Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί ο Trump να επανα-βιομηχανοποιήσει τις ΗΠΑ χωρίς να ανατινάξει τον υπόλοιπο κόσμο;

Μπορεί ο Trump να επανα-βιομηχανοποιήσει τις ΗΠΑ χωρίς να ανατινάξει τον υπόλοιπο κόσμο;
Τι σημαίνει η αποσύνδεση από την κινεζική αγορά που επιθυμεί ο Donald Trump
Το τι έχει στο μυαλό του ο D. Trump όταν αναφέρεται σε "συνομιλίες για το εμπόριο" παραμένει άγνωστο. Έχει προωθήσει ξεκάθαρα την επανα-βιομηχανοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό συνεπάγεται την αποσύνδεση από τις γραμμές τροφοδοσίας της Κϊνας.
Αυτό που διακυβεύεται σε όλες αυτές τις συμπαιγνίες όπως η G7 είναι αυτές οι γραμμές τροφοδοσίας που διατηρούν το παγκόσμιο παιχνίδι.
Οι πιο σημαντικοί διανέμουν το πετρέλαιο παγκοσμίως. Η Κίνα εισάγει περίπου 10 εκ. βαρέλια την ημέρα, ενώ παράγει λιγότερα από 4 εκ. βαρέλια ημερησίως. Μόνο το 15% από τις εισαγωγές της έρχονται από την γείτονα Ρωσία. Το υπόλοιπο το εισάγει από την Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ν. Αμερική.
Η κινεζική φόρμουλα είναι απλή: πετρέλαιο μέσα, εξαγωγές έξω. Εδώ και δεκαετίες ακολουθούν αυτήν την τακτική και τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Οι ΗΠΑ παράγουν περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα. Περίπου 20 εκ. ημερησίως όμως χρησιμοποιούνται, κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ενεργειακά ανεξάρτητες. Τα 6,5 εκ. της αμερικανικής παραγωγής είναι σχιστολιθικό πετρέλαιο. Οι εταιρείες που ασχολούνται με αυτό χάνουν χρήματα, λόγω κόστους.
Η δε Ευρώπη βρίσκεται κοντά στην εξάντληση του πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Το σχέδιο της Γερμανίας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν φαίνεται να απέδωσε. Η επόμενη οικονομική αποτυχία θα αφορά το πετρέλαιο.
Στις ΗΠΑ, όπου η δημοκρατία αντιπροσωπεύεται κυρίως από χαμηλες δεξιότητες σκέψεις, η μνήμη πριν από την ηλεκτρική ενέργεια και το τρεχούμενο νερό έχει περάσει κατά πολύ. 
Το κλείσιμο στην κινεζική αγορά μπορεί να ανατινάξει το σύστημα της Κίνας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα απορρυθμίσει και τις οικονομίες του υπόλοιπου κόσμου.
Το πιθανότερο είναι ότι όλα τα προηγμένα έθνη θα βουλιάξουν μαζί. Ο όλεθρος του Make America Great Again δείχνει ότι δεν θα ο κόσμος δεν είναι πλέον ένας ασφαλής χώρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης