Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: «Ναι» επί της αρχής από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα

tags :
Βουλή: «Ναι» επί της αρχής από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, εξέφρασε επιφυλάξεις για ορισμένα άρθρα
Με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης - πλην του ΚΚΕ που καταψηφίζει- να ξεκαθαρίζουν ότι υπερψηφίζουν επί της αρχής και να επιφυλάσσονται για «ορισμένα προβληματικά άρθρα», συνεχίζεται στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
«Άκρως σημαντικό για την εθνική αξιοπιστία της χώρας, αλλά και για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Κότσηρας.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις και θα δηλώσει «παρών» σε ορισμένες προβληματικές διατάξεις μεταξύ των οποίων τα άρθρα, 12, 17, 22,24, 31-34, 46 και 49.
Ο κ. Κατρούγκαλος αναγνώρισε τον κίνδυνο καταδίκης της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί ταυτόχρονα και αντεργατικές λογικές.
«Στην πραγματικότητα επιδεινώνεται η θέση του εργαζόμενου. Θεωρείται ότι εκ των προτέρων έχει συναινέσει στη χρήση των προσωπικών του δεδομένων από τον εργοδότη.
Το αρχικό άρθρο 27 αναγνώριζε στον εργοδότη ακόμη και τη δυνατότητα ανακριτικών αρμοδιοτήτων έναντι του εργαζόμενου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος.
Η εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τάχθηκε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκλεισε τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Μίλησε, επίσης, για αναιτιολόγητη καθυστέρηση που δημιούργησε ζητήματα, όχι μόνο στα πρόστιμα αλλά και στο επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ενώ επισήμανε ότι ένα μεγάλο τμήμα του νομοσχεδίου είναι προβληματικό, καθώς εφαρμόζει άκριτα το γερμανικό μοντέλο.
Για νέο σύστημα φακελώματος με συλλογή και ανταλλαγή γενετικών δεδομένων, έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.
«Είναι ένα κατασταλτικό και αντιδραστικό νομοσχέδιο. Οι εξαιρέσεις είναι τέτοιας έκτασης που αναιρούν κάθε προστασία δεδομένων.
Εγκρίνεται και προληπτικό φακέλωμα και φακέλωμα του εργαζομένου, όπως και παρακολούθησης του μέσω δήθεν της συγκατάθεσής του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Μανωλάκου.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εντυπωσιασμού και τόνισε ότι έκανε πλέον κανόνα της το «κατεπείγον», θέλοντας να καλύψει βιαστικές της ενέργειες, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτο οι τράπεζες να φακελώνουν πολίτες, ενώ οι τελευταίοι πλήρωσαν για να τους σώσουν.
Η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, ωστόσο, θα καταψηφίσει τα προβληματικά άρθρα 14 και 16.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης