Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Μην περιμένετε να συνεχιστεί το ράλι στα ομόλογα... τελειώνουν οι υπερβολές

tags :
Capital Economics: Μην περιμένετε να συνεχιστεί το ράλι στα ομόλογα... τελειώνουν οι υπερβολές
Οι "αριστοκράτες των μερισμάτων" τείνουν να ξεπερνούν τις υπόλοιπες μετοχές όταν μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων
Σε μία διαφορετική ανάλυση για την πορεία των αγορών προχώρησε σήμερα η Capital Economics, καθώς διατυπώνοντας τις εκτιμήσεις της για την πορεία των μερισμάτων, συνέδεσε αυτή με την πορεία των ομολόγων.
Και όπως επισήμανε, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν το ράλι στα ομόλογα να συνεχιστεί.
Ειδικότερα, την ανάλυσή της με τίτλο "Dividend aristocrats” unlikely to keep outperforming" (οι «αριστοκράτες των μερισμάτων» είναι απίθανο να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν), επισημαίνει ότι οι μετοχές που πληρώνουν αξιόπιστα υψηλά μερίσματα δεν θα υπεραποδώσουν κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, καθώς πιστεύει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι απίθανο να μειωθούν πολύ περισσότερο και ίσως ακόμη και να ανατραπούν λίγο.
Οι «αριστοκράτες των μερισμάτων» είναι οι εταιρείες που καταβάλλουν συστηματικά μερίσματα και τα αυξάνουν κάθε χρόνο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα - 25 χρόνια στην περίπτωση του δείκτη των αριστοκρατών μερίσματος S & P.
Για το λόγο αυτό, θεωρούνται μερικές φορές ως εναλλακτική λύση στα ομόλογα.
Ως εκ τούτου, οι "αριστοκράτες των μερισμάτων" τείνουν να ξεπερνούν τις υπόλοιπες μετοχές όταν μειώνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, παρότι η τομεακή τους σύνθεση είναι αρκετά παρόμοια με εκείνη της συνολικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Πρέπει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικές τώρα, δεδομένου του βαθμού στον οποίο οι αποδόσεις σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει πρόσφατα.
Είναι αλήθεια ότι η ανοιχτόχρωμη γραμμή στο Διάγραμμα 2, που δείχνει τον λόγο του S & P 500 σε σχέση με τον δείκτη S & P DA, δείχνει ότι δεν έχουν υπεραποδώσει, όπως θα πρότεινε η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο S & P 500 DA είναι δείκτης ίσου βάρους.
Αν το συγκρίνουμε με τον δείκτη S & P Equal Weight Index (EWI), η σχέση με την απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι πολύ ισχυρότερη.
Αν και έχει αποδυναμωθεί λίγο πρόσφατα, οι αριστοκράτες των μερισμάτων στις ΗΠΑ έχουν υπεραποδώσει σε μεγάλο βαθμό από το 2017 και αυτή η έντονη κίνηση φαίνεται να συμβαδίζει με το πού είναι τώρα η απόδοση των 10ετών ομολόγων.
Ένα παρόμοιο μοτίβο είναι εμφανές και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η σχετική απόδοση των αριστοκρατών των μερισμάτων στην Ευρώπη - μετρούμενη από τον δείκτη S & P Euro High Yield Dividend Aristocrats (HY DA) - τείνει να παρακολουθεί τη δεκαετή απόδοση του Γερμανικού Bund.
Και αυτό συνέβη και στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα.
Εντούτοις, αν λάβουμε υπόψη ότι οι αποδόσεις των ομολόγων είναι απίθανο να φτάσουν φέτος πολύ χαμηλότερα από ό, τι είναι τώρα, η Capital Economics αμφιβάλλει ότι αυτά τα αποθέματα θα συνεχίσουν να ξεπερνούν την υπόλοιπη αγορά.
Πράγματι, προβλέπει μια μικρή ανάκαμψη στις αποδόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι επενδυτές προσδοκούν περικοπές των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης