Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή άνοδος στην Wall Street - Μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες

tags :
Ισχυρή άνοδος στην Wall Street - Μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες
Στο +1,14 ο Dow Jones
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν σήμερα 29/8 οι δείκτες της Wall Street, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες, μετά από ορισμένα διαλλακτικά σχόλια από την πλευρά της Κίνας, αν και την αισιοδοξία αντισταθμίζουν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, που έδειξαν ότι η ανάπτυξη του β' τριμήνου του 2019 ήταν κατώτερη των αρχικών εκτιμήσεων.
Ο Dow Jones ενισχύεται σημαντικά κατά 1,14% στις 26.318 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,15% στις 2.922 μονάδες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 1,47% στις 7.970 μονάδες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% στο δεύτερο τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 3,1% του πρώτου, ενώ η πρώτη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,1%.
Image
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, έχει δεσμευτεί για ετήσια ανάπτυξη τουλάχιστον 3%, ωστόσο οι οικονομολόγοι αναμένουν μια σημαντική επιβράδυνση μετά την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% το 2018.
Θετικά το κλίμα ευνοούν οι δηλώσεις του Gao Feng, εκπροσώπου του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, ο οποίος ανέφερε σήμερα πως το Πεκίνο είναι πρόθυμο να επιλύσει ήρεμα την εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων .
«Απορρίπτουμε σθεναρά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε και να συνεργαστούμε για την επίλυση αυτού του προβλήματος με μια ήρεμη στάση», δήλωσε ο Gao Feng.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε την αξίωση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, τη Δευτέρα, σύμφωνα με την οποία η κινεζική ομάδα είχε καλέσει τις ΗΠΑ το σαββατοκύριακο με την επιθυμία να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.
Οι εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου κλιμακώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με κάθε χώρα να ανακοινώνει σχέδια για αύξηση των δασμών σε προϊόντα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων από την άλλη.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε πως αξιωματούχοι της Κίνας αναμένεται να βρεθούν στην Ουάσιγκτον μέσα στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να συνεχιστούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ωστόσο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εμπορίου, Peter Navarro, χαρακτήρισε «απίθανο» το ενδεχόμενο άμεσων εξελίξεων στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, εν μέσω της νέας κλιμάκωσης που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στη διαμάχη των δύο χωρών.
Ειδικότερα, ο κ. Navarro ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε άμεση εξέλιξη με τις εμπορικές συνομιλίες», ενώ παράλληλα δεν διευκρίνισε πότε θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος ήταν αρχικά προγραμματισμένος για την ερχόμενη εβδομάδα.
Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών, τονίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα έχει ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Εν τω μεταξύ, το κλίμα ευνοεί και η άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρόλο που η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, σε ένα σημάδι ότι μια ύφεση θα μπορούσε να επίκειται.
Χθες, το spread ανάμεσα στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς και σε εκείνη του 2ετούς διαμορφώθηκε προς στιγμήν στις -6 μονάδες βάσης, διευρύνοντας την αντιστροφή, που ήδη ήταν η μεγαλύτερη από το 2007, ενώ η απόδοση του 30ετούς διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό.
Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει άνοδο 1,5 μονάδων βάσης, στο 1,483%, από 1,468% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του 2ετούς ενισχύεται κατά 1 μ.β. στο 1,510%, από 1,504%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης