Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson: Άγνωστες οι συνέπειες κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας

tags :
Peterson: Άγνωστες οι συνέπειες κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας
Έτοιμες για κλιμάκωση εμφανίζονται ΗΠΑ και Κίνα
Για άγνωστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και όχι μόνο μίας περαιτέρω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κάνει λόγο σε ανάλυσή του το Peterson Institute, στην οποία εξετάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις της κόντρας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.
Image

Όπως αναφέρει ΗΠΑ και Κίνα μετέτρεψαν τον παραδοσιακά «κοιμισμένο» Αύγουστο σε έναν μήνα – φωτιά, ανακοινώνοντας επιβολή νέων δασμών σε προϊόντα αξίας αρκετών δισ. δολαρίων.
Την αρχή έκανε η Κίνα στις 23 Αυγούστου όταν ανακοίνωσε νέους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ως απάντηση στους αντίστοιχους που είχε θέσει ο Donald Trump.
«Εάν οι δύο πλευρές συνεχίσουν αυτήν την τακτική τότε ο πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας θα αλλάξει εντελώς δομή.
Image
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον και το μόνο που μπορεί να ελπίσει κάποιος είναι οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν τη στάση τους», τονίζεται στην ανάλυση.
Οι δασμοί που επέβαλε η Κίνα στις 23/8 επηρεάζουν  σχεδόν το 10% των εξαγωγών αγαθών των ΗΠΑ προς την Κίνα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα θα παραμείνει ανέγγιχτο από τα αντίποινα του Πεκίνου.
Image
Παρά τις προκλήσεις του Trump, η Κίνα δεν επέβαλε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στις μεγάλες αμερικανικές εξαγωγές όπως αεροσκάφη, ημιαγωγοί και φαρμακευτικά προϊόντα.
Δεδομένου ότι η ανακοίνωση της Κίνας ήταν μια πλήρως αναμενόμενη απάντηση στις δικές της δράσεις, η μεγαλύτερη μετατόπιση μπορεί να είναι από την αμερικανική πλευρά.
Η ταχύτητα και η σοβαρότητα της αντίδρασης του Trump είχαν την εμφάνιση πολιτικού οπορτουνισμού.
Image
Ήταν μια ευκαιρία για τον πρόεδρο να θεωρηθεί ότι γίνονται σκληρός ενάντια στην Κίνα, ακόμη και εάν τις συνέπειες των πράξεών του θα τις πληρώσει ο Αμερικανός καταναλωτής και φυσικά οι αμερικανικές επιχειρήσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια, το Trump θα έχει αυξήσει τον μέσο δασμό στις κινεζικές εισαγωγές πάνω από το 24%, έναντι μόλις 3% κατά την έναρξη του εμπορικού πολέμου.
Image
 Οι ενέργειες του Trump θα επηρεάσουν σχεδόν τα πάντα που αγοράζουν οι Αμερικανοί από την Κίνα.
Από την πλευρά τους οι δασμοί που επέβαλε η Κίνα επηρεάζουν προϊόντα αξίας 74,2 δισ. δολαρίων.
Ωστόσο, οι περισσότερες αυξήσεις των δασμών ισχύουν στα προϊόντα που η Κίνα έχει ήδη τουλάχιστον μία φορά «χτυπήσει» με νέους δασμούς κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης