Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη με Ιταλία και Brexit στο επίκεντρο- Στο -0,25% ο DAX

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη με Ιταλία και Brexit στο επίκεντρο- Στο -0,25% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,14% στις 373,1 μονάδες.
Υπό πίεση βρέθηκαν σήμερα 28/8 οι ευρωαγορές, αν και περιόρισαν σημαντικά τις απώλειες που σημείωναν ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν και τις εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,14% στις 373,1 μονάδες.
Image
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,25% στις 11.701,02 μονάδες, όταν νωρίτερα κατέγραφε απώλειες άνω του 1%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,34% στις 5.368,8 μονάδες. Αντιθέτως ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 7.114,71 μονάδες.
Στήριξη στον FTSE 100 προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson, σχεδιάζει να κλείσει τη Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου, προκειμένου να δέσει τα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν ένα «no deal Brexit».
Image
Μάλιστα, ο Johnson έχει και τη στήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία ενέκρινε την αναστολή των λειτουργιών του βρετανικού κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο διαπραγματεύθηκε παρέμεινε αμετάβλητος στις 20.990,71 μονάδες, παρά την αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί τελικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη χώρα.
Image
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος των 5 Αστέρων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εισέρχονται στην τελική ευθεία, ενώ απόψε εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει στις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος Sergio Mattarella.
Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως αν και παραμένουν στο τραπέζι «αγκάθια», το PD και το Κίνημα των 5 Αστέρων θα προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης, με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte.
Μάλιστα, εν μέσω της πολιτικής αισιοδοξίας, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας διολίσθησε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο.
Έτσι, περί τις 18:15, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει «βουτιά» 11 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο 1,03%, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 0,978% -χαμηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 1,03%, που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2015.
Την ίδια ώρα, το spread με το αντίστοιχο γερμανικό συρρικνώθηκε στις 173,8 μ.β. -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.
Πιέσεις στις γερμανικές μετοχές ασκούν ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας.
Image
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος GfK παρέμεινε τον Σεπτέμβριο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, και συγκεκριμένα στις 9,7 μονάδες.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα στοιχεία Ιουλίου για τις τιμές εισαγωγών, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και συγκεκριμένα κατά -0,2%, έναντι πτώσης 1,4% του Ιουνίου.
Αντίθετα, οι τιμές εξαγωγών στη Γερμανία κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,2% σε ετήσια βάση, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +0,1%.
Σημειώνεται ότι χθες, οι μετοχές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν άνοδο, μετά τις δηλώσεις της Κίνας ότι θα υπάρξει χαλάρωση στους περιορισμούς που αφορούν τις αγορές οχημάτων, ενισχύοντας τους κατασκευαστές οχημάτων της Ευρώπης οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην κινεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης