Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμιση του outlook για τις επενδυτικές τράπεζες λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αρνητικών επιτοκίων

tags :
Moody's: Υποβάθμιση του outlook για τις επενδυτικές τράπεζες λόγω επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αρνητικών επιτοκίων
H Moody's υποβαθμίζει σε "σταθερό" από "θετικό" το outlook των διεθνών επενδυτικών τραπεζών
Σε "σταθερό" από "θετικό" υποβάθμισε η Moody's το outlook των διεθνών επενδυτικών τραπεζών λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη Moody's, οι GIBs -όπου περιλαμβάνονται η Goldman Sachs, η JP Morgan, η HSBC και η Deutsche Bank- θα δουν την κερδοφορία τους να δέχεται μεγαλύτερη πίεση κατά τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Επίσης, θα περιοριστεί η δραστηριότητα των πελατών τους λόγω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.
"Το σταθερό outlook για τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες μας ότι η κερδοφορία για τις GIBs ενδέχεται να έχει φτάσει στο ανώτατο σημείο της γι' αυτόν τον οικονομικό κύκλο» επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση.
Σημειώνεται ότι πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική τους πολιτική, μειώνοντας τα επιτόκια ως μέτρο στήριξης της οικονομίας.
Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια περιορίζουν την ικανότητα της τράπεζας για επίτευξη κερδών.
Εν τω μεταξύ, η αύξηση των επιτοκίων είναι θετική εξέλιξη για τις τράπεζες καθώς τους επιτρέπουν να δανείσουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές με ένα κερδοφόρο επιτόκιο.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Στην ανάλυση της Moody's γίνεται ειδική αναφορά και στις γεωπολιτικές εντάσεις και επισημαίνεται ότι η αργή οικονομική ανάπτυξη και τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους οδηγούν σε υψηλότερα κόστη για τις επενδυτικές τράπεζες.
Και παρ' όλο που οι διευκολυντικές πολιτικές από μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσαν να στηρίξουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, ο κίνδυνος για μεγαλύτερη επιβράδυνση έχει αυξηθεί, κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων.

Αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης

Οι επενδυτές έχουν επίσης επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους και στο spread μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, που έχει αντιστραφεί πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.
Το φαινόμενο θεωρείται ως ένδειξη επικείμενης ύφεσης και σύμφωνα με τη Moody's είναι ένας ακόμα κίνδυνος για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης