Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κερδοσκοπική κίνηση με τράπεζες +5% και ΔΕΗ +5% ώθησε το ΧΑ +1,42% στις 843 μον.- Αρνητική η έκθεση της Moody's - Σε ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα Ελλάδας - Ιταλίας

tags :
Κερδοσκοπική κίνηση με τράπεζες +5% και ΔΕΗ +5% ώθησε το ΧΑ +1,42% στις 843 μον.- Αρνητική η έκθεση της Moody's - Σε ιστορικά χαμηλά τα ομόλογα Ελλάδας - Ιταλίας
Ο Γενικός Δείκτης και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 842 και 731 μονάδες αντίστοιχα
(upd16)Κερδοσκοπική κίνηση στις τράπεζες καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης οι οποίες έκλεισαν  στα υψηλά της ημέρας, μετά από μεγάλη μεταβλητότητα ενδοσυνεδριακά, ενώ με κέρδη έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με επίκεντρο την ΔΕΗ +4,97% - με υψηλό ημέρας +8,24% -
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 830 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες.
Ειδικότερα στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Eurobank +4,71% και ακολούθησαν Alpha Bank +4,45%, Eθνική +4,40%, Πειραιώς +3,91% και Attica Bank +3,22%.
Στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, στηρίξεις πρόσφεραν εκτός από την ΔΕΗ και Jumbo +4,12%, Τέρνα Ενεργειακή +3,78% , ΕΛΠΕ +2,97%....
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά αρνητικά επέδρασαν οι εκτιμήσεις της Moody's σύμφωνα με τις οποίες η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνει στη ζώνη των Ba3 και Β2 για αρκετά χρόνια, η οποία επί της ουσίας προϊδεάζει ότι δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα investment grade, το οποίο είναι πάνω από το Baa3.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι την  Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2019, αναμενόταν η αξιολόγηση της Moody's για την Ελλάδα, η οποία όμως ποτέ δεν ανακοινώθηκε, απογοητεύοντας όσους ανέμεναν έστω βελτίωση του outlook.
Από την άλλη, οι οίκοι Standard and Poor's και Fitch δεν έχουν θέσει τέτοιους περιορισμούς στις αξιολογήσεις τους.
Ωστόσο εάν η Ελλάδα δεν αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, δεν θα ενταχθεί και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στα ομόλογα συνεχίζεται η πτώση των αποδόσεων με νέα ιστορικά χαμηλά για τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα.
Σε νέο ιστορικό χαμηλό το νέο ελληνικό 10ετές στο 1,72% όπως και το ιταλικό 10ετές καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 0,99% ενώ συνολικά στην Ευρώπη 165 ομόλογα σημειώνουν αρνητικές αποδόσεις.  
Ωστόσο το ράλι στα ομόλογα δεν υποδηλώνει υγεία στις οικονομίες αλλά αναδεικνύει το μέγεθος των προβλημάτων.
Οι αγορές ομολόγων και οι αποδόσεις δεν στέλνουν τα σωστά μηνύματα στις αγορές.
Το ελληνικό CDS βελτιώνεται στις 257 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 3151 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη -0,84% και τον Γενικό Δείκτη -0,24%
Λίγο πριν τις 11:00 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην δεικτοβαρή Alpha Bank -2,83%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,13% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -0,76%.
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι ισχυρέςς αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες σε συνδυασμό με τα κέρδη των μη τραπεζικών blue chips, όπως ΔΕΗ, Jumbo και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,44% και ο Γενικός Δείκτης +1,42%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +1,42% στις 843 μονάδες έχοντας υψηλό στις 843,42 μονάδες και χαμηλό στις 825,30 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες  συναλλαγές αξίας 997 χιλ. ευρώ και όγκου 49 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο TITC διακίνησε 19 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 30 χιλ. τεμάχια αξίας 648 χιλ. ευρώ.

Κινήσεις μετοχών και οι ειδήσεις της ημέρας

Με κέρδη +4,69% έκλεισε η ΔΕΗ ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κέρδη +8,24%  καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για  την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καταλήγοντας στις σχετικές αποφάσεις όσο το δυνατόν νωρίτερα από την Παρασκευή 30 Αυγούστου ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι  η ενίσχυση των εσόδων θα προέλθει και από την ονομαστική αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, και όχι εμμέσως από τη ρήτρα.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τράπεζες καθώς θα ανακοινώνουν τα αποτελέσματα β' τριμήνου αύριο Πέμπτη 29/08 (Εθνική και Alpha) και Παρασκευή 30/08 (Eurobank και Πειραιώς) και όπως σημειώνουν καλά ενημερωμένες πηγές δεν αναμένονται σημαντικές μεταβολές έναντι του α΄ τριμήνου 2019.
Από την άλλη, σίγουρα η άρση των capital controls των τραπεζών από την 1η Σεπτεμβρίου έχει την σημειολογία και συμβολικότατα της και σίγουρα κάθε τι που επιτρέπει στην αγορά να κινείται ελεύθερα είναι ορθή πολιτική.
Όμως αυτό απέχει κατά πολύ ώστε να υποστηρίζουμε ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν στην κανονικότητα καθώς για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να πληρώσουν λογαριασμό που υπολογίζεται σε 5-6 δισεκ. ευρώ γεγονός που προϋποθέτει την εύρεση νέων κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την εξυγίανση τους και την επανεκκίνηση του πραγματικού ρόλου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Σημειώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 28/8  εκπνέει και η τελευταία προθεσμία που έχει δώσει ο πρόεδρος Sergio Mattarella στα κόμματα προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία ενώ υπάρχουν  μηνύματα αισιοδοξίας για πιθανή συγκυβέρνηση μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων.
Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη έχουν καταρρεύσει σε αρνητικά επιτόκια ενώ το γεγονός αυτό δεν καταγράφεται ως φαινόμενο οικονομικής ανάπτυξης αλλά ακραίας οικονομικής επιβράδυνσης.
Το φυσιολογικό θα ήταν οι αποδόσεις να εκτοξευθούν καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι για ύφεση στις οικονομίες και ειδικά στην Γερμανία.
Αντί αυτού όμως τα επιτόκια έχουν καταρρεύσει σε αρνητικά επίπεδα απόρροια της πλασματικής εικόνας και των ακραίων στρεβλώσεων που έχουν προκαλέσει οι κεντρικές τράπεζες.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 οι επενδυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει ότι όπλα νομισματικής πολιτικής διαθέτει ώστε να αποτρέψει την ύφεση στην Γερμανία, στην Ευρώπη και να μετριάσει τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου ενώ εξετάζει κλιμακωτό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων  για να αποφύγει… sell off στις τραπεζικές μετοχές.
Από την άλλη στις 18 Σεπτεμβρίου 2019 η FED θα ανακοινώσει νέα μείωση επιτοκίων 0,25% σε 1,75% με 2% από 2,25% με 2%.
Ενισχυμένος κατά 137 εκατ. ή 3,09% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019 είναι ο κύκλος εργασιών του ομίλου Motor Oil καθώς διαμορφώθηκε σε 4,55 δισ. ευρώ.
Αν και είναι δύο οι ενδιαφερόμενοι για την χρηματοδότηση της MIG το πιθανότερο σενάριο είναι το αμερικανικό fund Farallon να πλειοδοτήσει και αρχές Οκτωβρίου θα κλείσει το deal μεταξύ της MIG και της Πειραιώς.
Με βάση το deal το Farallon Capital  με 22 δισεκ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια, το οποίο μεταξύ άλλων έχει παρουσία και στην ελληνική αγορά θα χορηγήσει  δάνειο 250 εκατ ευρώ στην MIG στην μητρική εταιρία holding.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 843 μονάδες διασπώντας την πρώτη ζώνη στήριξης των 830 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων ενώ η πρώτη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στην ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 731 μονάδες έχοντας ξεπεράσει την πρώτη ζώνης αντίστασης των 700-720 μονάδες και ακολουθούν οι 750 και οι 800 μονάδες.
Την πρώτη ζώνη στήριξης αποτελούν οι 680-690 μονάδες και ακολουθούν οι 650 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Το APS ή Ιταλικό μοντέλο είναι ένας μηχανισμός εγγυήσεων από το κράτος προς τις τράπεζες ενώ βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο για τα κόκκινα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Η Ελλάδα μέσω του ΤΧΣ και με την J P Morgan σύμβουλο χρησιμοποίησαν το ιταλικό μοντέλο ώστε να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο για να επιταχυνθεί η μείωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών.
Το νέο πλαίσιο προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων – χωρίς αυτό να θεωρείται state aid δηλαδή κρατική βοήθεια – στο πλαίσιο συναλλαγών τιτλοποίησης προβληματικών δανείων και ανοιγμάτων.
Το κράτος θα εγγυάται μόνο τα κύρια ομόλογα senior bond που θα εκδίδουν οι τράπεζες και δεν θα εγγυάται τα mezzanine και junior ομόλογα.
Δύο κρίσιμα θέματα γύρω από τη συστημική λύση για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν χθες 27/08/2019 μεταξύ του  επικεφαλής του SSM κ. Andrea Enria με τον υφυπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό  αρμόδιο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση αφορούσαν το κόστος της εγγυοδοσίας (υπολογίζεται σπονδυλωτό επί τη βάση των τριετών και πενταετών CDS κατά πληροφορίες ) και ο χρόνος εφαρμογής.
Ως προς το δεύτερο σκέλος θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και ο SSM θα ασκήσει όση επιρροή έχει προκειμένου η λύση να έχει εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.
Στο APS αναμένεται να συμμετέχουν και οι τέσσερις τράπεζες με κόκκινα δάνεια το ύψος των οποίων θα κινηθεί περί τα 20 δισ. ευρώ.
Στην επιτάχυνση των σχεδίων για μείωση των προβληματικών δανείων κατά τα πρότυπα της Eurobank προχωράει η Alpha bank.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες το deal της Alpha bank θα κινείται μεταξύ 10 με 12 δισεκ. NPEs με ένα συνδυασμό τιτλοποίησης και αξιοποίησης των NPEs.
Στόχος της Alpha bank είναι να ανακοινώσει τα σχέδια της τέλη Σεπτεμβρίου 2019 ή έως τα μέσα Οκτωβρίου 2019.
Εν τω μεταξύ έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης tier 2 όπως η Εθνική και η Πειραιώς σχεδιάζει η Alpha bank με στόχο να αντλήσει 500 εκατ με επιτόκιο 7,60%.

Η επικαιρότητα

Μπορεί οι προετοιμασίες για το αυριανό ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο να είναι πυρετώδεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 28/8 συνεδρίασε στην Ηρώδου Αττικού το υπουργικό συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα τον αναπτυξιακό νόμο τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα μεταφέρει στις αποσκευές του για το Βερολίνο.
Η κυβέρνηση προτάσσει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη στη συνάντηση με την καγκελάριο Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz αύριο 28/08.
Διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδέχεται τις υποχρεώσεις που έχει συνάψει η Ελλάδα με τους εταίρους και χρηματοδότες της παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και απαντώντας στο ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα τηρήσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές.
Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα σε πιο ρεαλιστικούς στόχους.
Επίσης υποστήριξε ότι  η αξιοπιστία αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα στην παρούσα φάση ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο
Στην τελική ευθεία εισέρχονται σήμερα Τετάρτη 28/8 οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης και ενώ εκπνέει απόψε η προθεσμία που έχει δώσει στις πολιτικές δυνάμεις ο πρόεδρος Mattarella, ο οποίος από νωρίς το απόγευμα θα έχει έναν ακόμα – μάλλον τον τελευταίο - γύρο συναντήσεων με τους επικεφαλής των «μεγάλων» πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να διαπιστώσει εάν η παρούσα Βουλή μπορεί να βγάλει κυβέρνηση ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία με τον πρωθυπουργό της χώρας, Boris Johnson, να θέτει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα ακραίο σχέδιο προκειμένου να δέσει τα χέρια των πολιτικών του αντιπάλων στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν το no deal Brexit.
Μάλιστα, φαίνεται πως ο Johnson έχει και τη στήριξη της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία δέχθηκε να καθυστερήσει έως τις 14 Οκτωβρίου την ομιλία της στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπου θα περιλαμβάνονταν και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μιλώντας στο Sky News, ο Johnson επιβεβαίωσε ότι η ομιλία της βασίλισσας θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου και τόνισε ότι αυτή η ομιλία είναι απαραίτητη για την κατάρτιση του νομοθετικού προγράμματος.
«Οι βουλευτές θα έχουν άπλετο χρόνο για να συζητήσουν σχετικά με το Brexit» τόνισε και διέψευσε τα περί προσπαθειών να παραγκωνίσει το κοινοβούλιο όσον αφορά το Brexit.
H Κομισιόν αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Johnson να κλείσει το βρετανικό κοινοβούλιο έως τις 14 Οκτωβρίου

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι αγορές της Ασίας καθώς οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις τόσο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, όσο και ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,17%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,29% στις 2893,76 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,17% στις 25620 μονάδες.

Ήπιες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πιέσεις καταγράφονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομόλογων -η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 2007- έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους για το ενδεχόμενο ύφεσης.
Η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων οδήγησε χθες σε νέα πτώση τη Wall Street, ενώ οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία..
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,75%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,25%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,25%, ο S&P στο +0,15%, ο Nasdaq με απώλειες -0,15% ενώ το ETF GREC κινείται στο +2,5% (9,02 δολ)

Σημαντικά κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες κατέγραψαν ενδοσυνεδριακά υψηλή μεταβλητότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,42 ευρώ με άνοδο +4,40% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,21  δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,55 ευρώ με άνοδο +4,45% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,92 ευρώ με άνοδο +3,91% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7455 ευρώ με άνοδο +4,71%  με όγκο 9,12 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,60 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4165 ευρώ με άνοδο +3,22%, με όγκο 489 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 192 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές – Κέρδη στην ΔΕΗ +5%

Με ανοδικές τάσεις έκκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Aegean, Lamda, ΑΔΜΗΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,94 με πτώση -0,10% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ με άνοδο +0,42%  και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,77 ευρώ με άνοδο +4,69% και αποτίμηση 643 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,16 ευρώ με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 501 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,30 ευρώ με άνοδο +1,09% και αποτίμηση 2,99 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,08 ευρώ με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,36 ευρώ με άνοδο +2,97% και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,58 ευρώ με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9250 ευρώ με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,42 ευρώ με άνοδο +4,12% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε στα 1,3840 ευρώ με άνοδο +1,76% και κεφαλαιοποίηση 263 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,24 ευρώ με άνοδο +0,38% και με κεφαλαιοποίηση στα 271 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1380 ευρώ με άνοδο +3,76% και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ.

Σε νέο ιστορικό χαμηλό το νέο 10ετές ελληνικό στο 1,72% - Ομοίως και το ιταλικό 10ετές σε ιστορικό χαμηλό στο 0,99%

Σε νέα ιστορικά χαμηλά κινούνται τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα λόγω της ακραίας στρέβλωσης που έχει προκαλέσει η ΕΚΤ με τα σχέδια της για νέα ποσοτική χαλάρωση.
Συν τοις άλλοις καλλιεργούνται προσδοκίες ότι κάποια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,72% και το ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,99%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 73 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς κάτω από το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,73 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,01 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,92 μονάδες βάσης και απόδοση 1% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 111,36 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό 1,21% στις 28 Αυγούστου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,49%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 116,43 μονάδες βάσης και απόδοση 1,64% με απόδοση αγοράς 1,67% και απόδοση πώλησης 1,62%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 118,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70% με απόδοση αγοράς 1,72% και απόδοση πώλησης 1,66%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Αυγούστου 2019 στο 1,72%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 120,67 μονάδες βάσης και απόδοση 2,11%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 121,22  μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 125,36  μονάδες βάσης και απόδοση 2,68%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης από 248 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 257 μονάδες βάσης από 273 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 3152 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,57% ή 257 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Νέο ιστορικό χαμηλό στο ιταλικό 10ετές στο 0,99% -  Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης

Νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο 10ετές ιταλικό ομόλογο ενώ βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 0,99% στις 28 Αυγούστου σε νέο ιστορικό χαμηλό .
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/8/2019 στο -0,72% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,99% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης