Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στον Αμαζόνιο - Στάχτη εκατ. στρέμματα

tags :
Τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή στον Αμαζόνιο - Στάχτη εκατ. στρέμματα
Τη χρήση ακόμη και δυνάμεων του στρατού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας, που δέχεται πληθώρα επικρίσεων
Η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας κατέγραψε δεκάδες χιλιάδες φωτιές να μετατρέπουν σε στάχτες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και αυτό δεν είναι καλό για το περιβάλλον της γης και τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από 72.000 φωτιές είχαν ξεσπάσει στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου από την αρχή του έτους, θέτοντας σε κίνδυνο ένα από τα τελευταία καταφύγια βιοποικιλότητας του πλανήτη και δημιουργώντας ανησυχία για τις δυνατότητες της περιοχής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εν μέσω της ανάκλησης μιας σειράς μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος από τον ακροδεξιό ηγέτη της χώρας.
Ο αριθμός των πυρκαγιών και η έκταση είναι αυτές που κάνουν την ισχυρότερη εντύπωση, ωστόσο υπάρχουν και άλλα σημεία που πρέπει να τονιστούν στη μεγάλη αυτή οικολογική καταστροφή, που είναι κρίσιμης σημασίας για τον πλανήτη.

Γιατί ο Αμαζόνιος αποκαλείται «πνεύμονας του πλανήτη»;

Τα τροπικά δάση καλύπτουν περίπου 2,12 εκατ. τετραγωνικά μίλια (5,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην περιοχή πέριξ του ποταμού Αμαζονίου και είναι από τις πλουσιότερες περιοχές του πλανήτη από άποψη βιοποικιλότητας. Συχνά αναφέρεται ως ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οξυγόνου στον πλανήτη, καθώς και ένας μηχανισμός- κλειδί για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Όταν εν συνόλω τα δάση του πλανήτη μπορούν να απορροφούν 2,4 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, και από αυτήν την ποσότητα τα δάση του Αμαζονίου απορροφούν το 1/4 εξ'αυτών, και παρά το γεγονός ότι η απορρόφηση αυτή μειώνεται τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντιληπτό αμέσως πόσο συμβάλλουν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Οι πυρκαγιές απλά εντείνουν αυτή την αδυναμία.
Image
Είναι πρωτοφανής ο αριθμός των πυρκαγιών

Με βάση τα στοιχεία της ΙΝΡΕ, της υπηρεσίας διαστημικών ερευνών της Βραζιλίας, ως την Τετάρτη, στο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία καταμετρήθηκαν 75.336 φωτιές από την αρχή του έτους, αριθμός πρωτοφανής όχι μόνο σε σχέση με το 2018, αλλά συνιστούν και άνοδο πάνω από 85% σε σχέση με το 2017.
Το 2016, ξέσπασαν 67.790 φωτιές ωστόσο οι συγκεκριμένες πυρκαγιές συνδέθηκαν όπως αναφέρει η WashingtonPost με το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που επέφερε συνθήκες ακραίας ξηρασίας στην περιοχή.

Είναι εμφανείς από το Διάστημα
Image


Κατά την άφιξη της περιόδου ξηρασίας στη Βραζιλία οι φωτιές αυξήθηκαν δραματικά το τελευταίο δίμηνο. Το EarthObservatoryτης NASAαποτύπωσε και δημοσιοποίησε εικόνες καπνών να καλύπτουν τη λεκάνη του Αμαζονίου, θυμίζοντας εικόνες αποκάλυψης με τη μαυρίλα να είναι τόσο έντονη όσο η φωτογραφία που ελήφθηκε από το Σάο Πάολο στις 3 το μεσημέρι. Ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει τόσο πολύ σαν να έρχεται σφοδρή καταιγίδα όπως δημοσίευσε το BBC. Στα socialmedia μάλιστα ξεκίνησε ολόκληρη εκστρατεία με σχόλια, όπως «ήρθε η Αποκάλυψη» ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν το hashtag #prayforamazonia.

 Οι φωτιές δεν είναι τυχαίες

Ο μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών δεν είναι τυχαίος, είναι ανθρώπινη ευθύνη όπως ανέφερε ο Alberto Setzer, ερευνητής του ΙΝΡΕ, στο Reuters. Και γι'αυτό φέρεται να αποδίδεται ευθύνη και στον Βραζιλιάνο πρόεδρο Jair Bolsonaroο οποίος περιόρισε τις προσπάθειες ελέγχου της καταστροφής, υποσχόμενος να "ανοίξει" προστατευόμενες εκτάσεις για αξιοποίηση προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Μάλιστα, χαρακτήρισε "βιομηχανία" τη δημιουργία δρυμών και προστατευόμενων περιοχών, όπου ζουν φυλές ιθαγενών, την οποία "έστησαν προηγούμενες κυβερνήσεις" εκφράζοντας την ειλικρινή του επιθυμία να αναπτυχθεί η περιοχή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου «με λογικό τρόπο». Ενδεχομένως αυτό ενθάρρυνε αγρότες, να βάλουν παράνομα φωτιές για να καθαρίσουν εκτάσεις για κτηνοτροφία και καλλιέργειες.
Σύμφωνα με τον Setzer, «Δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο με το κλίμα φέτος, ή τις βροχοπτώσεις στον Αμαζόνιο, που είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο.
[…] Η ξηρή περίοδος δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη χρήση και την εξάπλωση της φωτιάς, αλλά το άναμμα της φωτιάς είναι έργο ανθρώπων, είτε κατά λάθος είτε σκόπιμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Michaela Weise, μάνατζερ στο Global Forest Watch, του World Resources Institute, δήλωσε στους New York Times ότι οι φωτιές από φυσικά αίτια είναι σπάνιες στον Αμαζόνιο, «Οπότε όλες, ή σχεδόν όλες οι φωτιές που βλέπουμε αρχίζουν από ανθρώπους»
Image
Image
Σε αφιέρωμά τους οι Times αναφέρουν πως ο Bolsonaro ανέλαβε την προεδρία της Βραζιλίας τον Ιανουάριο.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε ήταν ο περιορισμός επιβολής περιβαλλοντικών πολιτικών.
Αποτέλεσμα, ο Αμαζόνιος έχει χάσει πάνω από 1.330 τετραγωνικά μίλια (3.440 τετραγωνικά χιλιόμετρα) δάσους από τον Ιούλιο ως σήμερα.
Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο περιβαλλοντικές οργανώσεις επιρρίπτουν ευθύνες στις πολιτικές του ακροδεξιού προέδρου.
Όπως τονίζει ο διευθυντής προγράμματος AmazonWatch, «η καταστροφή συνδέεται ευθέως με την αντιπεριβαλλοντική ρητορική του προέδρου Bolsonaro, ο οποίος εσφαλμένα υποδεικνύει τα μέτρα προστασίας του δάσους και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη της Βραζιλίας.

Αγρότες και ιδιοκτήτες ράντσων εκλαμβάνουν το μήνυμα του προέδρου ως άδεια να διαπράξουν εμπρησμό ατιμωρητί, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο δάσος. […]
Οι άνευ προηγουμένου πυρκαγιές που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο είναι μια διεθνής τραγωδία και μια επικίνδυνη συμβολή στο κλιματικό χάος».
Μαζί του, πως είναι δηλαδή μια διεθνής τραγωδία που συνιστά ταυτόχρονα και μια καινοφανή διεθνή κρίση συμφωνούν και οι πολιτικοί ηγέτες πολλών κρατών, με τη ΕΕ να ετοιμάζεται να συζητήσει ακόμη και το ενδεχόμενο εμπάργκο στις εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Βραζιλία.  
Γεγονός που θα αποτελεί πλήγμα για την πρώτη σε εξαγωγές βοδικού κρέατος Βραζιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης