Τελευταία Νέα
Διεθνή

Süddeutsche Zeitung: O αμερικανικός αιώνας έχει τελειώσει πολιτικά λόγω Trump

Süddeutsche Zeitung: O αμερικανικός αιώνας έχει τελειώσει πολιτικά λόγω Trump
Ο Trump και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής
«Ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump θα καταφέρει για μια ακόμη φορά να επισκιάσει τον Em Macron και την ατζέντα του για τη Σύνοδο των G7 στο γαλλικό θέρετρο Μπιαρίτς, όπου συναντώνται σήμερα (24/8) οι ηγέτες των G7» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
Ο γερμανικό Τύπος σχολιάζει τη Σύνοδο των G7 υπογραμμίζοντας ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα για ακόμη μια φορά στον πρόεδρο Trump».
«Η προσέγγιση του γάλλου προέδρου Macron για τον κόσμο είναι ολιστική.
Στη λίστα του με τα θέματα που αφορούν παγκόσμιες κρίσεις συγκαταλέγονται η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η κλιματική αλλαγή, η βιοποικιλότητα, η τεχνολογία, η μετανάστευση, οι ανισότητες και ο καπιταλισμός στη σημερινή του εκδοχή, η παγκόσμια τάξη πραγμάτων με την δημιουργία δύο νέων πόλων στον κόσμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και βέβαια ο συνεπακόλουθος κίνδυνος για ευρωπαϊκές χώρες, ανάλογα με το ποια πλευρά θα επιλέξουν να ακολουθήσουν».
Ωστόσο, όπως σημειώνει το σχόλιο της SZ, παρά τη μακρά λίστα της ατζέντας Macron, το G7 θα επισκιαστεί από την παρουσία του Trump.
Ο σχολιογράφος παρατηρεί:
«Ο Trump και οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνησή του έχουν γίνει το κεντρικό πρόβλημα της γεωπολιτικής.
Η χώρα αυτή δεν διαμορφώνει πλέον την παγκόσμια πολιτική, χειρίζεται τις καταστάσεις κάθε φορά κατά το δοκούν. Τον πρόεδρο Trump δεν τον ενδιαφέρουν οι κανόνες, αυτοί έχουν γίνει άνευ αντικειμένου». Σύμφωνα με την SZ αυτή η «παγκόσμια αποξένωση των ΗΠΑ δεν αποτελεί εφεύρεση του Trump.
Η κρίση ταυτότητας στις ΗΠΑ ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Εντούτοις υπό τον νυν αμερικανό πρόεδρο η παγκόσμια αναταραχή επιταχύνθηκε με την πολιτική Made in America (...) O αμερικανικός αιώνας μπορεί ακόμη να μην έχει λήξει ημερολογιακά, ωστόσο έχει τελειώσει πολιτικά.»
Ο Trump, εκτιμά το σχόλιο, είναι αυτός που έκανε τελικά τις ΗΠΑ όχι ισχυρότερες αλλά εμφανώς πιο ανίσχυρες, καταφέρνοντας μάλιστα να τις γελοιοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις στο πλαίσιο των διεθνών παιχνιδιών εξουσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης