Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,4% ο DAX

Οριακά κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,4% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 371,28 μονάδες
Με οριακά κέρδη έκλεισαν σήμερα 26/8 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που σημειώθηκαν ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, μετά τη νέα κλιμάκωση που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% στις 371,28 μονάδες, με τον κλάδο αυτοκινήτων να σημειώνει σημαντικά κέρδη 1,11%.
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε +0,4% στις 11.658,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε άνοδο 0,45% στις 5.351,02 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη +0,99% και τις 20.676,83 μονάδες.
Image
Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό, λόγω αργίας.
Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχει πυροδοτήσει ανησυχίες αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας
οικονομίας, μετά από την ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς 5% με 10% σε πάνω από 5.000 αμερικανικά προϊόντα.
Image
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών συνολικής αξίας 250 δισ. δολ. από 25% στο 30%, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει σε αύξηση των δασμών στις εισαγωγές αγαθών συνολικής αξίας 300 δισ. δολ. από 10% στο 15%, με τη σχετική απόφαση να εφαρμόζεται από την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα μια εμπορική συμφωνία, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι -έπειτα από σχετικό αίτημα του Πεκίνου- οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύντομα.
Image
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα επικοινώνησε με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές και ζήτησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Θα αρχίσουμε σύντομα τις διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», τόνισε ο Trump, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τους δασμούς στην Κίνα.
Αργότερα, μιλώντας μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των G7, ο Trump επανέλαβε ότι η Κίνα επιθυμεί «απεγνωσμένα» μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, καθώς, όπως τόνισε, δεν «μπορεί να αντέξει την απώλεια 3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Κίνα μόνο αν είναι δίκαιη για τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, το Πεκίνο διέψευσε τα περί τηλεφωνικών επικοινωνιών με το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν έχει γνώση του θέματος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η εμπορική αντιπαράθεση πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Εν τω μεταξύ, στήριξη στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφεραν και οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει εκ νέου στην οικονομία, μετά και τη νέα πτώση που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία για τον Αύγουστο του 2019, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo υποχώρησε στις 94,3 μονάδες - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2012- από 95,8 τον Ιούλιο του 2019.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης