Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Τρεις καθαιρεθέντες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καταγγέλλουν «πολιτικό πραξικόπημα»

Τουρκία: Τρεις καθαιρεθέντες φιλοκούρδοι δήμαρχοι καταγγέλλουν «πολιτικό πραξικόπημα»
«Πολιτικό πραξικόπημα» καταγγέλλουν καθαιρεθέντες δήμαρχοι στην Τουρκία 
«Πολιτικό πραξικόπημα» χαρακτήρισαν την καθαίρεσή τους από το δημαρχιακό αξίωμά τους στην Τουρκία τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι, με την κατηγορία της «τρομοκρατίας», και δήλωσαν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να την αμφισβητήσουν.
Οι τρεις δήμαρχοι είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
Πρόκειται για τον Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί, δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ, τον Αχμέντ Τουρκ, δήμαρχο της Μαρντίν, και την Μπεντιά Οζγκιοκτσέ Ερτάν, δήμαρχο της Βαν.
Και οι τρεις καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους στις 19 Αυγούστου.
Η καθαίρεση των δημάρχων αυτών των τριών σημαντικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, μόλις μερικούς μήνες μετά τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, είχε προκαλέσει διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία.
«Με το πολιτικό πραξικόπημα της 19ης Αυγούστου, στερηθήκαμε την ευκαιρία να υπηρετήσουμε τον λαό», δήλωσε ο Τουρκ, ο καθαιρεθείς δήμαρχος της Μαρντίν, ο οποίος είναι μια σημαντική προσωπικότητα της κουρδικής υπόθεσης.
«Είναι μια πολιτική απόφαση που έχει στόχο να εμποδίσει τον αγώνα του κουρδικού λαού για τη δημοκρατία, να εκφοβίσει τον λαό και να σταματήσει τις προσπάθειές μας να φέρουμε την αλλαγή στην Τουρκία», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Η Μπεντιά Οζγκιοκτσέ Ερτάν, η οποία συμμετείχε σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε πως το HDP «θα εξαντλήσει όλες τις νόμιμες οδούς» για να αμφισβητήσει αυτή την απόφαση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπερασπιστεί την καθαίρεση των τριών δημάρχων, κατηγορώντας τους ότι τέθηκαν «στην υπηρεσία τρομοκρατών, αντί να υπηρετούν τον πληθυσμό».
Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε πως δέχθηκε καταγγελίες ότι οι τρεις δήμαρχοι είχαν υποστηρίξει οικονομικά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».
Ο Τουρκ χαρακτήρισε «αβάσιμες» αυτές τις κατηγορίες.
Η Άγκυρα διόρισε στις τρεις πόλεις κυβερνήτες επικεφαλής των δημοτικών αρχών.
Ο Ερντογάν κατηγορεί τακτικά το HDP ότι συνδέεται με το PKK.
Όμως, το κόμμα υποστηρίζει πως γίνεται στόχος επειδή αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση.
Δεκάδες στελέχη και αιρετοί αξιωματούχοι του HDP έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης