Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι δύο κρυφοί άσσοι της Centric – Με υψηλό discount διαπραγματεύεται η μετοχή

tags :
Οι δύο κρυφοί άσσοι της Centric – Με υψηλό discount διαπραγματεύεται η μετοχή
Τα μετρητά της εισηγμένης υπολείπονται ελάχιστα της κεφαλαιοποίησης – Δύο εκτιμήσεις για το ξενοδοχείο στη Μύκονο και τα τυχερά παιχνίδια κρουαζιέρας
Τα τελευταία 2 χρόνια, η διοίκηση του ομίλου Centric έχει σηκώσει τα μανίκια και παλεύει να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα, που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να το καταφέρνει.
Με την πώληση του κλάδου του «στοιχήματος», ο όμιλος άλλαξε οριστικά σελίδα με αποτέλεσμα να κάθεται πλέον σε ένα τεράστιο μαξιλάρι ρευστότητας, προσωρινά αναξιοποίητο, άνω των 20 εκατ. ευρώ (με βάση τα λεγόμενα από την ΓΣ, η εταιρεία πήρε και την τελευταία δόση των 5 εκατ. ευρώ), όταν η κεφαλαιοποίησή της μόλις και ξεπερνά τα 23 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή θέση θα πρέπει λογικά να ανέρχεται στην περιοχή των 31-32 εκατ. ευρώ (μέχρι 30/9 αποτελέσματα).
Ο όμιλος έδωσε βαρύτητα σε νέες δραστηριότητες και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα οφέλη, με την εξαιρετικά επιτυχή λειτουργία της εταιρείας διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών σε κρουαζιερόπλοια (FSM Holdings) και την λειτουργία του εξαιρετικού 5άστερου ξενοδοχείου boutique (Adorno Suites) στην Μύκονο.
Κάποιες άλλες δραστηριότητες (500 KW Φωτοβολταϊκό, Ταχυφαγείο και τομέας ακινήτων) είναι άνευ ουσίας προς το παρόν, λόγω των πολύ μικρών τους μεγεθών.
Ο όμιλος έχει επίσης επενδυμένο σε άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους ένα ποσό της τάξης των 3,5-4 εκατ. ευρώ και ερχόμαστε τώρα στους δύο άσσους του ομίλου: 1) Αναμένεται σημαντική συνεισφορά από το ξενοδοχείο, καθώς πέρσι δούλεψε την μισή σεζόν με 16 δωμάτια, ενώ φέτος είναι σε πλήρη λειτουργία 24 δωμάτια, ενώ παρέχονται πλήρεις παροχές έναντι ελάχιστων παροχών στην περσινή σεζόν.
Από μια αναζήτηση μέσω παραγόντων του τουρισμού αλλά και διαδικτυακή, το ξενοδοχείο έχει αποσπάσει εξαιρετικές αξιολογήσεις, ενώ φαίνεται ότι θα έχει εξαιρετικά υψηλή πληρότητα μέχρι και τον Οκτώβριο.
Οπότε γίνεται ότι εύκολα κατανοητό ότι οι περσινές ζημίες των 55 χιλ. ευρώ, ασφαλώς δεν θα επαναληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη και τις δαπάνες προώθησης, οι οποίες θα μειωθούν.
Είναι πολύ πιθανό μάλιστα να παρουσιάσει και σημαντική κερδοφορία.
2) Το δυνατό της κρυμμένο χαρτί όμως είναι η αποτίμηση της FSM (τυχερά παιχνίδια σε κρουαζιερόπλοια).
Η εταιρεία το 2018 παρουσίασε κύκλο εργασιών 1,81 εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 250 χιλ. ευρώ, έναντι 450 χιλ. ευρώ, καθώς η απόκτηση νέων πελατών είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κάποιων μη επαναλαμβανόμενων εξόδων.
Με την παραδοχή ότι η καθαρή κερδοφορία θα σταθεροποιηθεί σε επίπεδα άνω των 500 χιλ. ευρώ, η αποτίμηση των 875 χιλ. ευρώ(καθαρή θέση της εταιρείας) με την οποία αποτιμάται στα βιβλία, ασφαλώς και απέχει μακράν από την πραγματικότητα!
Δίνοντας μία συντηρητική τιμή στα 4-5 εκατ. ευρώ για την καλύτερη και μεγαλύτερη στο αντικείμενο εταιρεία παγκοσμίως, μας δίνει χοντρικά μία κρυφή υπεραξία των 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ έχουμε ήδη τον όμιλο να διαπραγματεύεται στα 23 εκατ. ευρώ με ένα discount της τάξης του 30% και τα μετρητά του να υπολείπονται ελάχιστα της κεφαλαιοποίησης.
Ουσιαστικά δηλαδή το πραγματικό discount της μετοχής ανέρχεται στο 40-45%, για μία αδάνειστη εταιρεία!
Εάν συνδυάσουμε και τις πρόσφατες μετοχικές ανακατατάξεις (ο 3ος μεγαλύτερος μέτοχος αγόρασε το 16,3% από τον 2ο μεγαλύτερο μέτοχο και ελέγχει πλέον το 26,3%), ασφαλώς και φαίνεται ότι έχουν αλλάξει και θα αλλάξουν ακόμα περισσότερα για τον όμιλο και απομένει να απεικονιστεί και στο ταμπλό…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης