Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Χωρίς κοινό ανακοινωθέν – Macron: Συμφωνία με ΗΠΑ για φόρο στην τεχνολογία – Trump: Θέλω ισχυρό Ιράν - Η Κίνα υποτιμά το γουάν

tags :
Σύνοδος G7: Χωρίς κοινό ανακοινωθέν – Macron: Συμφωνία με ΗΠΑ για φόρο στην τεχνολογία – Trump: Θέλω ισχυρό Ιράν - Η Κίνα υποτιμά το γουάν
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν στα περισσότερα θέματα οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου, στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία
Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) χωρίς κοινό ανακοινωθέν η Σύνοδος Κορυφής της G7 στη Γαλλία, με τις συνομιλίες των ηγετών να επικεντρώνονται στα κρίσιμα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής οικονομίας.
Παρά τη συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για την επιβολή φόρου στις τεχνολογικές εταιρείες –κάποια στιγμή στο μέλλον- εν γένει η Σύνοδος (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα) δεν έβγαλε κάποιες σημαντικές ειδήσεις, ενώ η απουσία κοινού ανακοινωθέντος δείχνει και τις μεγάλες διαφορές που χωρίζουν τους ηγέτες.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας και οικοδεσπότης της Συνόδου, Emmanuel Macron και ο Αμερικανός ομόλογός του, Donald Trump διατήρησαν ήπιους τόνους, ενώ επικεντρώθηκαν σε θέματα που ενδιαφέρουν κατά μόνας τις δύο χώρες.

Macron: Υπάρχει συμφωνία για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Macron ανακοίνωσε ότι βρέθηκε "μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ". Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.
Επίσης ο Macron υποστήριξε ότι μία συμφωνία για το φλέγον ζήτημα του Ιράν κρίνεται πιθανή αν οι πρόεδροι Hassan Rouhani και Donald Trump συναντηθούν και συνομιλήσουν.
Επί αυτού, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως ο Hassan Rouhani προτίθεται να συναντηθεί με ηγέτες των δυτικών κρατών.
Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος της G7 χωρίς κοινό ανακοινωθέν - Trump: Θέλω ισχυρό Ιράν, δεν επιδιώκω αλλαγή καθεστώτος

Trump: Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον ΠΟΕ – Η Κίνα υποτιμά το γουάν

Τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις γύρω από τις μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, χωρίς να παραλείψει για ακόμη μία φορά να επιτεθεί στην Κίνα, εν μέσω επιδείνωσης των εμπορικών εντάσεων.
Όπως είπε, στον απόηχο της Συνόδου των G7, η Κίνα επιθυμεί «απεγνωσμένα» μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς δεν «μπορεί να αντέξει την απώλεια 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα».
Παράλληλα, αφού επανέλαβε ότι το Πεκίνο χειραγωγεί το γουάν, ανέφερε ότι μία συνέχεια της εμπορικής διένεξης θα προκαλέσει τριγμούς στην κινεζική οικονομία.
«Θα προχωρήσουμε σε συμφωνία μόνο αν είναι δίκαιη για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά στο Ιράν, ο Ρεπουμπλικάνος εξέφρασε το «θετικό» του προαίσθημα και σημείωσε πως θα δει τον πρόεδρο Rouhani «υπό τις κατάλληλες συνθήκες», απαντώντας σε ανάλογες δηλώσεις του Emmanuel Macron.
Τέλος, είπε ότι επί του παρόντος δεν εξετάζονται δασμοί στις εισαγωγές οχημάτων από την Ιαπωνία.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο κ. Trump υποστήριξε ότι «επιθυμώ ένα ισχυρό Ιράν και δεν επιδιώκω καμία αλλαγή του καθεστώτος υποστήριξε», ο οποίος πάντως επεσήμανε πως είναι απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο ζουν οι Ιρανοί.
«Επιδιώκω ένα καλό, ισχυρό Ιράν, δεν θέλουμε μια αλλαγή καθεστώτος.
Έχετε δει πως αυτό λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια, και δεν έχει υπάρξει και τόσο καλό» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Trump, ο οποίος τόνισε ότι δεν τον εξέπληξε η πρόσκληση της Γαλλίας στον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Javad Zarif και η παρουσία του στη Σύνοδο, καθώς όπως είπε, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τον είχε ενημερώσει και μάλιστα είχε ζητήσει τη σύμφωνη γνώμη του.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι δεν ήθελε να συναντηθεί με τον Zarif, αναφέροντας πως είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συνάντηση.
«Ήξερα ότι θα ερχόταν και σέβομαι το γεγονός ότι ήρθε.
Επιδιώκουμε να ξανακάνουμε το Ιράν πλούσιο ξανά, ας τους αφήσουμε να είναι πλούσιοι, ας τους αφήσουμε να τα πάνε καλά, εάν το θέλουν» είπε ο Trump, τονίζοντας ότι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ για το Ιράν είναι πολύ απλό, να μην γίνουν πυρηνική δύναμη.
«Πρέπει να σταματήσουν την τρομοκρατία.
Πιστεύω ότι θα αλλάξου, πραγματικά το πιστεύω.
Έχουν την ευκαιρία» είπε ο Trump.
Επίσης, σημείωσε ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται κοντά σε εμπορική συμφωνία.
Επέμεινε δε, ότι είναι ο πιο «περιβαλλοντιστής» πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, παρά τα όσα του προσάπτουν.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε μια συμφωνία με την ΕΕ παρεμπιπτόντως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας σκωπτικά:
«Δεν θέλουν δασμούς, είναι πολύ απλό».
«Είμαι περιβαλλοντιστής…
Πιο περιβαλλοντιστής από πολλούς…
Ο μεγαλύτερος περιβαλλοντιστής πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ.
Θέλω τον καθαρότερο αέρα και το καθαρότερο νερό στη Γη» ανέφερε.
«Είμαι περιβαλλοντιστής και πολλοί δεν το καταλαβαίνουν, ξέρω περισσότερα για το περιβάλλον από πολλούς.
Θέλω τις ΗΠΑ πλούσιες» υποστήριξε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως δεν μετείχε στις συνομιλίες των G7 για την κλιματική αλλαγή.
«Νιώθω ότι οι ΗΠΑ έχουν έναν τεράστιο πλούτο.
Ζωντάνεψα αυτόν τον πλούτο…
Είμαστε ο πρώτος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο και σύντομα θα είμαστε με μεγάλη διαφορά.
Δεν πρόκειται να απολέσω αυτό τον πλούτο, δεν πρόκειται να τον χάσω για όνειρα, ανεμόμυλους, που ειλικρινά δεν δουλεύουν τόσο καλά», τόνισε.

Image

O Donald Trump ενδέχεται να προσκαλέσει τον Vladimir Putin στην επόμενη G7

Νέο παράθυρο επανεξέτασης της συμμετοχής της Ρωσίας στη Σύνοδο της G7 άνοιξε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, καθώς, όπως ανακοίνωσε μετά τη λήξη της Συνόδου στο Μπιαρίτζ, ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στην επόμενη σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μολονότι η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
«Ασφαλώς θα μπορούσα να τον προσκαλέσω», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν ρωτήθηκε για την παρουσία του Putin.
Διευκρίνισε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος ηγέτης, τον οποίο χαρακτήρισε «υπερήφανο άνδρα», θα δεχόταν την πρόσκληση.
Την περασμένη εβδομάδα ο Donald Trump τάχθηκε υπέρ της επανένταξης της Ρωσίας στην G7, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν η Μόσχα προσκληθεί να ενταχθεί και πάλι στην Ομάδα, «θα δεχτεί την πρόσκληση».

Η απάντηση Macron για τα περί πρόσκλησης της Ρωσίας 

Οι ηγέτες των κρατών της G7 δεν πέτυχαν συναίνεση για να προσκαλέσουν τη Ρωσία στην επόμενη σύνοδο κορυφή της Ομάδας των Επτά που θα γίνει στις ΗΠΑ, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ανακοίνωσε, με τη λήξη της συνόδου κορυφής της G7, ότι ενδέχεται να προσκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στην σύνοδο, που θα διεξαχθεί το 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Ρωσία έχει αποκλειστεί από την Ομάδα από το 2014, λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.
Ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε ότι Παρίσι και Βερολίνο θα διοργανώσουν μέσα στον Σεπτέμβριο μια σύνοδο κορυφής των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία.
«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια χρήσιμη σύνοδο κορυφής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς, προσθέτοντας ότι θα οριστεί μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου, σε συνεννόηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, τον Ρώσο πρόεδρο και τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Συνάντηση Trump με Merkel

Στις συνομιλίες που είχε νωρίτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι συζήτησαν μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ.
«Η ΕΕ είναι τόσο σκληρή όσο και η Κίνα στα θέματα εμπορίου.
Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξετάσω δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα» είπε ο Trump, ο οποίος χαρακτήρισε παραγωγική τη Σύνοδο Κορυφής της G7.
«Φτάσαμε σε συμφωνία σε πολλά θέματα με τη Merkel συμπεριλαμβανομένου και του εμπορίου»  υποστήριξε ο Trump, επισημαίνοντας ότι υπήρξε συμφωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας ότι το Ιράν δεν πρέπει ποτέ να είναι πυρηνική δύναμη.
Από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι είχε μια παραγωγική συζήτηση με τον Trump για το Ιράν, αν και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος για το εν λόγω θέμα.
Image

Συμφωνία για Αμαζόνιο

Οι G7 συμφώνησαν όλοι ότι οι χώρες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας θα πρέπει να λάβουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Πραγματοποιούνται επαφές από τις αντιπροσωπείες μας με όλες τις χώρες της Αμαζονίας ώστε να μπορέσουμε να οριστικοποιήσουμε πολύ σαφείς τεχνικές και οικονομικές δεσμεύσεις», είπε στους δημοσιογράφους ο οικοδεσπότης της συνόδου στην Μπιαρίτς της Γαλλίας.
Η αναδάσωση είναι επίσης απαραίτητη, αλλά υπάρχουν «διάφορες οπτικές» μεταξύ των ηγετών «επειδή όλο το ζήτημα εξαρτάται από τις χώρες της Αμαζονίας», που εύλογα θεωρούν σημαντική την εθνική τους κυριαρχία, είπε ο Macron.
«Ωστόσο το διακύβευμα στην Αμαζονία γι αυτές τις χώρες και για τη διεθνή κοινότητα, αναφορικά με την βιοποικιλότητα, το οξυγόνο, την μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι τέτοιο ώστε θα πρέπει να γίνει αυτή η αναδάσωση», προειδοποίησε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι  τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας για την προστασία του Αμαζονίου και ενώ ξεσπούν  εκατοντάδες νέες πυρκαγιές, ζήτησε το Σάββατο 24/8 ο πρόεδρος της Κολομβίας, I. Ducke.
Η σύνοδος, η οποία ξεκίνησε το Σάββατο 24/8, πρόκειται να ολοκληρωθεί το απόγευμα της Δευτέρας 26/8 και μάλιστα, ο Γάλλο πρόεδρος E. Macron έχει προγραμματίσει να παρουσιάσει τον απολογισμό της συνόδου αυτής στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 στις 20:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδας).

Τελεσίγραφο Johnson σε Tusk

Τελεσίγραφο στην ΕΕ έδωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson κατά στη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στη Σύνοδο των G7 στη Γαλλία.
Όπως του είπε «η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».
Ο Johnson υπογράμμισε στον Tusk ότι εξακολουθεί να προτιμά την επίτευξη συμφωνίας με την ΕΕ και επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να συνομιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ.
Οι δύο άνδρες, που είχαν λεκτικές κόντρες πριν από τη σημερινή (25/8) τους συνάντηση θα συναντηθούν εκ νέου τον επόμενο μήνα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Ως προς τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Johnson χαρακτήρισε δύσκολο να ικανοποιηθεί η επιθυμία των ΗΠΑ για μια εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit.
Στην πρώτη του συνάντηση με τον Donald Trump ως πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Johnson συζήτησε μτ ον Trump για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ανάμεσά τους και για το εμπόριο.
Σε συνεντεύξεις του στα βρετανικά τηλεοπτικά μέσα στη συνέχεια, ο Johnson είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνάψουν συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.
"Σε πολλά χρόνια θα ήταν υπερβολή, αλλά το γίνουν όλα μέσα σε έναν χρόνο θα είναι δύσκολο", είπε ο Johnson στο BBC.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες να συμφωνήσει η Βρετανία με την ΕΕ για το διαζύγιο βελτιώνονται, αλλά η κατάσταση είναι "επισφαλής".

Συνάντηση Johnson με Trump: Εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας μετά το Brexit

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του B. Johnson , με τον Αμερικανό πρόεδρο, D. Trump, βρέθηκε το ζήτημα του Brexit.
Μάλιστα, o Johnson θα έχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Μπιαρίτς της Γαλλίας συνάντηση και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk, στον οποίο θα πεί ότι σε περίπτωση αποχώρησης της Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 δισ. λίρες (9,95 δισεκ. ευρώ) αντί για τις 39 δισ. λίρες (43 δισεκ. ευρώ) που συμφώνησε η προκάτοχός του T. May, όπως μετέδωσε το Sky News.
Για σύναψη μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας των ΗΠΑ με τη  Βρετανία,  μετά το Brexit, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, B. Johnson, την Κυριακή 25/8, στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία.
Ο D. Trump υποσχέθηκε ότι θα συνάψει με τη Βρετανία, μετά το "διαζύγιό" της με την ΕΕ,  «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», ενώ τόνισε ότι ο B. Johnson είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ. Ειδικότερα, κληθείς ο Trump να μιλήσει για το τι συμβουλεύει B. Johnson όσον αφορά το Brexit, είπε ότι «δεν χρειάζεται συμβουλές, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για τη δουλειά».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, B. Johnson,  από την πλευρά του, χαρακτήρισε δύσκολες τις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο  ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά.
Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν «μια φανταστική εμπορική συμφωνία, μόλις αρθούν τα εμπόδια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης