Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η Αργεντινή εξέθεσε ανεπανόρθωτα το ΔΝΤ – Η απειλή νέας χρεοκοπίας και ο ρόλος του Ταμείου

Πώς η Αργεντινή εξέθεσε ανεπανόρθωτα το ΔΝΤ – Η απειλή νέας χρεοκοπίας και ο ρόλος του Ταμείου
Η οικονομία της Αργεντινής καταρρέει και το Ταμείο αναζητά τρόπους να σώσει το δάνειο των 56 δισ. δολαρίων που έχει δώσει
Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019 η νέα οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Kopinath, έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Όταν ο παρουσιαστής της εκπομπής, Steve Liesman, την ρώτησε «τι θα κάνετε με την περίπτωση της Αργεντινής;», δεν έδωσε κάποια ουσιαστική απάντηση.
Η αιτία πολύ απλή.
Το ΔΝΤ δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι θα κάνει και εάν η Αργεντινή χρεοκοπήσει θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα… φέσι ύψους 56 δισ. δολαρίων, δηλαδή όσο το ύψος του δανείου που έδωσε στην πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής το 2018.
Σε περίπτωση που τελικά η Αργεντινή χρεοκοπήσει δεν θα είναι η πρώτη φορά που πραγματικά διαπομπεύει το ΔΝΤ, καθώς αυτό έχει συμβεί και στις αρχές του 21ου αιώνα.
Η κυβέρνηση Macri δεν κατόρθωσε, παρά τις μεγάλες ελπίδες και τα αρχικά συγχαρητήρια όλων, να επιτύχει τους στόχους της, με αποτέλεσμα την προηγούμενη εβδομάδα το νόμισμα της χώρας, πέσο να υποχωρήσει 20% έναντι του δολαρίου και τα ομόλογά της να καταρρεύσουν, αυξάνοντας το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας κατά 80%.
Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ έφθασε το Σάββατο 24/8 στην Αργεντινή και προσπαθεί να κατανοήσει τόσο ποιο είναι το οικονομικό σχέδιο της νυν κυβέρνησης και ποιο θα είναι το οικονομικό σχέδιο της επόμενης, εάν τελικώς στις εκλογές επικρατήσει ο Alberto Fernandez, ο οποίος φαίνεται να είναι λιγότερο φιλικός προς τις αγορές και τη φιλελεύθερη οικονομία απ’ ότι ο Macri.
Στην πραγματικότητα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ εξετάζει εάν τελικά θα δώσει ή όχι στην Αργεντινή την επόμενη δόση του δανείου, που έχει προγραμματιστεί να εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο 2019.
Σαφώς δεν μπορεί να στηριχθεί σε αυτήν του την απόφαση στην πορεία της οικονομίας.

Ούτε φυσικά σε αυτήν του πληθωρισμού

Την ίδια ώρα, μόλις τα σημάδια της κατάρρευσης από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική – έμπνευσης ΔΝΤ- άρχιζαν να εμφανίζονται ο Macri έσπευσε να λάβει μέτρα χαλάρωσής του και ως εκ τούτου οι στόχοι που είχαν τεθεί δεν επιτεύχθηκαν.
Επιπρόσθετα η κεντρική τράπεζα της χώρας κάνει τα πάντα, με συνεχείς παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, ώστε να συγκρατήσει την κατάρρευση του πέσο.

Βέβαια, όπως σημειώνει και ανάλυση του Bloomberg, το ΔΝΤ, μετά το σχετικό φιάσκο της ελληνικής κρίσης, έχει υιοθετήσει πιο σκληρά κριτήρια για την εκταμίευση των δόσεων και την παροχή δανείων.
Όμως η Αργεντινή δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανένα εξ αυτών των κριτηρίων και το πιθανότερο είναι ότι το ΔΝΤ θα βρεθεί στην ίδια θέση που βρέθηκε πριν από σχεδόν δύο 10ετίες όταν όλοι το κατηγορούσαν ανοιχτά για την κατάρρευση της Αργεντινής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης