Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με κορωνίδα το νέο αναπτυξιακό νόμο ετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για τη ΔΕΘ (7- 8/9)

Με κορωνίδα το νέο αναπτυξιακό νόμο ετοιμάζεται το Μέγαρο Μαξίμου για τη ΔΕΘ (7- 8/9)
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που αποτελεί την πρώτη ΔΕΘ, στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει ως πρωθυπουργός της χώρας δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης και την κατεύθυνση και τους στόχους που θα έχει η οικονομική πολιτική το 2020.
Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται και το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και δη πριν από τη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο νόμου καθώς με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει προσδοκά στην αναθέρμανση της οικονομίας ενώ παράλληλα αυτές θα αποτελέσουν και το κύριο επιχείρημα του πρωθυπουργού στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου, να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021.
Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα σε άλλα, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο συγκαταλέγονται:
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών και η συγκέντρωση αυτών σε one stop shop.
Η ανάθεση σε τρίτους και κυρίως στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου καθώς και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που υπάγονται σε αυτόν.
Ενώ το κράτος θα ασκεί τον ελεγκτικό ρόλο του όταν απαιτείται.
Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα αλλά και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.
Η δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη, που σημαίνει μια ηλεκτρονική βάση όλων των κρίσιμων γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Έτσι, με τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη ο πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του διαδικτύου, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως λόγου χάριν, οι ισχύουσες χρήσης γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
Την ίδια στιγμή, αδειοδοτήσεις οι οποίες προϋποθέτουν δεδομένα όπως άδειες δόμησης ή χωροθέτησης επενδύσεων θα εκδίδονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τα στοιχεία του ψηφιακού χάρτη. Έως ότου ολοκληρωθεί η εν λόγω παρέμβαση, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια.
Η ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης που αποτελεί πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, μέσα από την οποία θα διαμορφωθεί μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία καθώς και η δυνατότητα ανακαίνισης 20.000 διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται σε όλη τη χώρα.
Η άρση κάθε είδους γραφειοκρατικών εμποδίων, ανάμεσά τους και αυτών που έθετε το ΚΑΣ εμποδίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά πρότζεκτ και κυρίως η ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.
Η αλλαγή της ρύθμισης σε ότι αφορά την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών προκειμένου να προσδιορίζεται χρονικά πότε είναι αξιόλογη η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζόμενου από τον εργοδότη έτσι ώστε να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Ακόμη το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας και άλλες παρεμβάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσδοκά να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου προκειμένου να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή των παρεμβάσεων που περικλείονται σε αυτόν.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης