Διεθνή

Carney (ΒοΕ): Προτείνει την αντικατάσταση του δολαρίου από ένα κρυπτονόμισμα τύπου Libra

tags :
Carney (ΒοΕ): Προτείνει την αντικατάσταση του δολαρίου από ένα κρυπτονόμισμα τύπου Libra
Βραχυπρόθεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως είναι, μακροπρόθεσμα ωστόσο  "θα πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι, χωρίς η ηγεμονία να περάσει από το ένα νόμισμα σε άλλο", είπε στην ομιλία του στο Jackson Hole 
Η έκπληξη δεν ήρθε από τα χείλη του Προέδρου της Fed Jerome Powell στο Jackson Hole την Παρασκευή 23/8, αλλά από εκείνα του Κεντρικού Τραπεζίτη της Αγγλίας Mark Carney ο οποίος πρότεινε την αντικατάσταση του δολαρίου με κάποιο κρυπτονόμισμα τύπου Libra ως αποθεματικό νόμισμα.
Ο πρώην τραπεζίτης της Goldman και σημερινός (εξερχόμενος) διοικητής της BOE, Mark Carney, στη διάρκεια της ομιλίας του στο Jackson Hole σήμερα Παρασκευή παρουσίασε την πιο συγκλονιστική, και ριζοσπαστική πρόταση που παρουσιάστηκε ποτέ στο Jackson Hole: την αντικατάσταση του δολαρίου με ένα "αποθεματικό νόμισμα" τύπου "Libra" γεγονός που θα οδηγούσε σε μια δραματική αναμόρφωση της παγκόσμιας νομισματικής, οικονομικής και οικονομικής τάξης.
Χωρίς να είναι σαφές εάν ο Carney υπονοούσε το Libra ως το νέο αποθεματικό νόμισμα, ή αν απλώς ήλπιζε να βρει κάτι άλλο έναντι του οποίου θα μπορούσε να υποτιμηθεί το δολάριο, η πρόταση ήταν σαφώς συγκλονιστική, καθώς υποδηλώνει ότι η σιωπηρή αποδοχή από την κεντρική τράπεζα, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας, των κρυπτονομισμάτων ήταν αυτό στο όνομα του οποίου πολλοί ποντάριζαν: ένα «νόμισμα» με το οποίο μπορεί να υποτιμηθεί αντί του κυκλοφορούντος χρήματος ώστε να μην πυροδοτηθεί ο πληθωρισμός που θα διόγκωνε σε επίπεδα ρεκόρ τα χρέη.
Φυσικά, ένα τέτοιο νέο σύστημα θα επιφέρει το τέλος της ηγεμονίας των ΗΠΑ, το τέλος της ηγεμονίας του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα μείωνε δραματικά την επιρροή των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία και θα εκτόξευε την ισχύ των αναδυόμενων δυνάμεων Ρωσίας- Κίνας καθιστώντας σε έναν πολυπολικό κόσμο ιδιαίτερα αν πρότειναν και μία εναλλακτική πρόταση στο υποστηριζόμενο από το χρυσό δολάριο.
Η πρόταση του Carney έρχεται μόλις λίγους μήνες προτού να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Και αυτό παίζει το ρόλο του καθώς συνηθίζεται οι κεντρικοί τραπεζίτες τείνουν να είναι αποκαλυπτικοί με τα γεγονότα αφότου εγκαταλείψουν τα υψηλά ιστάμενα και κρίσιμα πόστα τους.
Έτσι αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα το γεγονός ότι ο Carnery να το κάνει ενώ βρίσκεται ακόμα στην κεφαλή της Τράπεζας της Αγγλίας.
Είναι δε, συγκλονιστικό να ακούγεται από τα δικά του χείλη ότι το υπάρχον νεοφιλελεύθερο / κεϋνσιανικό σύστημα έχει καταρρεύσει.
Μιλώντας σε συναδέλφους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς στο Jackson Hole, είπε ότι βραχυπρόθεσμα οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως είναι, επισημαίνοντας ότι "η αποδοχή του status quo είναι λανθασμένη", γιατί θα χρειαστούν δραματικά βήματα. Μακροπρόθεσμα ωστόσο τόνισε πως "θα πρέπει να αλλάξουμε το παιχνίδι. Αλλά όταν έρθει η αλλαγή δεν θα πρέπει η ηγεμονία να περάσει από το ένα νόμισμα σε άλλο"
Δεν υπήρξε πιο κατάλληλη στιγμή για μια τέτοια πρόταση.
Οι εμπορικοί πόλεμοι και η απειλή των νομισματικών πολέμων καθιστούν πιο σημαντική την πολυμερή συνεργασία, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι παγιδευμένοι σε έναν κόσμο χαμηλών επιτοκίων, χωρίς να μπορούν να παρουσιάσουν εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση της MMT.
"Ο συνδυασμός της αυξημένης αβεβαιότητας της οικονομικής πολιτικής, ο ολοκληρωμένος προστατευτισμός και οι ανησυχίες ότι περαιτέρω αρνητικοί κλονισμοί δεν θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν επαρκώς εξαιτίας των περιορισμένων πολιτικών χειρισμών επιδεινώνει την αποπληθωριστική προκατάληψη στην παγκόσμια οικονομία", δήλωσε ο Carney.
"Τι πρέπει να γίνει τότε;"
Η δημιουργία ενός εικονικού νομίσματος, έναντι του οποίου θα μπορούσαν να υποτιμηθούν όλα τα άλλα νομίσματα που υποστηρίζονται από την κεντρική τράπεζα, είναι μια λύση.
Θα μπορούσε όμως η ΒοΑ να δεχθεί την πρόταση του Carney; Σίγουρα όχι, οπότε παραμένει στη σφαίρα της φαντασίας.

www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης