Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η κυβέρνηση φέρνει αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο 10 υπουργείων με σαρωτικές ρυθμίσεις – Στόχος η πρόκληση ενός επενδυτικού σοκ

Η κυβέρνηση φέρνει αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο 10 υπουργείων με σαρωτικές ρυθμίσεις – Στόχος η πρόκληση ενός επενδυτικού σοκ
Οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές, ώστε να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που προσδοκά η κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας
Σαρωτικό πολυνομοσχέδιο, που άπτεται των αρμοδιοτήτων 10 υπουργείων με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων έρχεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Βάσει των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου αίρονται χωροταξικά, πολεοδομικά, αρχαιολογικά και άλλα εμπόδια κατά τα πρότυπα του Ελληνικού, όπως γράφει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής».
Επίσης προσφέρονται ισχυρά κίνητρα για στρατηγικά projects και συμμετοχή σε επιχειρηματικά πάρκα. 
Δημιουργούνται ψηφιακοί χάρτες και τράπεζα γης.
Απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις και ελευθερώνεται πλήρως η αγορά εργασίας.
Το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου θα τεθεί προς διαβούλευση πριν από τη ΔΕΘ και οι διατάξεις του κινούνται στο πνεύμα της προεκλογικής δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, η κυβέρνησή του θα σαρώσει όλα τα εμπόδια που αποτρέπουν τους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. 
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τέτοια ευρύτητα θεμάτων και σε τόση λεπτομέρεια, ώστε υπάρχει η σκέψη να «κοπεί» στα δύο και ορισμένα ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον να περιληφθούν σε δεύτερο νομοθέτημα που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή.
Οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές, ώστε να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που προσδοκά η κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Παράλληλα θα αποτελέσουν το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στις συνομιλίες του με Ευρωπαίους ηγέτες για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021 σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των φόρων και τις υπόλοιπες αλλαγές που θα επιφέρει το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων το αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

-     Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω σε διάφορους τομείς.

-    Την ανάθεση σε τρίτους, κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων.

-    Τη δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, μίας ηλεκτρονικής βάσης όλων των γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας.

-    Την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Θα διαμορφωθεί μία αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, με τη δυνατότητα ανακαίνισης των 20.000 διατηρητέων στη χώρα.

-    Την άρση κάθε είδους γραφειοκρατικών εμποδίων περιλαμβανομένων και αυτών που έθετε το ΚΑΣ.

-    Την επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά projects, ιδίως την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.

-    Την  επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, που αφορούν τη νέα επιχειρηματικότητα.

-    Εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων των συλλογικών ρυθμίσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

-    Δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών.
     Υποχρέωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διασφάλιση της αναγκαίας πληρότητας και διαφάνειας σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων.

-    Ευθυγράμμιση του Εργατικού Δικαίου με τις συστάσεις του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), όπως στο πεδίο των συλλογικών συμβάσεων.

-    Αλλαγή της ρύθμισης για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, ώστε να προσδιορίζεται χρονικά, πότε θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

-    Πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης