Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στη Wall Street και λόγω πετρελαίου – Άνοδος +1% για Dow Jones, στο +0,66% ο S&P 500

tags :
Κέρδη στη Wall Street και λόγω πετρελαίου – Άνοδος +1% για Dow Jones, στο +0,66% ο S&P 500
Σημαντική στήριξη από τον ενεργειακό κλάδο δέχθηκαν και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street
Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (28/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τα κέρδη στον ενεργειακό κλάδο να αντισταθμίζουν τους φόβους για ύφεση, που επανέφερε στο προσκήνιο η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομόλογων -η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2007.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων οδήγησε χθες σε νέα πτώση τη Wall Street, ενώ οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1% στις 26.035 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,66% στις 2.888 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε κέρδη 0,33% στις 7.856 μονάδες.
Image
Στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσέφερε η άνοδος στον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται σημαντικά μετά τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) για τα αποθέματα των ΗΠΑ, που την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν μείωση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Ειδικότερα, τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα έως τις 23 Αυγούστου 2019, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση των αποθεμάτων κατά 2,1 εκατ. βαρέλια.
Χθες, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει μια μείωση των αποθεμάτων κατά 11,1 εκατ. βαρέλια.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, όπου η καμπύλη αποδόσεων παραμένει αντεστραμμένη, εντείνοντας τους φόβους για ύφεση.
Το spread ανάμεσα στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς και σε εκείνη του 2ετούς διαμορφώθηκε σήμερα στις -6 μονάδες βάσης -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η απόδοση του 10ετούς υποχωρεί κατά 3,2 μ.β. στο 1,458%, από 1,490% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση 3,2 μ.β. στο 1,496%, από 1,528%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 30ετούς διολίσθησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 1,906%.

Tα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας.
Η τρέχουσα εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως έχει αυξήσει τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το ενδεχόμενο ύφεσης κατά τους επόμενους μήνες.
Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε πως οι ΗΠΑ τα πάνε πολύ καλά με την Κίνα, επικρίνοντας όσους του δίνουν συμβουλές αν και στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν το θέμα.
Από την πλευρά του, ο John Bolton, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν σημαντικές διαφορές με την Κίνα ως προς το εμπόριο, ενώ επανέλαβε επίσης ότι η Κίνα «κλέβει» την αμερικανική πνευματική ιδιοκτησία εδώ και δεκαετίες.
 
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη

Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα 28/8 οι ευρωαγορές, αν και περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες που σημείωναν ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν και τις εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,14% στις 373,1 μονάδες.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,25% στις 11.701,02 μονάδες, όταν νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 5.368,8 μονάδες.
Αντιθέτως ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 7.114,71 μονάδες.
Στήριξη στον FTSE 100 προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σχεδιάζει να κλείσει τη Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να δέσει τα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν ένα «no deal Brexit».

Μάλιστα, ο Johnson έχει και τη στήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία ενέκρινε την αναστολή των λειτουργιών του βρετανικού κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρέμεινε αμετάβλητος στις 20.990,71 μονάδες, παρά την αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί τελικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος των 5 Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εισέρχονται στην τελική ευθεία, ενώ απόψε εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει στις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος Sergio Mattarella.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως αν και παραμένουν στο τραπέζι «αγκάθια», το PD και το Κίνημα των 5 Αστέρων θα προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Μάλιστα, εν μέσω της πολιτικής αισιοδοξίας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.
Image
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε «βουτιά» άνω των 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,029%, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 0,978% -χαμηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1,03%, που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2015.
Την ίδια ώρα, το spread με το αντίστοιχο γερμανικό συρρικνώθηκε στις 175,5 μ.β. -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.
Πιέσεις στις γερμανικές μετοχές άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK παρέμεινε τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στις 9,7 μονάδες.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα στοιχεία Ιουλίου για τις τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα κατά -0,2%, έναντι πτώσης 1,4% του Ιουνίου.
Αντίθετα, οι τιμές εξαγωγών στη Γερμανία κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,2% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,1%.
Σημειώνεται ότι χθες, οι μετοχές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν άνοδο, μετά τις δηλώσεις της Κίνας ότι θα υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς που αφορούν τις αγορές οχημάτων, ενισχύοντας τους κατασκευαστές οχημάτων της Ευρώπης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές εν μέσω εμπορικών ανησυχιών

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις, τόσο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, όσο και ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 20.479,42 μονάδες, με τις μετοχές των NEC και Tokyo Electric Power να ενισχύονται κατά 2% και 2,4% αντίστοιχα, ενώ αντίστοιχα η μετοχή της Rakuten υποχώρησε κατά 6,2%.
Η άνοδος στις αγορές της Ιαπωνίας έρχεται στον απόηχο της υποβάθμισης της εμπορικής θέσης της Νότιας Κορέας, η οποία είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ η αντίστοιχη υποβάθμιση του Τόκιο από τη Σεούλ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα κατέγραψε κέρδη 0,86% στις 1.941,09 μονάδες, με τις μετοχές των LG Electronics και Hyundai Motor να ενισχύονται κατά 1,9% και 2% αντίστοιχα, ενώ άνοδο σημείωσε και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,45% και τις 6.500,60 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,19% στις 25.615,48 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 10.434,29 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 0,29% στις 2.893,76 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,31% και τις 9.414,22 μονάδες.
«Είναι δύσκολο για τους επενδυτές να κρίνουν προς τα πού οδεύει το ζήτημα των εμπορικών διαφορών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα», σχολίασε η Jingyi Pan της IG, προσθέτοντας ότι «η φράση πως βρισκόμαστε ένα tweet μακριά από την επόμενη εμπορική κλιμάκωση έχει σίγουρα αναπτυχθεί σε μία ευρεία άποψη».
Οι διαπραγματευτικές ομάδες των δύο χωρών αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο, ωστόσο καμία πλευρά δε φαίνεται μέχρι στιγμής διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις για να επιτευχθεί μία συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης