Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Βρετανοί εκδίδουν ιρλανδικά διαβατήρια λόγω Brexit

Οι Βρετανοί εκδίδουν ιρλανδικά διαβατήρια λόγω Brexit
Οι Βρετανοί θεωρούν σημαντικό να εκδώσουν ιρλανδικό διαβατήριο εν όψει άτακτου Brexit
Καθώς το Brexit πλησιάζει (31/10) και μάλιστα με το ενδεχόμενο no-deal πιο ορατό από ποτέ, περίπου 79.000 ιρλανδικά διαβατήρια εκδόθηκαν στους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου το α' εξάμηνο 2019.
Οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου θα είναι ελεύθεροι να εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα εντός των 28 της Ε.Ε.
Οι Βρετανοί λοιπόν φαίνεται να θεωρούν πως είναι σημαντικό να είναι κανείς Ιρλανδός.
Περίπου 20.000 διαβατήρια περισσότερα από δόθηκαν σε κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας από όσα δόθηκαν σε Ιρλανδούς, το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με την Ιρλανδική υπηρεασία Διαβατηρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία 78.744 διαβατήρια εκδόθηκαν για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ενώ 60.300 για τους Ιρλανδούς πολίτες.
Έχει σημειωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για τα ιρλανδικά διαβατήρια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016. Το 2015, έγιναν περίπου 46.000 αιτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 οι αιτήσεις ήταν 98.500.
Την Τετάρτη 28/8, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι θα ζητήσει από τη βασίλισσα να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου μεταξύ του Σεπτεμβρίου 10 και 14 Οκτωβρίου. Η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το αίτημα.
Οι κάτοχοι ιρλανδικού διαβατηρίου θα έχουν την ελευθερία να εργάζονται οπουδήποτε εντός της ΕΕ και θα έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση σε 172 χώρες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία Henley & Partner's Visa Restrictions Index . Παρά τα μέτρα λιτότητας που της επέβαλε η ΕΕ τα χρόνια μετά τη χρηματοοικονομική σύγκρουση πριν από μια δεκαετία, η Ιρλανδία παραμένει σταθερά υπέρ της Ευρώπης.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατοχής ιρλανδικού διαβατηρίου είναι ότι οι Ιρλανδοί πολίτες πληρώνουν ιρλανδικό φόρο εισοδήματος εάν κατοικούν εκεί - σε αντίθεση με τις ΗΠΑ υπήκοο που είναι υπεύθυνος για τις φόρο εισοδήματος ανεξάρτητα από την κατοικία τους, σύμφωνα με την Offshore Investment.
Περίπου 430.00 άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στην Βρετανία είναι Ιρλανδοί. Για κάποιους είναι ευκολότερο να εκδώσουν ιρλανδικό διαβατήριο. Αν έχει γεννηθεί κάποιος εκτός Ιρλανδίας αλλά από Ιρλανδούς πολίτες, τότε δεδομένα δικαιούται να γίνει Ιρλανδός πολίτης.
Ομοίως μπορεί κάποιος να εκδώσει ιρλανδικό διαβατήριο αν ένας από τους παππούδες του είναι Ιρλανδός πολίτης, ή αν ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Ιρλανδία πριν την 1/1/2005.
Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Leo Varadkar φρόντισε να υπερασπιστεί τα ανοιχτά σύνορα μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας μετά τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες βίας μεταξύ Προτεσταντών και Καθολικών στη Βόρειο Ιρλανδία, γνωστά και ως Ταραχές.
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ιρλανδική οικονομία τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα.
"Πιστεύουμε ότι πολλές από τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται τώρα είναι ευκαιριακές, πράγμα που σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν όπου και να κινούνται οι ισχυροί υποψήφιοι και προς το παρόν πηγαίνουν στην Ιρλανδία. Πιστεύουμε επίσης ότι ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στις υπηρεσίες είναι πιθανό να επιβιώσει από ένα άτακτο Brexit ", ανέφερε σε σημείωμα της η Standard & Poor’s.
"Πράγματι, σε μερικούς από τους μεγαλύτερους τομείς της Ιρλανδίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, οι προσλήψεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ χάρη σε ένα no-deal Brexit", πρόσθεσε η S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης