Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του XA – Πιέζονται ξανά οι τράπεζες, αντέχουν τα μικρομεσαία

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του XA – Πιέζονται ξανά οι τράπεζες, αντέχουν τα μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Ξεκινούν να δημοσιεύονται ξανά αποτελέσματα εξαμήνου. Σήμερα μετά το κλείσιμο η Motor Oil, η οποία θα δώσει μία εικόνα για το περιβάλλον διύλισης, αν και οι αναλυτές γνωρίζουν ότι είναι αδύναμο. Έχουμε επίσης αύριο δύο από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες και τα ΕΛΠΕ και την επόμενη μέρα οι άλλες δύο τράπεζες.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά χωρίς μεγάλα κέφια, με τους αναλυτές να περιμένουν να αποτυπωθεί στο ταμπλό η νέα υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν έχει αποτυπωθεί εδώ και καιρό. Προς το παρόν βέβαια δεν έχει αποτυπωθεί.

Το ΧΑ χρειάζεται βοήθειες από τράπεζες αλλά και από άλλες μετοχές όπως για παράδειγμα από την Τιτάν, τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ κ.α. Το μικρομεσαία δείχνουν και σήμερα καλή εικόνα στο ξεκίνημα με αυτά που θεωρεί η στήλη φθηνά να ξεχωρίζουν. Βέβαια αν δεν βελτιωθεί το κλίμα δεν θα μπορέσει να αυξηθεί ο αριθμός των ανοδικών και ο τζίρος φυσικά του ΧΑ.

ΕΛΠΕ: Δεν υπάρχουν πολλές εταιρείες σαν και αυτή. Πριν από 2,5 χρόνια (27/2/2017), όταν γράφαμε άρθρο με τίτλο «η ώρα της απομόχλευσης για τα ΕΛΠΕ» η μετοχή ήταν στα 4,5 ευρώ και τότε κάποιοι έλεγαν πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι, δεν υπάρχει ενδιαφέρον κ.α. Η μετοχή όμως ήταν τσάμπα σε σύγκριση με τη Motor Oil.

Επιπλέον φάνηκε πως καθόλου δεν επηρέασε την αγορά η μη προσέλκυση επενδυτών για την ιδιωτικοποίηση. Η μετοχή σήμερα είναι πάνω από τα 9 ευρώ, έχει δηλαδή διπλασιαστεί χωρίς να υπολογίζουμε τα μερίσματα που έχει δώσει. Τότε κάποιοι έβλεπαν ότι οι τράπεζες έχουν μέλλον και είδατε τα αποτελέσματα. Δηλαδή αν είχατε αγοράσει για παράδειγμα Alpha Bank σήμερα θα χάνατε 20% με τέτοιο ράλι στο ΧΑ.

Τώρα βέβαια η τιμή της μετοχής μιλάει από μόνη της και φυσικά οι τραπεζικές μετοχές, έκαψαν και πάλι αρκετούς. Περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά φυσικά τώρα είναι σε πιο δίκαιη τιμή σε σύγκριση με τότε. Οι αναλυτές γνωρίζουν μέσα από τις τηλεδιασκέψεις το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη διύλιση και πως θα κινηθούν τα αποτελέσματα. Ήδη αναφέρουν ότι περιμένουν μείωση κερδών. Εμείς περιμένουμε να δούμε και τις υπόλοιπες γραμμές.

CENERGY: Πολύ καλή η είδηση για τον υποθαλάσσιο αγωγό Baltic Pipe που αναλαμβάνει η εταιρεία. Το έργο που αναλαμβάνει περιλαμβάνει 43 χιλ. τόνους σωλήνων χάλυβα. Οι παραδόσεις προγραμματίζονται να ξεκινήσουν στα τέλη Οκτώβρη. Δεν έχουμε λεπτομέρειες για τζίρο. Η μετοχή ενισχύεται στο ξεκίνημα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πιέζονται στο ξεκίνημα και χάνουν όλες πλην ΕΤΕ άνω του 1%. Χθες στις δημοπρασίες οι αγοραστές έδειξαν διαθέσεις για κάτι καλύτερο, αλλά μένει να φανεί αν υπάρχει συνέχεια σήμερα ή αν θα επιστρέψουν και πάλι οι πωλητές. Βγαίνουν πάντως αρκετά κομμάτια και πάλι από τους πωλητές.

ΟΤΕ: Μέχρι τα 12 ευρώ βγαίνουν αρκετά κομμάτια και οι αγοραστές το παλεύουν, αλλά φαίνεται πως δε βιάζονται.

MODA BAGNO: Με το άνοιγμα έκανε 2.600 τεμάχια όγκο και για μία τέτοια μετοχή που πριν λίγο καιρό δεν άνοιγε αποτελεί είδηση. Στα 0,5950 ευρώ με άνοδο 4,39%. Τι ακούσαμε και γι΄ αυτή τη μετοχή όταν γράφαμε ότι πρέπει να πάει πιο ψηλά…

ΚΛΜ: Στις αδύναμες συνεδριάσεις βάζουμε λίγα από τη ρευστότητά μας. Η συμπεριφορά της είναι εξαιρετική μετά τη διόρθωση. Σε κάποιους δεν άρεσε το γύρισμα, αλλά τι να κάνουμε, οι μετοχές δεν πάνε μόνο πάνω.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κινείται πάνω από τα 2,20 ευρώ μετά την πρόσφατη διόρθωση και βέβαια πάλι είναι φθηνή. Η αποτίμηση κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

ΛΟΥΛΗΣ: Αν και δεν απέχει από τα υψηλά σημαντικά παραμένει εξαιρετικά φθηνή. Ανακοίνωσε και αύξηση ποσοστού σε θυγατρικές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης