Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες προκλήσεις Erdogan: «Ιστορική και αποφασιστική» η στάση της Τουρκίας για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέες προκλήσεις Erdogan: «Ιστορική και αποφασιστική» η στάση της Τουρκίας για τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο
H Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της, είπε ο Erdogan
Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος διαμήνυσε, πως θα συνεχιστούν οι επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Τουρκία επέδειξε μια «ιστορική στάση» στην Ανατολική Μεσόγειο ο Erdogan την Κυριακή (25/8/2019).
«Η Τουρκία δείχνει αποφασιστική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Erdogan στη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη Τραπεζούντα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Erdogan σημείωσε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο για την προστασία των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων της.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία πραγματοποίησε τις δραστηριότητές της με δύο ερευνητικά σκάφη και πλοία γεωτρήσεων, φρεγάτες και αεροσκάφη στην περιοχή.
Εξάλλου και το Σάββατο (24/8) ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο Erdogan δήλωσε πως «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο στο έπακρο παρά τις απειλές της Δύσης».
Eπανέλαβε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επικρίνοντας την αντίθεσή των δυτικών κρατών στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ο Erdogan δήλωσε:
«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο στο έπακρο παρά τις δυτικές απειλές».
Λίγες ώρες αργότερα και κατά εγκαίνια αεροδρομίου στη Μαύρη Θάλασσα στη Ρεζούντα ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε τις προκλήσεις.
«Όταν βρούμε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο όλοι εκείνοι που μας αντιτίθενται τώρα θα σχηματίσουν ουρά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Erdogan.

Κατάσταση συναγερμού στην Αθήνα

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς στο ναύσταθμο του Ακσάζ έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.
Η συγκέντρωση των δυνάμεων αυτών συνέπεσε χρονικά με την προαναγγελία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, για την αποστολή ενός ακόμη σκάφους του «Oruc Reis» στην ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η «Realnews».
Αν και το τουρκικό σκάφος, παρά τις ανακοινώσεις Cavusoglu, ακόμη δεν έχει βγει στο Αιγαίο, η κινητικότητα που παρουσιάζει ο τουρκικός στόλος δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το νούμερο ένα σενάριο, που απασχολεί τους επιτελείς έχει να κάνει με το Καστελόριζο και την ενδεχόμενη τουρκική παρουσία πέριξ του νησιού, όπου πάντως υπάρχει ενισχυμένη δύναμη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ενδεικτικό της ετοιμότητας, που υπάρχει, είναι ότι μετά από πολύ καιρό με υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στον ναύσταθμο έχει εξασφαλιστεί διαθεσιμότητα πολεμικών πλοίων, που αγγίζει το 100%.
Ειδικά για τις φρεγάτες του Στόλου έγινε τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν.
Η τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο έχει αναγκάσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πολύμηνη κατάσταση επιφυλακής, η οποία κοστίζει σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού αλλά και οικονομικά.
Αυτός ο πόλεμος φθοράς είναι ένας από τους στόχους της τουρκικής στρατηγικής, με την Άγκυρα να έχει το πλεονέκτημα της επιλογής του χρόνου εκδήλωσης μίας κρίσης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης