Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνει τους τακτικισμούς ο Trump - Πρόθυμος για διαπραγματεύσεις και συμφωνία με Κίνα - Διαψεύδει το Πεκίνο

Κλιμακώνει τους τακτικισμούς ο Trump - Πρόθυμος για διαπραγματεύσεις και συμφωνία με Κίνα - Διαψεύδει το Πεκίνο
Θετικός σε συμφωνία με την Κίνα εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, σε δηλώσεις του από τη Γαλλία
Σε μια προσπάθεια του να δέσει τα χέρια της Κίνας και να τη φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, προανήγγειλε από τη Γαλλία εμπορική συμφωνία αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι -έπειτα από σχετικό αίτημα του Πεκίνου- οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύντομα.
«Είχαμε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Κίνα, θέλουν εμπορική συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά o Trump σε δηλώσεις από τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η Κίνα επικοινώνησε χθες τη νύχτα με κορυφαίους αξιωματούχους αρμόδιους για το εμπόριο και μας είπε "ας επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".
Έτσι θα επιστρέψουμε στο τραπέζι και νομίζω ότι θέλουν κάνουν κάτι.
Έχουν πληγεί πολύ άσχημα αλλά καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι το σωστό που πρέπει να κάνουν και το σέβομαι αυτό,
Αυτό είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για τον κόσμο».
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν σύντομα.
«Θα αρχίσουμε σύντομα τις διαπραγματεύσεις και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία» τόνισε και συμπλήρωσε «θα αρχίσουμε να μιλάμε πολύ σοβαρά με την Κίνα».
Παράλληλα, δήλωσε ότι σέβεται τον πρόεδρο της Κίνας, Xi.
Μάλιστα, λίγο αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τους δασμούς στην Κίνα.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθυστερήσει τους δασμούς που έχει προαναγγείλει, ο ίδιος απάντησε «όλα είναι πιθανά».
Πάντως, ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα αυτή τη στιγμή είναι στην καλύτερη φάση που έχουν υπάρξει.
Κι όλα αυτά, ενώ μία ημέρα πριν (25/8/2019) ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τους τελευταίους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, κληθείς να σχολιάσει καταφατική αντίδραση του Αμερικανού προέδρου κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, και σε ερώτηση για το εάν έχει μετανιώσει για τους δασμούς στην Κίνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε: «Η απάντησή του έχει παρερμηνευθεί πολύ.
Ο πρόεδρος Trump απάντησε καταφατικά - επειδή λυπάται που δεν αύξησε περισσότερο τους δασμούς».

Η διάψευση από το Πεκίνο 

Από την πλευρά του, το Πεκίνο διέψευσε τα περί τηλεφωνικών επικοινωνιών με το κινεζικό υπουργείου Εξωτερικών να δηλώνει ότι δεν έχει γνώση του θέματος.
Πάντως και το ΥΠΕΞ της Κίνας υποστηρίζει ότι η εμπορική αντιπαράθεση πρέπει να επιλυθεί μέσω της διαπραγμάτευσης και επισημαίνει ότι η Κίνα επιθυμεί συνομιλίες που να βασίζονται σε αμοιβαίο σεβασμό.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να λάβει περισσότερα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα του σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιμείνουν στην επιβολή δασμών κατά των κινεζικών προϊόντων διατύπωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, υποστηρίζοντας πως αντιτίθεται στην επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ και ότι η επιβολή των αμερικανικών δασμών παραβιάζει τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι πρόεδροι Donald Trump και Xi Jinping κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας.

Mnuchin (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Εάν η Κίνα συμφωνούσε σε μια δίκαιη σχέση, θα υπογράφαμε στο λεπτό την εμπορική συμφωνία

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, τόνισε ότο εάν η Κίνα συμφωνούσε να είχε μια δίκαιη και ισορροπημένη σχέση με τις ΗΠΑ, τότε θα υπογραφάμε στο λεπτό μια εμπορική συμφωνία.
«Δεν έχουμε ελεύθερο εμπόριο με αυτούς.
Είναι δρόμος μιας μόνο κατεύθυνσης.
Αυτοί έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις αγορές μας, στις επενδύσεις μας, στις επιχειρήσεις μας.
Εμείς δεν έχουμε το ίδιο πράγμα εκεί.
Αυτός είναι ο μόνος λόγος που βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση με την Κίνα.
Εάν η Κίνα συμφωνούσε σε μια δίκαιη και ισορροπημένη σχέση, θα υπογράφαμε στο λεπτό τη συμφωνία» υποστήριξε ο Mnuchin από το περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7, όπως μεταδίδει το CNBC.
«Κάποιες φορές χρειάζεται να παίρνεις αυστηρά μέτρα» είπε ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow αναφέροντας πως οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά την έκκληση του Trump να εγκαταλείψουν την Κίνα.
«Ελάτε πίσω στην Αμερική, έχουμε το καλύτερο φορολογικό σύστημα, έχουμε το καλύτερο κανονιστικό σύστημα, είναι ένα μέρος για να βγάλεις εύκολα χρήματα, ένα μέρος με την καλύτερη τεχνολογία.
Ελάτε σπίτι.
Αυτό είναι που λέει ο πρόεδρος» υποστήριξε από την πλευρά του ο Kudlow.

Liu He (Κίνα): Θέλουμε επίλυση της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ μέσω ήρεμων διαπραγματεύσεων

Υπέρ της επίλυσης της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ τάχθηκε σήμερα (26/8/2019) και η Κίνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας, Liu He, να δηλώνει ότι είναι αντίθετος σε κάθε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.
Σε δηλώσεις του ο He, ο οποίος ηγείται της διαπραγματευτικής ομάδας στης Κίνας στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υποστήριξε πως κανείς δεν επωφελείται από έναν εμπορικό πόλεμο.
«Είμαστε αποφασισμένοι να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας σε ένα ήρεμο κλίμα και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε όποια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου δεν είναι προς όφελος ούτε της Κίνας ούτε των ΗΠΑ ούτε προς το συμφέρον κανενός σε όλον τον κόσμο» υπογράμμισε ο Liu He, τονίζοντας πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι καλοδεχούμενες στην Κίνα.
Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ανακοίνωσε επιπρόσθετους δασμούς σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα ύψους 550 δις ευρώ, ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τους δασμούς που επέβαλλε το Πεκίνο σε αμερικάνικα προϊόντα ύψους 75 δις ευρώ.
Η επίσημη κινεζική εφημερίδα China Daily τονίζει σε άρθρο της ότι «ουδέποτε θα επιτραπεί» στην Ουάσινγκτον να «ορίσει τη μοίρα της Κίνας».
«Γίνεται αναμφίβολα ολοένα πιο σαφές ότι ο πόλεμος δασμών της κυβέρνησης Trump έχει πολιτικά κίνητρα.
Αυτό που αξιώνει η Ουάσινγκτον από τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο είναι να δηλώσει ευτυχής στον ρόλο του δεύτερου βιολιού και να εκτελεί πειθήνια τις απαιτήσεις της.
Η Ουάσινγκτον ανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρωτοβουλία να κλιμακώσει τη σύγκρουση, με την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα πετάξει την πετσέτα το συντομότερο δυνατό.
Αλλά το Πεκίνο θεωρεί τον εμπορικό πόλεμο αναπόφευκτη δοκιμασία διά πυρός» από την οποία η Κίνα «θα βγει πιο δυνατή» υποστηρίζει η China Daily.

Οι... τελευταίοι δασμοί

Πάντως, υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν και συγκεκριμένα την Παρασκευή (23/8/2019) Κίνα και ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή νέων δασμών.
Αρχικά, η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους 75 δισ. δολ. σε προϊόντα από τις ΗΠΑ καθώς και την επαναφορά των τελών στα αμερικανικά αυτοκίνητα.
Ειδικότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς από 5% έως 10% σε αμερικανικά αγαθά συνολικής αξίας 75 δισ. δολ. σε δύο φάσεις, με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου.
Ανακοίνωσε επίσης την επιβολή δασμών 25% στα αμερικανικά αυτοκίνητα και 5% στα ανταλλακτικά, με ισχύ από 15 Δεκεμβρίου.
Η «απάντηση» από τις ΗΠΑ δεν άργησε να έρθει με την Ουάσιγκτον να ανακοινωνει ότι αρχής γενομένης από 1η Οκτωβρίου, οι δασμοί σε βάρος κινεζικών εισαγωγών αξίας 250 δισ. δολαρίων θα αυξηθούν στο 30%, από 25% προηγουμένως.
Ξεχωριστά, οι εναπομείνασες εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων που επιβαρύνονται με δασμό 10% από την 1η Σεπτεμβρίου, θα φορολογούνται τώρα με συντελεστή 15%.
Μάλιστα, ο Trump μέσω του... twitter γνωστοποίησε ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές εταιρείες να βρουν εναλλακτικές έναντι της Κίνας.
«Δεν χρειαζόμαστε την Κίνα και, ειλικρινά, θα είμαστε πολύ καλύτερα χωρίς εκείνους.
Τα τεράστια ποσά χρήματος που έκλεβε η Κίνα από τις ΗΠΑ, χρόνο με το χρόνο, για δεκαετίες, πρέπει να σταματήσουν και θα σταματήσουν.
Οι σπουδαίες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν επομένως πάρει εντολή να αρχίσουν άμεσα να αναζητούν εναλλακτικές έναντι της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων της επιστροφής τους στο σπίτι και της παραγωγής των προϊόντων τους στις ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης