιστικό πλαίσιο. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε διαχείριση απορριμμάτων, αν δεν έχω τα κατάλληλα νομικά εργαλεία.
Εδώ η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά στο νομικό κομμάτι. Επειδή ακριβώς χρειάζεται προετοιμασία, η διοργάνωση αυτή θα γίνει στις αρχές της επόμενης χρονιάς, έτσι ώστε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα".

Εύσημα για οικονομία, προσφυγικό

Ήδη στην αρχική δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε την καγκελάριο για την "πολύ θερμή υποδοχή" και τη "φιλική της ανταπόκριση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα", αλλά επίσης ευχαρίστησε και "τον γερμανικό λαό για τη σταθερή κατανόηση προς τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα τελευταία, δύσκολα χρόνια".
Πάνω απ' όλα όμως τόνισε τη διάθεσή του για "βαθιές, διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές των μνημονίων".
Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν τελικά θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τους φιλόδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: "Έχω πει πολλές φορές ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι ιδιαίτερα υψηλά.
Έχω πει όμως επίσης ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 και το 2020 και ότι πρώτα θα κερδίσουμε αξιοπιστία και μετά θα ζητήσουμε, θα συζητήσουμε τα ζητήματα του πλεονασμάτων και του χρέους".
Από την πλευρά της η Merkel επαίνεσε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης, λέγοντας ότι "θα διευκολύνει την υλοποίηση υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα στα πλαίσια των προγραμμάτων διάσωσης".
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η καγκελάριος τόνισε ότι και οι δύο πλευρές "παραμένουν προσηλωμένες στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και χαίρομαι γιατί η νέα ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα την ουσιαστική εκπλήρωση αυτής της συμφωνίας.
Έχει ήδη παρέλθει πολύς χρόνος χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί ο πραγματικός μηχανισμός της συμφωνίας αυτής, ώστε να επιστρέφουν οι πρόσφυγες και να τερματιστεί η παράνομη μετανάστευση".
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι "η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιταχυνθεί η ροή των επιστροφών προς την Τουρκία", ενώ, σε αυτά τα συμφραζόμενα, πρόσθεσε ότι "οι ενέργειες των γειτόνων μας στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενέργειες παράνομες -  Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε σε αυτό".

"Αναμένουμε διαπραγματεύσεις" για τις αποζημιώσεις  

Τις τελευταίες ημέρες, και με επίκαιρη αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικά μέσα ενημέρωσης θέτουν το ερώτημα, εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση επιμένει στο αίτημα για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Γνωρίζετε ότι μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή ρηματικής διακοίνωσης προς τη Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για τη επίλυση του ζητήματος αυτού.
Εμείς προσβλέπουμε σε μία θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση του ζητήματος θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών μας".
Τέλος, οι δύο ηγέτες έκαναν σύντομη αναφορά στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων με τον Έλληνα πρωθυπουργό να σχολιάζει ως εξής τη συμφωνία για το ονοματολογικό με τη Βόρεια Μακεδονία: "Η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μία συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα, ελαττώματα που όμως μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης