Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων η Κομισιόν - Στο επίκεντρο οι όροι για το υπερβάλλον χρέος

Προς αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων η Κομισιόν - Στο επίκεντρο οι όροι για το υπερβάλλον χρέος
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ
Έντονες διεργασίες συντελούνται στις Βρυξέλλες με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο απλοποίησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και τελικά χαμηλότερους στόχους όσον αφορά το χρέος, τροποποιώντας τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το έγγραφο, που κυκλοφορεί μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων κι είναι γνωστό ως "SGP 2.1", περιγράφει τους στόχους της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να απλοποιήσει τους κανόνες της Ευρωζώνης και να εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις πρωτεύουσές της απέναντι στην ικανότητα των Βρυξελλών να εξασφαλίσει την τήρησή τους.
Κατά το περασμένο έτος, οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επικρίσεις για τον χαλαρό τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το θέμα του ιταλικού προϋπολογισμού.
Η ανάγκη για απλοποίηση των κανόνων είναι αναγκαία και από το ίδιο το γεγονός ότι για την ερμηνεία του Συμφώνου της ΕΕ υπάρχει ένα εγχειρίδιο 108 σελίδων, το οποίο με τη σειρά του χρειάζεται αποκρυπτογράφηση.
Η συζήτηση όμως γίνεται τη στιγμή που οι οικονομίες της ευρωζώνης παρουσιάζουν επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενώ η Γερμανία έχει έρθει αντιμέτωπη με την ύφεση.
Οι υποστηρικτές του SGP υποστηρίζουν ότι οι εμπορικές εντάσεις, η απειλή του no deal Brexit και οι αφύσικες νομισματικές πολιτικές δείχνουν πως ήρθε η ώρα η ΕΕ να έχει σαφείς κανονισμούς που περισσότερο θα βοηθούν παρά να παρεμποδίζουν τη νομισματική πολιτική.

H πρόβλεψη για το χρέος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος είναι η αναθεώρηση του κανονισμού εντός 12 μηνών μετά την έναρξη της θητείας της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μία από τις σημαντικότερες προτεινόμενες μεταβολές στο έγγραφο αυτό αφορά τους κανόνες για το δημόσιο χρέος, που προβλέπει την εισαγωγή «ορθολογικών και βιώσιμων στόχων για μείωση του χρέους για τις πλέον ευάλωτες οικονομίες».
Προς το παρόν για τις εν λόγω χώρες απαιτείται μία μείωση του υπερβάλλοντος χρέους - με στόχο το 60% του ΑΕΠ και με ρυθμό μείωσης κατά ένα εικοστό ετησίως κατά μέσο όρο μέσα σε μία τριετία.
Πολλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως ο στόχος τούτος είαι ανέφικτος για πολλές κυβερνήσεις, ιδίως όταν οι οικονομίες επιβραδύνουν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Η Ursula von der Leyen έχει δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο «πως θα χρησιμοποιήσει όση ευελιξία της επιτρέπουν οι κανονισμοί» για να προωθήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Εν τούτοις στο σημείο αυτό υπάρχει μία βαθιά διαφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Βορείου Ευρώπης με επικεφαλής την Ολλανδία, που στηρίζουν τη λιτότητα και τον Νότο, που ζητεί μία διακριτική εφαρμογή των κριτηρίων του χρέους.
Άλλοι όπως ο Matteo Salvini στην Ιταλία έχουν επικρίνει το Σύμφωνο Σταθερότητας υποστηρίζοντας ότι περιορίζει την εθνική κυριαρχία.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, που επέβλεπε την εφαρμογή του Συμφώνου, ήταν πάντοτε αντίθετος στην χαλάρωσή του, τονίζοντας πως «υπάρχει μία περίπλοκη πολιτική συζήτηση, διότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις», μεταξύ των οποίων και εκείνων που θεωρούν πως «ήδη έχει υπάρξει πολλή χαλαρότητα» στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης