Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία - O Johnson κλείνει τη Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου για να προωθήσει ακόμα και το no deal Brexit - Στο πλευρό του η βασίλισσα

tags :
Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία - O Johnson κλείνει τη Βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου για να προωθήσει ακόμα και το no deal Brexit - Στο πλευρό του η βασίλισσα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τη βασίλισσα να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο ώστε να βάλει ένα φρένο στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να περάσουν νόμο που να αποτρέπει το no deal Brexit
(upd) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson, να θέτει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα ακραίο σχέδιο προκειμένου να δέσει τα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν το no deal Brexit.
Μάλιστα, φαίνεται πως ο Johnson έχει και τη στήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία ενέκρινε την αναστολή των λειτουργιών του βρετανικού κοινοβουλίου έπειτα από σχετικό αίτημα του Johnson.
Με βάση το σχέδιο του Johnson, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων θα διακόψει τις εργασίες της.
Με την ομιλία της Βασίλισσας την 14η Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν εκ νέου οι κοινοβουλευτικές εργασίες με τους βουλευτές να έχουν στην διάθεσή τους μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε, την 31η Οκτωβρίου, για να περάσουν νόμους.

Image

Μιλώντας στο Sky News, ο Johnson επιβεβαίωσε ότι η ομιλία της βασίλισσας θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου και τόνισε ότι αυτή η ομιλία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση του νομοθετικού προγράμματος.
«Οι βουλευτές θα έχουν άπλετο χρόνο για να συζητήσουν σχετικά με το Brexit» τόνισε και διέψευσε τα περί προσπαθειών να παραγκωνίσει το κοινοβούλιο όσον αφορά το Brexit.

Η ανακοίνωση της Downing Street 

Σε ανακοίνωση της Downing Street αναφέρεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε με τη βασίλισσα και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, οι ψηφοφορίες επί της ομιλίας της βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.

Letter 1
Letter 2

Σημειώνεται ότι χθες (27/8/2019), τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού στην εξεύρεση τρόπων για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, περιλαμβανομένης της πιθανότητας ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας και της κατάθεσης πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσαν μετά την σημερινή τους συνάντηση.
Όπως ανακοίνωσε βουλευτής των Πρασίνων, τα κόμματα της βρετανικής αντιπολίτευσης θα προσπαθήσουν να περάσουν νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τον Johnson να ζητήσει παράταση για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτρέποντας ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Έπειτα και από την επίσημη αναστολή των εργασιών του βρετανικού κοινοβουλίου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στη Βρετανία θα ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, ο Dominic Grieve από το κόμμα Tory δήλωσε ότι πλέον θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον Johnson ότι προσπαθεί να κυβερνήσει χωρίς το κοινοβούλιο.
«Η πρόταση μομφής είναι πιο πιθανή, τώρα» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι μετά την τελευταία κίνηση του Johnson είναι πολύ δύσκολο η κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Επίσης, ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, John Bercow, δηλώνει ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μία συνταγματική αγριότητα.
Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του», μετέδωσε το BBC.

Corbyn: Απειλή για τη δημοκρατία το σχέδιο του πρωθυπουργού για το κοινοβούλιο

«Ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Jeremy Corby, το σχέδιο του πρωθυπουργού Boris Johnson να παρατείνει την περίοδο κατά την οποία το κοινοβούλιο της χώρας θα παραμείνει κλειστό, μέχρι λίγο πριν από το Brexit.
«Είμαι σοκαρισμένος από την απερισκεψία της κυβέρνησης Johnson, η οποία μιλάει για κυριαρχία και παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο επί των σχεδίων της για ένα απερίσκεπτο “no deal Brexit”.
Αυτό είναι ντροπή και απειλή για τη δημοκρατία μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Corbyn.
Όπως υπογράμμισε, ο Johnson «πρέπει να λογοδοτήσει στο κοινοβούλιο - όχι κλείνοντας το κοινοβούλιο, αλλά παρακολουθώντας τις συνεδριάσεις και απαντώντας στις ερωτήσεις...
Όταν το κοινοβούλιο θα συνέλθει βάσει του χρονοδιαγράμματός του για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την επόμενη εβδομάδα, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να προωθήσουμε νομοθεσία για να προλάβουμε αυτό που πάει να κάνει και το δεύτερο θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του σε κάποια στιγμή», είπε.
Ο Corbyn φέρεται ακόμη να έγραψε στη βασίλισσα Ελισάβετ για να της εκφράσει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του Johnson και για να ζητήσει συνάντηση μαζί της, σύμφωνα με την επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Guardian».

Ουδέν σχόλιο από Κομισιόν

Σιγήν ιχθύος τήρησε η Κομισιόν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βρετανία, όπου ο Boris Johnson έκλεισε τη βουλή έως τις 14 Οκτωβρίου προκειμένου να σταματήσει προσπάθειες της αντιπολίτευσης για την αποτροπή του no deal Brexit.
«Θα συνεργαστούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο σε οποιαδήποτε εποικοδομητική πρόταση για το Brexit» δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνούμενος να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις.
«Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις για το Brexit από το Ηνωμένο Βασίλειο» είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης